Finlandiya'dan çok konuşulacak NATO adımı! İsveç'siz geçiş sinyalini verdi
Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına gelirken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri bir hayli önem kazandı. Türkiye'nin şatlarına uymaları halinde üyelikler konusunda söz alan İsveç'in bazı hamleleri, Türkiye tarafından tepkiyle karşılanırken Finlandiya'ya ise yeşil ışık yakılmıştı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün basın açıklamasına dapmış olduğu çıkış ise "NATO'ya İsveç'siz geçiş" için ilk sinyal olarak algılandı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın İsveç olmadan da NATO'ya üye olabileceği sinyalini verirken, "Onay, Türkiye'nin kendi elinde" açıklamasında bulundu.
"ONAY, TÜRKİYE'NİN ELİNDE"
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store İsveç'te ortak basın toplantısı düzenledi. Ana gündem maddesinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci olan basın toplantısında konuşan Niinistö, İsveç'siz NATO üyeliği sinyali verdi. Finlandiya parlamentosunda, 28 Şubat'ta NATO'ya üyelik süreci ile ilgili bir oylama yapılacağını belirten Niinistö, "Parlamento bu kararı verecek. Macaristan ve Türkiye de onaylarsa NATO'ya üye oluruz" dedi. Konuşmasının, bundan sonra Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek vermeyeceği şeklinde anlaşılmaması gerektiğinin altını çizen Niinistö, "Onay, Türkiye'nin kendi elinde. Bu süreç hakkında biz bir şey yapamayız" ifadelerini kullandı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise, Finlandiya ile NATO'nun dışında çok yakın bir askeri iş birliğine sahip olduklarını söylerken, NATO üyelik sürecinde de bu yüzden yan yana oldukları aktardı.
Öte yandan Macaristan Parlamentosu'nun gelecek ay için yayınladığı takvimde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için 6-9 Mart tarihlerinde oylama yapılacağı belirtilmişti. Üyelik teklifleri ile ilgili görüşmenin önümüzdeki hafta yapılması planlanırken, Macar milletvekilleri, iki ülkenin NATO üyeliğini ayrı ayrı oylayacak.
KUR'AN-I KERİM YAKMA PROVOKASYONU
Aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde İsveç makamlarının izniyle Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık eylemi düzenledi.
İslam dünyası eyleme sert tepki gösterirken Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini, bu durumda onaylamaya sıcak bakmadığını belirtmişti.
Alçak saldırıya Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin veyahut Müslümanların dini inancına saygı göstermiyorsanız, bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz" diyerek İsveç'e kapıları kapatmıştı.