Tgrt Haber

Deprem uzmanı 3 profesörden Naci Görür'e itiraz! 'İstanbul depremi' polemiği

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
19 May 2023 15:53 - Güncelleme : 19 May 2023 16:18
Deprem uzmanı 3 profesörden Naci Görür'e itiraz! 'İstanbul depremi' polemiği

İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olasılığının yüzde 64 olduğunu iddia eden Prof. Dr. Naci Görür'e 3 profesörden itiraz geldi.  Bu olasılık hesabının eski bir bilgi olduğu eleştirisini sunan meslektaşlarına, Görür, sosyal medyadan iğneleyici bir yanıt verdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem​ felaketinin ardından gözlerin bir kez daha çevrildği İstanbul​'da, olası bir depremin nu büyüklükte olacağı merak ediliyor. Bu konuda birçok uzman farklı görüşler paylaşırken,  Prof. Dr. Naci Görür'ün son yaptığı açıklama akademik camiada tartışma başlattı. 
Görür sosyal kedyadan yaptığı açıklmamada İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu ifade ederken depreme dirençli kentler konusuna dikkat çekti. Bu konuda yapılması gereken çalışmaları da hatırlatan Görür'e kendi meslektaşlarından itiraz geldi.

Deprem uzmanı 3 profesörden Naci Görür'e itiraz! 'İstanbul depremi' polemiği

"30 YLLIK ANALİZ"

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Görür'e, "1999'da yapılan olasılık temelli bir araştırmaya göre 'önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olma ihtimali yüzde 64' denmişti. Hala bu olasılık hesabını kullanmak doğru değildir! Analizin yenilenmesi gerekir. Çünkü son 25 yılda yeni depremler oldu ve olasılık değişti" şeklinde bir eleştiri yöneltti.

https://twitter.com/CGokceoglu/status/1659097296158564352

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak da Gökçeoğlu'nu destekleyerek "Hocam yeniledik. Takan yok, varsa yoksa tek fay" ifadelerini kullandı.

Gökçeoğlu'nun açıklamasına son olarak Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış  destek verdi ve sosyal medyadan, "Analizler yenilendi zaten. Tom Parsons 2004'te 2000'deki yayınını günceledi. Murru vd. ise Marmara Bölgesi için çok daha ayrıntılı bir analizi 2016'da yayınladı. Olasılık M7,3 ve daha büyük bir deprem için 30 yılda yüzde 48 olarak açıklanmıştır" görüşünü paylaştı.

"KENDİNİ DÜŞÜNMEYİ BIRAK..."

Sosyal medyada ilgi gören 3 akademisyenin bu paylaşımları sonrası gözlerin çevrildiği Prof. Dr. Görür'den cevap gecikmedi.  Görür de paylaxtığı mesajda, "Bir depremle ilgili bir tweet attığımda, kimi arkadaşlarım tweeti beğenmiyor. Neyi duymak istiyorsa onu istiyor. Açık olarak şunu bunu söyle diyor. Keşke kesin söyleyebilsek. Bizim tüm söylemlerimiz olasılıklara dayanır" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/nacigorur/status/1659516038789079044

Görür tweet'inin devamında ise şu ifadelere yer verdi: "Kesin olanı şu: öyle veya böyle, sizin orada olmasa bile bir başka yerde bir gün deprem olacak ve binlerce canımız ölecek. Onun için kendini, bölgeni düşünmeyi bırak ve gel tüm milletimizin deprem dirençli kentlere kavuşması için mücadele edelim ki canlarımız ölmesin, sevgiyle." 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...