Türkiye ile Birleşik Krallık arasında tarihi anlaşma! İngiliz bakan 'dört gözle bekliyorum' diyerek duyurdu
İngiltere ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının yenilenmesi için yeni bir müzakere süreci başlıyor. Yayımlanan ortak bildiride hacmi 23,5 milyar sterline ulaşan ikili ticari ilişkilerin güçlenmesi ve yeni ekonomik hedeflere ulaşılabilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Türkiye ve İngiltere arasında hacmi 23,5 milyar sterline (830,11 milyar TL) ulaşan ikili ticari ilişkilerin güçlenmesi ve yeni ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi için yeni bir serbest ticaret anlaşması gerçekleşiyor.
Yeni anlaşma, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrıldığı dönemden kalan ve hizmetler, dijital ve veri gibi temel alanları kapsamayan mevcut Birleşik Krallık - Türkiye serbest ticaret anlaşmasının yerini alacak.
2024 yılında başlaması planlanan müzakereler öncesi ilk görüşme bugün Ankara’da toplanan Türkiye-İngiltere Ortak Komitesi aracılığıyla gerçekleşti.
Birleşik Krallık'tan yapılan açıklamaya göre, anlaşma aynı zamanda, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 30'dan fazla artışla 23,5 milyar sterline ulaşan ve halihazırda gelişen bir ticari ilişkiyi daha üst seviyeye taşmayı hedefliyor. Paylaşılan bilgi notuna göre anlaşma ayrıca iki ülke arasında ticari faaliyette bulunan işletmeleri daha etkin bir şekilde destekleyecek.
MÜZAKERE BAŞLIYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;
"Türkiye ve Birleşik Krallık, güncel ve kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması akdedilmesine yönelik müzakerelere başlama niyetlerini bugün bu Ortak Açıklama ile teyit etmektedir. STA’mızı güncelleyerek, mal ve hizmet ihracatçılarımız için ilave pazar fırsatları sağlamayı hedefliyoruz."
https://twitter.com/omerbolatTR/status/1681297388646834178
"TİCARİ İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLECEK"
Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch,Türkiye'nin Birleşik Krallık için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurlgularken devamında şunları söyledi:
"Bu anlaşma, Brexit sonrası bağımsız bir ticaret ülkesi olarak statümüzü Birleşik Krallık'ın ekonomik gücüne uygun anlaşmaları müzakere etmek için nasıl kullandığımızın en son örneğidir. Bu anlaşmayı Birleşik Krallık-Türkiye ticari ilişkilerini derinleştirmek, ekonomik büyümeyi hızlandırmak ve ülkedeki şirketleri desteklemek için kullanmayı dört gözle bekliyorum.”
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris de, Bugün yapılan duyurunun, iki ülke arasındaki ilişkinin ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı olduğunu söyledi.
Yürürlükteki anlaşmada, ülkeler arasındaki mevcut ilişkiyi gözden geçirme taahhüdünde bulunan bir madde bulunuyor. Bilgi notuna göre yeni serbest ticaret anlaşması üzerine çalışma, her iki ortağın da ticari ilişkileri genişletmenin ve derinleştirmenin faydalı olacağı sonucuna varmasıyla geçen yıl başladı. Birleşik Krallık-Türkiye Ortak Komitesi, bu incelemeyi resmi olarak sonuçlandırmak ve geliştirilmiş bir serbest ticaret anlaşması için çalışmaya başlamak üzere bugün toplanacak.
ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI
Yayımlanan ortak bildiride ise Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ın önemli ve iki yakın ticaret ortağı konumunda olduğuna işaret edilerek, "Her iki ülke de ilişkilerini bu başarı üzerine inşa etmeye kararlı olup, bugün revize ve kapsamlı bir STA için görüşmelerini başlatmaya yönelik niyetlerini teyit etmektedirler" denildi.
Mevcut ticaret anlaşmasının Aralık 2020'de imzalandığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Anlaşma, ağırlıklı olarak sanayi ürünlerini kapsamakta olup, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından ticaret akışının ve tedarik zincirlerinin korunmasını sağlamıştır. Mevcut anlaşmada bulunan gözden geçirme maddesi, Birleşik Krallık ve Türkiye'yi, ticari ilişkilerini yeniden değerlendirmeye yönlendirmiştir. Geçen yıl başlayan bu çalışma neticesinde, her iki ülke de ticari ilişkilerini genişletmenin ve derinleştirmenin değerli olacağı sonucuna varmıştır.
Yetkililer, söz konusu gözden geçirme sürecini sonuçlandırmak üzere Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesi kapsamında bir araya gelmiş ve geliştirilmiş bir STA için çalışma yönünde anlaşmışlardır. Her iki ülke de karşılıklı büyüme ve refahı arttırıcı etkiye sahip küresel ticaret kurallarına dayalı serbest ticaret ortamını desteklemenin, her zamankinden daha önemli olduğunu kabul etmektedir. Bu itibarla, hem Türkiye hem de Birleşik Krallık’ın modern ekonomilerine tam anlamıyla yakışan ve 21. yüzyıla uygun, güncel bir anlaşmaya yönelik çalışma fırsatı bulunmaktadır."