Horasan terör örgütü ne? İşte dünyanın konuştuğu IŞİD-K
Horasan olarak bilinen terör grubu Kabil Havalimanı’ndan gerçekleşen terör saldırılarını üstlendi. IŞİD'in kolu olan Horasan Terör Örgütü veya IŞİD-K yalnızca ABD’nin değil aynı zamanda Afganistan’ın yeni yöneticileri Taliban’ı da tehdit olarak görüyor.
Horasan terör örgütü (IŞİD-K), 2013 yılında El Kaide'nin Irak kolundan ayrılarak Pakistan ve Afganistan bölgesine yerleşti. Kabil havalimanında gerçekleşen saldırının ardından Horasan Örgütü hem Afganistan için hem de küresel olarak büyük bir güvenlik tehdidi olduğu tekrar gündeme geldi. IŞİD-K olarak da bilinen ve Afganistan'da bugüne kadar görülen en kanlı ve radikal grup olan Horasan terör örgütü hakkında bilmeniz gerekenler.
HORASAN TERÖR ÖRGÜTÜ AMACI NE?
Perşembe gecesi Kabil havaalanında meydana gelen çok sayıda bombalı saldırı, 2011'den bu yana Afganistan'daki ABD güçlerine yönelik en kanlı terör saldırısı oldu. 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan terör saldırısında 13 ABD askeri hayatını kaybetti. ABD kuvvetleri en son 20 yıl önce Taliban'ın Kabil yakınlarında bir Chinook nakliye helikopterini düşürerek 30 personeli öldürdüğü zaman bu kadar çok asker kaybetmişti. Peki bu kadar büyük çapta bir saldırı gerçekleştirebilen Horasan nedir?
Horasan, daha önce Irak ve Suriye İslam Devleti olarak adlandırılan IŞİD Terör Örgütü'nün bir koludur. Afganistan'ın Kunar, Nangarhar ve Nuristan vilayetlerinde bulunan Horasan terör örgütünün amacı Orta ve Güney Asya'da bir halifelik kurmaktır.
IŞİD 2013 Nisan'da Irak'ta kurulduktan sonra hızlı bir şekilde güçlendi. Ocak 2015'te çeşitli bölgelerden örgüte katılmak isteyen savaşçıları bölgede topladı ve Pakistan Taliban'ından ayrılan militanları da yanına alarak IŞİD-Horasan'ın kurulduğunu herkese duyurdu. Savaşçı topladıkları dönemde, Taliban'ı yetersiz ve yumuşak gören militanlar buradan ayrılarak IŞİD-K yani Horasan terör örgütüne katıldı. Horasan terör örgütü bünyesinde Arap ülkeleri, Tacikistan, Özbekistan, Çeçenistan, Hindistan, Bangladeş, Çin ve Avrupa ülkelerinde militanlar bulunuyor.
ABD Horasan terör örgütünü 14 Ocak 2016 tarihinde Afganistan ve Pakistan Talibanlarının eski üyelerince kurulduğu bilinen IŞİD Horasan terör örgütünü yabancı terör örgütleri listesine aldığını duyurdu.
HORASAN ÖRGÜTÜ (IŞİD-K) LİDERİ KİMDİR?
Horasan Terör Örgütü Afganistan'da ilk kurulduğunda örgütün lideri Pakistan uyruklu Hafız Said Han emirdi. Horasan terör örgütü (IŞİD-K)Pakistan Ordusu'nun Servisler Arası İstihbarat ve Pakistan merkezli terör gruplarıyla yakın bağları olduğu biliniyor.
Horasan terör örgütü’nün Taliban ile de bağlantıları vardı. Hafız Said Han'ın Horasan terör örgütü veya IŞİD-K içerisindeki yardımcısı Abdul Rauf Aliza eskiden Taliban üyesiydi. Aliza'nın ABD'nin Guantanamo Körfezi gözaltı kampında gözaltında olduğunu söyleniyor.
Afganistan'daki saldırılara misilleme olarak ABD, 2015'te Abdul Rauf Aliza'yı ve 2016'da Hafız Said Han'ı öldürmek için hava saldırıları düzenledi. IŞİD-K (Horasan terör örgütü) günümüzde Şahab el Muhacir tarafından yönetiliyor. IŞİD-K başkanlığına terfi etmeden önce Şahab el Muhacir, El Kaide için çalışmıştı. Aynı zamanda IŞİD ile Taliban arasında bağlantıyı sağlıyordu.
HORASAN TERÖR ÖRGÜTÜ ASKER SAYISI VE GÜCÜ
Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi, Horasan'ın 2017 ve 2018 yıllarında Afganistan ve Pakistan'daki sivillere yaklaşık 100, ABD Afgan ve Pakistan güçlerine ise 250'den fazla saldırı düzenlediğini tahmin ediyor. Horasan'ın gerçekleştirdiği terör saldırıları:
- 2020'de Kabil Üniversitesi binalarına,
- Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na roket atılması
- Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nı hedef alması yer aldı.
2021 Ocak ayında ise, Eşref Gani liderliğindeki Afgan hükümeti, Kabil'de üst düzey ABD'li diplomat Ross Wilson'a suikast düzenlemeyi planladığı iddia edilen birkaç Horasan üyesini tutukladığını iddia etti. Bunun yanında Horasan terör örgütü; kız çocukların gittiği okulları, kadın doğum merkezlerini, kadınların tedavi gördüğü hastaneleri hamileleri ve hemşireleri hedef alan saldırılar düzenliyor.
Horasan'ın komutasında 1.500 ile 2.000 civarında savaşçı olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu küçük savaşçı grupları, merkezi olmayan bir yapıda olması Horasan’ı terör saldırılarını gerilla savaşlarını gerçekleştirmede etkili kılıyor.
TALİBAN HORASAN İLİŞKİSİ
Taliban ve Horasan arasında sürekli olarak asker ve komutan geçişi olmasına rağmen Taliban ve Horasan Afganistan'da üstünlük sağlamak için rekabet halinde olan iki terör örgütüdür. Perşembe günü Taliban, ABD liderliğindeki NATO güçlerine Kabil havaalanındaki terör saldırısı hakkında istihbarat girdileri sağladığını iddia etti. Horasan veya IŞİD-K, Afganistan'da İslam hukukunu kendi versiyonu üzerinden dayatmak istiyor. Taliban, 15 Ağustos'ta Kabil'in ele geçirilmesinden sonra Afganistan'da kendi İslam Hukuk kurallarını getirdi. Taliban'ın amacı sadece Afganistan'da hakimiyet kurmakken Horasan, bölgede ve uluslararası alanda saldırılar da planlıyor ve gerçekleştiriyor.
Kabil havalimanı terör saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden, "Bu saldırıyı yapanları affetmeyeceğiz. Biz unutmayacağız. Sizi yakalayacağız ve bedelini ödeteceğiz” açıklamalarını yaptı.
ABD Başkanı “Komutanlarıma, Horasan varlıklarını, liderliğini ve tesislerini vurmak için operasyonel planlar geliştirmelerini emrettim’’ dedi. Biden, "Zamanı geldiğinde, bizim seçtiğimiz yerde ve istediğimiz anda karşılık vereceğiz" açıklamasında bulundu.
Bu açıklama ABD kuvvetlerinin Afganistan'da daha uzun süre kalma ihtimalini akıllara getirse d Biden, “Teröristler tarafından caydırılmayacağız. Görevimizi durdurmalarına izin vermeyeceğiz. Tahliyeye devam edeceğiz” dedi.