Gündem

İzmir'de tsunami alarmı verildi! Kaçış için yollar belirleniyor: Tabelalar her yere asılacak

Ege Denizi'nde haftalardır devam eden depremler bölge haklını tedirgin ederken, sallantılar Türkiye'den de hissediliyor. İzmir'de siren sistemleri ve acil durum önlemleri alınırken, kentte tsunamiye karşı tehlike analizi modellemesi oluşturdu. Buna göre, vatandaşların kaçış yolların belirleneceği tabelalar hazırlanacak.

İzmir'de tsunami alarmı verildi! Kaçış için yollar belirleniyor: Tabelalar her yere asılacak
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
12.02.2025
saat ikonu 13:20
|
GÜNCELLEME:
12.02.2025
saat ikonu 15:16

Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projelerini yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden akademisyenlerin katılımıyla İzmir kıyılarında tsunamiye karşı tehlike analizi modellemesi oluşturdu. Çalışma kapsamında İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik ilçeleri tek tek incelenerek haritalandırıldı. Elde edilen bilgiler ışığında hem vatandaşların olası tsunami olaylarına karşı tahliye edilmesi hem de diğer önlemlerin alınması için kapsamlı bir çalışma yürütülecek.

KAÇIŞ YOLLARI BELİRLENECEK

Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremler, İzmir’de tsunami riskini de bir kez daha gündeme getirdi. Deprem Master Planı için altlık oluşturacak yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner yürütücülüğünde ODTÜ’den 10 akademisyenle tsunami olaylarına karşı tehlike analizi modellemesini de tamamladı. Buna göre İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik bütün ilçeleri için olası tsunami baskınları hesaplanarak modelleme yapıldı. Elde edilen tüm bilgiler ışığında vatandaşların tahliye edilmesi için haritalandırma yapılıp kaçış yolları için tabelalar hazırlanacak. Ayrıca diğer önlemler masaya yatırılacak.

İZMİR KIYILARI MERCEK ALTINA ALINDI

Çalışmanın yürütücüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de İzmir için modelleme ağırlıklı bir tsunami tehlike analizi yaptıklarını belirtti. İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi üzerine çalıştıklarını ve denize bitişik bütün ilçeler için olası tsunami baskınlarının hesaplamasını yaptıklarını kaydeden Yalçıner, "Bunu yapmak için çok sağlıklı bir veri tabanı oluşturmamız gerektiğinden İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği halinde ayrıntılı ve yüksek çözünürlüklü batimetri ve topografik veri tabanı hazırlandı. Denizdeki fayların tsunami oluşturma potansiyellerine ve özelliklerine göre kıyılardaki baskın alanların hesaplamaları yapıldı. Her bir ilçe için olası baskın alanları haritalanmış olarak ortaya çıkarıldı" bilgisini verdi.

TAHLİYE İÇİN PANOLAR HAZIRLANACAK

Çalışma kapsamında, elde edilen haritalar üzerinden tsunaminin etkili olması beklenen yerlerde etki azaltıcı yapısal önlemler, bunun için kıyılara bazı yapıların yerleştirilip yerleştirilemeyeceği, bu yapıların maliyetleri ve performansları gibi pek çok konu incelendi. Bu incelemeler ışığında vatandaşlara yönelik yapılacak çalışmaları aktaran Yalçıner, "İnsanların tsunami etkisine karşı neler yapabileceği ile ilgili farkındalık artırma çalışmaları yapılacak ve tsunami kıyılara geldiğinde baskın yaşanacak bölgelerden nasıl tahliye olacağına ilişkin haritalar oluşturulacak. Tahliye haritalarına bağlı olarak kıyılarda bilgi panoları ile kaçış yollarını ve güvenli bölgeleri gösteren tabelalar hazırlanacak" ifadelerini kullandı.

Sıkça Sorulan Sorular

EGE DENİZİ'NDE DEPREMLER DEVAM EDİYOR MU?
Ege'deki deprem fırtınası devam ediyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, son 2 haftada bölgede binlerce deprem meydana geldi. Bugün ise Kandilli Rasathanesi​'nden alınan verilere göre Ege Denizi'nde saat 11.29 sıralarında bir sarsıntı yaşandı. Depremin büyüklüğü 4.9 olarak duyuruldu. Depremin derinliği ise 10.8 km olarak ölçüldü.
ETİKETLER
#izmir
#izmir
#tsunami
#tsunami
#Deprem
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yorumlar YORUMLAR
(0 Yorum)