Evde yapılan konserve 4 çocuklu annenin hayatına mal oldu: Uzmanlar ölüm saçan tehlikeye dikkat çekti
Kış mevsimine hazırlık için yapılan konserveler hayati tehlikelere yol açabiliyor. Iğdır’da evinde yaptığı konserveyi tüketen C.Y. ile eşi H.Y. çift görme, konuşma bozukluğu ve solunum sıkıntısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Botulizm (toksinden kaynaklanan zehirlenme türü) teşhisi konulan kadın hayatını kaybetti, eşi ise yoğun bakımda.
Eylül ayı ile birlikte yurt genelinde yaygın yapılan konserveler, gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Iğdır'da 4 çocuk sahibi H.Y. (68) ve C.Y (67) çifti, yedikleri ev tipi sebze konservesinden zehirlendi. Görme, konuşma bozukluğu ve solunum sıkıntısı şikayetleri ile Iğdır Devlet Hastanesi'ne giden yaşlı kadın hayatını kaybederken eşinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor.
Hastaneye kaldırılan eşinden 2 gün sonra benzer şikayetlerle Iğdır'daki hastaneye başvuran H.Y ise daha sonra Erzurum Şehir Hastanesi Acil Yoğun Bakımda tedaviye alındı. Burada 4 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren H.Y, enfeksiyon hastalıkları servisindeki tedavisinin ardından geçen hafta taburcu edildi.
AĞIZ KURULUĞU VE YUTMADA GÜÇLÜK ŞİKAYETLERİ VARDI
Şehir Hastanesi Acil Yoğun Bakım doktorlarından Nurda Öztürk Gündoğdu, H.Y'yi yoğun bakımda 4 gün takip ettiklerini söyledi.
Hastanın konserve yeme öyküsü sonrasında ağız kuruluğu, yutmada güçlük gibi şikayetlerle dış merkezden kendilerine sevk edildiğini belirten Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Hastalar genelde ağız kuruluğu, çift görme, yutma ve konuşma bozukluğu ya da solunum sıkıntısı gibi semptomlarla geliyor. Hastamızın eşi Iğdır'da yoğun bakım takibinin 3. gününde vefat ediyor. Hastamız ilk geldiğinde hayati tehlikesi olması sebebiyle yoğun bakımda takip ettik."
EV KONSERVELERİ İÇİN UYARI
Konserve yapılırken uygun koşullarda sterilize edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gündoğdu, şu uyarılarda bulundu:
"Botulizm toksini hayatı tehlike edecek etki oluşturabiliyor. Genelde halkımız konservesini evde yapıyor. Konserve yapılırken uygun koşullarda sterilize edilmesi ve kapağının kapatılması gerekiyor. Bu nedenle ev konservesinden ziyade uygun koşullarda sterilize edilmiş, kapatılmış ve son kullanma tarihi geçmemiş konserve tüketilmeli."
Bozuk konserveler küçük miktarda tüketilse bile hayati tehlike oluşturabildiğine dikkati çeken Gündoğdu, konserve tüketildikten 1 gün ya da haftalar sonra da semptomların gelişebildiğini dile getirdi.