Tgrt Haber

İstanbul karanlığa büründü, sağanak yağış aniden bastırdı! Süper hücre oluştu

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: Tgrthaber.com
28 Ağustos 2024 11:50 - Güncelleme : 28 Ağustos 2024 13:52

AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından günlerdir yapılan uyarılarının ardından İstanbul'da şiddetli yağış başladı. Yağıştan önce İstanbul'da süper hücre oluştu. Kent genelinde etkili olan sağanakta alt geçitler suyla doldu, yollar göle döndü, Finans Merkezi içinde yer alan AVM'nin tavanı çöktü. İşte İstanbul'dan sağanak manzaraları...

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM günlerdir İstanbul​ için sağanak​ uyarısı yaptı. Peş peşe gelen uyarılarından ardından İstanbul'da şiddetli sağanak başladı. 

Sabah saatlerine güneşli başlayan İstanbul'da sağanak aniden bastırdı.  Avrupa Yakası'nda başlayan yağış​ bazı bölgelerde gök gürültülü sağanak şeklinde etkili oldu.

İstanbul karanlığa büründü, sağanak yağış aniden bastırdı! Süper hücre oluştu - 1. Resim

Yağış başlamadan önce İstanbul'da süper hücre oluştu. Sel, fırtına​ ve dolu​ yağışlarına neden olan hava olayı için uyarılarda bulunuldu.

İstanbul'un üzerinde 7 kilometre kalınlığında bulut oluşurken bazı ilçeler karanlığa büründü. 

İstanbul karanlığa büründü, sağanak yağış aniden bastırdı! Süper hücre oluştu - 1. Resim


ALT GEÇİTTE MAHSUR KALDILAR

 Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekerken, bazı araçlar da su birikintisinde kaldı. Bayrampaşa - Maltepe metro altgeçidinde 2 araç suda mahsur kalırken içindeki vatandaşlar, kendi imkanlarıyla kurtuldu. Öte yandan, alt geçidin girişinde bir kamyon sürücüsü, kayarak park halindeki araçlara çarptı. 

Resim


FİNANS MERKEZİNDE AVM TAVANI ÇÖKTÜ

İstanbul genelinde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur sonrası Finans Merkezi içerisinde yapımı devam eden alışveriş merkezinin tavanında su basması sonucu çökme meydana geldi. İçeride kimsenin bulunmaması muhtemel faciayı engelledi. AVM yapımında çalışan işçiler ise durumu yetkililere bildirerek önlem aldı. Olayda can kaybı ve yaralanma meydana gelmedi.

İstanbul karanlığa büründü, sağanak yağış aniden bastırdı! Süper hücre oluştu - 3. Resim


KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜNDE HORTUM OLUŞTU 

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'da şiddetli sağanak yağışı etkili oldu. Şiddetli yağış sırasında Küçükçekmece gölü üzerinde hortum oluştu. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.


 SOKAKLAR GÖLE DÖNDÜ 

Anadolu Yakasının Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde su biriken cadde ve sokaklar göle döndü. Yağmura hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri güçlükle ilerledi.

İstanbul karanlığa büründü, sağanak yağış aniden bastırdı! Süper hücre oluştu - 6. Resim

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

Süper hücreli fırtınaların içinde rüzgârın hızı ve yönü yüksekliğe bağlı olarak değişir. Bunun sonucunda kuvvetli bir şekilde dönen, yukarı yönlü bir sıcak hava akımı oluşur. Bu yapılara mezosiklon adı verilir. Soğuk hava ise aşağı yönlü hava akımını meydana getirir. Hortumlar genellikle mezosiklonların içinde oluşur. Ancak bu her mezosiklonun hortum oluşturacağı anlamına gelmez.

Zaman zaman tehlikeli sonuçları olabilen bu fırtınalar hortumlara, golf topu büyüklüğünde dolu yağışlarına, aşağı yönlü hava patlamalarına ya da şiddetli yağmurlara neden olabilir. Süper hücreli fırtınalar genellikle birkaç saat içinde etkinliğini kaybeder.

 
Kaynak: Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...