Tgrt Haber

AİHM'den depremde yıkılan Bayram Otel davası kararı: Adli süreç tatmin edici

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
22 Kasım 2023 11:16 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 11:31
Van depreminde, Bayram Otel'de 24 kişi hayatını kaybetti.

Van depreminde yıkılan Bayram Otel’de hayatını kaybeden 24 kişinin ailesinin AİHM'ye başvurusu sonuçlandı. 

Van depreminde, Bayram Otel'de 24 kişi hayatını kaybetti.

Van'da 9 Kasım 2011'de gerçekleşen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremde yıkılan Bayram Otel'le ilgili davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını açıkladı. Mahkeme, 24 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili, ihmalle suçlanan yetkililer hakkında Türkiye​'de soruşturma yürütülmesini gerekçe göstererek usul yönünden herhangi bir ihlal olmadığına hükmetti.  AİHM'in kararında depremlerin devletin kontrolünde olaylar olmadığı vurgulandı. Ancak kararda devlet kurumlarının vatandaşlarının can güvenliği için gerekli önlemleri alması gerektiği belirtildi.

Van depremi 2011 yılında gerçekleşti.

AİHM​ YETERLİ BULDU 

Kararda devletin böyle durumlarda vatandaşlarına, olası sorumluluların tespit edilmesi ve tazminat taleplerinin görüşülmesi için bir hukuk yolu sunmakla yükümlü olduğu ve Bayram Otel davasında da bunun sağlandığı görüşü savunuldu. AİHM'in kararında Bayram Otel davasına bakan mahkemenin, bilirkişi raporunu inceledikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Valiliği ve AFAD'ın gerekli incelemeleri ve hazırlıkları yapmadığı sonucuna ulaştığı ve bunun için şikayetçilere toplam 71 bin 694 euro tazminat ödenmesine hükmettiği hatırlatıldı. AİHM, davada bu cezanın uygun ve yeterli olduğuna hükmetti.

ADLİ SÜREÇ TATMİN EDİCİ 

Independent’ta yer alan haberde, kararda Bayram Otel'in yıkılmasının ardından, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendi girişimiyle bir soruşturma başlattığı, binanın çöküşüyle ilgili adli soruşturma yürütüldüğü, bağımsız bilirkişi raporlarının mahkemeye sunulduğu, tüm kanıtların toplandığı ve Türkiye'de konuyla ilgili yürütülen adli sürecin tatmin edici olduğu vurgulandı.

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...