Tgrt Haber

İsrail askerlerince şehit edilen Ayşenur Eygi için İstanbul ve İzmir'de tören düzenlendi!

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Eylül 2024 07:47 - Güncelleme : 13 Eylül 2024 15:41
İsrail askerlerince şehit edilen Ayşenur Eygi için İstanbul ve İzmir'de tören düzenlendi!

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı İstanbul'a ulaştı. İsrail'in katlettiği Eygi için İstanbul'da tören düzenlendi. İstanbul'da düzenlenen törenin ardından Eygi'nin cenazesi İzmir'e gönderildi. Burada yapılan ikinci törende CHP lideri Özgür Özel bir konuşma yaptı. Özel, "Filistin davası, bütün Türkiye'nin davasıdır. İsrail devleti tarih önünde hesap verecektir" ifadelerini kullandı.

Batı Şeria​'daki barışçıl gösteri sırasında İsrail askerleri tarafından kasıtlı biçimde hedef alınarak öldürülen Türk vatandaşı Eygi'nin naaşı Tel Aviv'den Bakü'ye nakledildi.

Eygi'nin naaşını Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanında Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve büyükelçilik çalışanları teslim aldı. Bakü'de Türk bayrağına sarılan naaş, THY İstanbul uçağına teslim edildi ve Türkiye'ye uğurlandı.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 1. Resim


İSTANBUL HAVALİMANI'NDA TÖREN

Türk Hava Yolları'nın uçağıyla İstanbul Havalimanı'na sabah saatlerinde ulaşan Eygi'nin cenazesi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı.

İstanbul Havalimanı VİP Terminali'nde düzenlenen törende, Eygi'nin Türk bayrağına sarılı naaşı, askeri manga tarafından alana getirildi.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 2. Resim


Tören, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Partili ilçe belediye başkanları Tevfik Göksu, Mevlüt Öztekin, Bünyamin Demir ve ilgililerin katılımıyla yapıldı. Prof. Dr. Arpaguş'un dua okumasının ardından tören sona erdi.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 3. Resim


DİDİM'DE TOPRAĞA VERİLECEK!

Aydın'a defnedilecek Eygi'nin naaşı, İstanbul Havalimanı'ndan uçakla İzmir'e gönderildi. İşgalci İsrail güçlerinin katlettiği  Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı İstanbul'a ulaştı. İsrail'in katlettiği Eygi için İstanbul'da tören düzenlendi. Eygi'nin cenazesi Didim'de toprağa verilecek.

ÖZEL'DEN EYGİ İÇİN DENİZ GEZMİŞ BENZETMESİ

İzmir'deki törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. Tören sonrası açıklamalarda bulunan Özel, şunları söyledi:

"Filistin davası bütün Türkiye'nin davasıdır ama bilhassa solun davasıdır. 1970'lerde nasıl bir başımıza Filistin​'in arkasında durduysak bugün de her türlü hamasetten, her türlü iç siyasete alet etme çabalarından ve Filistin davasını sanki bir sağ siyasi görüşün davası gibi göstermeye çalışanların tüm tutumlarının halefinde Filistin tüm solcuların, sosyal demokratların tam burasındadır. Bunu biraz önce naaşını karşıladığımız evladımız hayatını ödeyerek göstermiştir"

Ayşenur Ezgi Eygi'nin bu çağın Deniz Gezmiş'i olduğunu söyleyen Özel, İsrail'in Filistin'e saldırılarını misilleme olarak başlatıp soykırıma giriştiğine işaret etti ve "Hepimize düşen amasız, fakatsız olarak İsrail'in mezalimini, yaptığı devlet terörünü bir kez daha kınamaktır. İsrail devleti, bunun tarih önünde hesabını çok zor verecektir" ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 4. Resim


AKTİVİST EYGİ'NİN ŞEHİT EDİLMESİ

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı. Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD​ vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralandı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül'de müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı Bakü'den İstanbul'a uğurlandı - 1. Resim


Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir insan hakları aktivistiydi.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 6. Resim


2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

İsrail askerlerince şehit edilen Eygi'nin naaşı İstanbul'da - 6. Resim


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi'nin öldürülmesini lanetleyerek İsrail'in işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...