Finlandiya'dan Türkiye'ye 'terörle mücadele' sözü: Bize güvenebilirsiniz
Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, NATO'ya üyelik başvurusu konusunda Türkiye'nin şartlarını yerine getirdiklerini söyledi. Türkiye'nin endişelerini anladıklarını söyleyen Kaikkonen, terörle mücadelede kararlı olduklarını aktardı.
Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, Bir takım resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Kaikkonen, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptıkları görüşmede Avrupa'daki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.
"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ"
Türkiye'nin güvenlik kaygıları konusunda haklı bir tutum sergilediğini aktaran Kaikkonen, "Türkiye'nin güvenlik endişelerini gerçekten anlıyoruz. Türkiye, Finlandiya'nın teröre karşı mücadelede kararlı olduğuna güvenebilir. Buna hiç şüphe yok" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Kaikkonen, ülkesinin NATO'ya üye olması halinde Rusya'ya caydırıcılık amacıyla ittifakın askeri güçlerinin ve taktiksel nükleer silahların Finlandiya'ya konuşlanmasına izin verip vermeyecekleri yönündeki soruyu, "Şu anda, elbette bizim için en önemli şey tam üyeliği elde etmektir ve şu anda ilgilendiğimiz şey de bu. Nükleer silahlarla ilgili bu tür tartışmalarda çok açığız ve bunların bizim topraklarımızda olması gibi özel bir ilgimiz yok. NATO, nükleer silahları Finlandiya'ya göndermiyor. Bundan oldukça eminim." şeklinde cevapladı.
"KUZEY AVRUPA'DAKİ BARIŞI KORUMAK İSTİYORUZ"
Moskova'nın askeri odağını Ukrayna'ya yönelttiğini ve ülkesinin Rusya ile olan sınırında şu an için herhangi bir sorun olmadığını söyleyen Kaikkonen, "Umarım (Rusya sınırında) herhangi bir provokasyon veya ona benzer bir şey görmeyiz ve gelecekte ama yine de her şeye hazırlıklıyız. NATO'ya katılımın Finlandiya için farklı bir çözüm olduğunun altını çizmek istiyorum. Kuzey Avrupa'daki barışı şimdi ve gelecekte, her zaman korumak istiyoruz."
"TÜRKİYE İLE GELECEKTE DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ"
Kaikkonen, Türkiye ile Finlandiya arasında savunma sanayi alanındaki olası iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:
"Gelecekte daha fazla iş birliği yapabileceğimiz şeyler var ve savunma güçlerimiz gelecekte iş birliği konusunda bazı ön görüşmeler yaptı. Aslında bazı benzerlikler var, örneğin zorunlu askerlik hizmeti sistemi hakkında. Pek çok ülkede bu tür bir sistem yok. İş birliği yapmanın yollarını bulacağımızdan eminim. Bugün yanımda herhangi bir alışveriş listem yok ve bu tür konulardan savunma güçlerimiz sorumlu yani bugünün gündeminde çok fazla bir şey yoktu ama gelecekte Türkiye'den bir şeyler almamız da ihtimal dışı değil."