Tgrt Haber

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den ürküten açıklama! "Büyük bir deprem bekliyoruz" dedi, o fay hattını işaret etti

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
15 Ağustos 2024 15:48 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 15:54
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den ürküten açıklama! "Büyük bir deprem bekliyoruz" dedi, o fay hattını işaret etti

Geçtiğimiz günlerde Suriye'de ve Sivas'ta yaşanan depremler vatandaşları tedirgin etti. Deprem sonrası uzmanlardan da peş peşe açıklamalar geldi. Türkiye beşik gibi sallanırken Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den dikkat çeken uyarı geldi. Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay olduğunu söyleyen Moriwaki, tsunami riskine dikkat çekti.

Dünya'nın iki numaralı Himalaya-Anadolu-Alp Deprem Kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de depremler durmuyor. Geçtiğimiz günlerde Suriye'nin Hama kentinde yaşanan 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Sivas da 4.1'lik depremle sarsıldı. Yaşanan depremler vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlardan da peş peşe açıklamalar geldi. 

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer öncülüğünde düzenlenen panele katılan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den korkutan bir uyarı geldi. İstanbul'da yaşanması olası depreme dikkat çeken Moriwaki'den Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fayın olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 

"ADANA-KIBRIS FAYI ÜZERİNDE DENİZDE DEPREM OLMA İHTİMALİ VAR"

Yıllardır Türkiye’de çalışmalar gerçekleştiren Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, panelde ülkenin deprem konusunda mevcut durumu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği sunumda Türkiye’deki önlemlerin artırılması gerektiğini söyleyen Japon deprem uzmanı, “Türkiye'de, Elazığ'dan sonra Kahramanmaraş ve Hatay'da depremler oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın batı kolu olarak Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum. Denizde de bir deprem olma ihtimali var. Türkiye'de tsunami tehlikesi fazla olmasa da denizde deprem olursa tsunami ihtimali ortaya çıkabilir. Japonya'da Pasifik'te tsunamiler oldukça yaygındır. Türkiye'de böyle bir durum yok ancak yine de dikkatli olunmalı” dedi.

"İSTANBUL'DA ENERJİ BİRİKTİ, BÜYÜK BİR DEPREM OLACAK"

Erzincan'da 1939'daki büyük deprem bu süreci başlattı ve 1990'lar boyunca Türkiye'de birçok büyük deprem yaşandığını söyleyen Moriwaki, “Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca birçok yer etkilendi. Kahramanmaraş'tan sonra Hatay'a kadar uzanan bir fay hattı domino etkisi oluşturuyor. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca da büyük depremler yaşandı. 1999 Gölcük Depremi bunlardan biridir ve Yalova'ya kadar olan bölgeyi etkiledi. İstanbul'da ise 1509 yılında büyük bir deprem yaşandı ve Osmanlı döneminde İstanbul'un surlarını yıktı. 1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kırmızı beyaz16 Ağustos 2024 16:58

Ne yapalım ne edelim koylerimize dönüşler oluyo bizde gitme durumu olabilir ölüm her yerde var

Yavuz YILDIRIM16 Ağustos 2024 14:06

Farklı ülkelerin uzmanlarından gelen tehlikeli haberler geliyor sanki. Bu sefer deprem uzmanını dinlemek yerine neyi yapıyom bilemem..

Sonraki Haber Yükleniyor...