Tgrt Haber

Yargıtay’dan çiftleri sevindirecek karar: Düğünü iptal eden firma tazminat öder

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
27 Eylül 2022 06:46 - Güncelleme : 27 Eylül 2022 06:52
Yargıtay’dan çiftleri sevindirecek karar: Düğünü iptal eden firma tazminat öder

Çiftlerin en mutlu günlerini zehir eden firmalara Yargıtay’dan ‘tazminat ödeme’ kararı geldi. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, çiftlerin büyük bir mağduriyet yaşadığını söyleyerek emsal bir karara imza attı.

Mersin’de tanınmış bir iş adamı ve vergi rekortmeni olan M.A., oğlu Vç ve yeğeni E. için bir otelde çifte düğünyapmaya karar verdi. 770 kişilik düğün organizasyonu yapılması için bir firma ile anlaşma sağlandı. Düğün öncesinde 21 bin lira ödeme yapan M.A. kalan ücreti ise  düğün sonrasında yapacağına yönelik firma ile anlaştı. Söz konusu firma düğünün yapılması istenen otel ile anlaşamayınca organizasyonu yapamayacağını söyledi. Düğüne bir gün kala yapılan bu açıklama sonrasında yeni bir firma ile anlaşma yapan M.A. yaşanan durumun gelin ve damat için büyük hayal kırıklığı oluşturduğu söyledi. Birçok kişinin şehir dışından geldiğini ifade eden M.A.  tüm tanıdıklarından rica ederek kısmen de olsa kalmalarını sağladıklarını ve son bir gün kala yapılan bu değişiklikten dolayı 31 bin lira tazminat talebinde bulundu.

YEREL MAHKEME REDDETTİ

Davaya bakan Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, mal varlığı haklarından kaynaklanan zarar nedeniyle manevi tazminat talep edilemeyeceğini, tazminatın kazanç yoksunluğunu giderme aracı olmadığını ve başka bir organizasyon firmasıyla çifte düğün yapıldığını belirterek kişilik haklarına herhangi bir saldırı bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak davacıların manevi tazminat isteyebileceğine hükmetti. Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararında direnmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Yerel mahkemenin direnme kararını bozan Kurul, bu özel günlerde yaşanan olumsuz durumların gelin, damat ve yakınları için ömür boyu üzüntü kaynağı olacağının tartışmasız olduğuna dikkat çekerek, “Her ne kadar düğün aynı gün ve saatte aynı yerde yapılmış ise de organizasyonda aksamalar olduğu gibi bu sürecin bir bütün olarak davacılarda acı ve üzüntüye neden olduğu ve kişilik haklarını zedelediği kabul edilerek uygun bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir” kararını verdi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...