Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a geçmiş olsun ziyareti 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
01 Nisan 2023 20:30 - Güncelleme : 01 Nisan 2023 20:43

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçtiğimiz günlerde Londra'da saldırı girişimine uğrayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay​, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar​ ile KKTC Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Oktay, Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketinin ardından Kuzey Kıbrıs’a yaptıkları ilk ziyaret olduğunu söyledi.

Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngiltere’nin başkenti Londra’da sözlü saldırıya uğramasına ilişkin olarak, "Ben bir kez daha 'geçmiş olsun' dileklerimizi ifade etmek istiyorum; cumhurbaşkanımız adına, şahsım adına, milletimiz adına. Bu olay hazımsız olduklarını, nasıl çözüm istemediklerini gösteriyor" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yani bir kolejdeki bir konuşmaya bile tahammül edemediklerinin çok net bir göstergesi; bırakın çözüm masasında konuşmayı, burada yapılanların orada bir tezahüründen ibaret hem Yunan’ın hem Rum’un. Dolayısıyla Türkiye​ olarak biz burada yine eşit ve uluslararası statüde egemen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının ve bu şekilde tanınmasının ne kadar elzem olduğunun bu olayın da çok ciddi bir göstergesi olarak görüyoruz. Bu davamızda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye olarak biz sonuna kadar yanınızdayız. Hükümetle zaten çalışmalarımız devam ediyor. Ben misafirperverliğinizden dolayı tekrar teşekkür etmek istiyorum." 

KKTC ziyareti sırasında depremde Adıyaman'daki otel enkazında kalarak yaşamlarını yitiren öğrenci, öğretmen ve velilerin aileleri ile de görüştüklerini aktaran Oktay, şunları kaydetti:

"Deprem sonrası ilk fırsatta Kıbrıs'a da bir ziyarette bulunmak istedik çünkü bu depremde aynı şekilde hayatını kaybeden Kıbrıslı kardeşlerimiz de var. Burada hem genç evlatlarımız, çocuklarımız vardı hem de 'Şampiyon Melekler' takımından Adıyaman'da anne babaları, antrenör ve öğretmenleri vardı. 35 canımızı orada kaybettik, tabii sonrasında 14 Kıbrıs vatandaşını daha depremde kaybettik. Depremde toplamda hayatını kaybeden 49 KKTC vatandaşı, bu gerçekten bizim yüreğimizi dağladı. Yani 50 binin üzerinde insanımızı kaybetmiş olmamız. Burada genç çocukları kaybetmiş olmamız. Hepimizin yüreğini çok derinden dağladı, Ciğerimizi derinden yaktı."

"TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ziyarette, İngiltere'nin başkenti Londra​'da bir konferansa giderken Yunanistan bayrağı taşıyan bir grubun engelleme girişiminden dolayı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a 'geçmiş olsun' diledi.

Londra'da Tatar'ın yaşadığı olayı yakından takip ettiklerini belirten Oktay, "Bu, Rumların ne kadar hazımsız olduğunu, gerçekten ne kadar çözüm istemediklerini yani bir kolejdeki konuşmaya dahi tahammül edemediklerinin çok net bir göstergesi. Bırakın çözüm masasında konuşmayı, orada yapılan olay, hem Rum'un hem de Yunan'ın burada yaptıklarının bir tezahüründen ibaret. Dolayısıyla Türkiye olarak, eşit egemen, uluslararası statüde eşit bir KKTC'nin varlığının ve bu şekilde tanınmasının ne kadar elzem olduğunun göstergesinin bu olay olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Tatar'ın Londra'da karşılaştığı durumun, Kıbrıs davasında ne kadar haklı olduklarının da bir göstergesi olduğunu belirten Oktay, "Türkiye olarak sonuna kadar yanınızdayız" ifadesini kullandı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...