Tgrt Haber

Jeofizik mühendisi Prof. Şerif Barış'tan çarpıcı deprem tespiti: 1999 depreminin 3 katı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
10 Şubat 2023 11:40 - Güncelleme : 10 Şubat 2023 12:49

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem ve 3 büyük artçı deprem Türkiye’yi sarstı. Yeni binaların dahi yıkıldığı deprem, dünyadaki en büyük kara depremi olarak ifade ediliyor. Öte yandan büyük Marmara depremi de bekleniyor. TGRT Haber’de Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye’de 7 üstü deprem riski taşıyan 7 ila 8 bölge olduğunu belirterek Marmara depremi ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

Türkiye​, Kahramanmaraş​'ta 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremin etkilediği 10 ilde arama kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan depremin beşinci gününde bilanço giderek ağırlaştı. Bölgedeki son durumu açıklayan AFAD​, can kaybının 18 bin 342'ye yükseldiğini, 74 bin 242 kişinin de yaralandığını açıkladı. Peki bu deprem​ büyüklüğü ve şiddetiyle dünyada bir ilk mi? Diğer deprem riski taşıyan bölgeler neresi? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye’de 7 ve üstüdeprem riski taşıyan 7 ila 8 bölge olduğunu söyledi. 

2 DEĞİL 5 DEPREM OLDU 

“Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem karadaki en büyük depremdir” diyen Şerif Barış, şunları söyledi: “Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depreminin güç olarak 2 katı, enerji olarak yaklaşık 3 katıdır. 3 tane Kocaeli depremi eder. Ardından 3 tane 6’dan büyük deprem olmasını gözden kaçırmamak lazım. 122 yıldır ölçülen bütün depremlerin en büyük artçısı bir tane 6,3 veya 5,9 mertebelerinde ya da 8-10 tane 5, 8 mertebesinde olur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 6,6 büyüklüğündeki depremler bile bu bölgelerdeki yapıları göz önüne aldığımızda risklidir. 2 deprem derken aslında 5 tane hissedilir ve kuvvetli deprem olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.” 

7 İLA 8 BÖLGE RİSKLİ 

Bingöl-Karlıova’nın da kuvvetli deprem açısında riskli olduğunu belirten Barış, “Kahramanmaraş depremi de bilinen depremlerden biridir. 1995’ten beri Türkiye’de 7 ve 7’den büyük deprem olacak yerlerin yeri bellidir. Türkiye’de 7 ila 8 bölge daha vardır. Bunların ilk hangisinin kırılacağını bilmiyoruz. Depremin hangi il ya da sismik boşlukta olacağını ve zamanını bilemeyiz. Depremin zamanını bilemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

MARMARA DEPREMİN YENİ ÇALIŞMALARA GÖRE RİSK AZALDI 

Barış, beklenen Marmara depremiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Marmara ile ilgili 2000 yılında yapılmış bir çalışma var. Ancak o çalışmayı yapan aynı grup 2004’te bu çalışmayı güncelledi. Risk biraz daha düşük çıktı. 2016’da aynı çalışma yine yapıldı, riskin daha da düştüğü hesaplandı. Maalesef açıklanan bilimsel sonuçları kabul etmeyen uzmanlarımız var.” 

MUTLAKA BİR EKSİKLİK VARDIR 

Ev alırken binanın güzelliğine ve metrekaresine bakmak yerine zemin etüdüne veya yapı şartnamesine uyulup uyulmadığına bakmak gerektiğini kaydeden Barış, Kahramanmaraş’ta yıkılan yeni binalarla ilgili şunları söyledi: “Bina hasar görebilir, bizim derdimiz binaların yıkılmamasıdır, göçmemesidir. Kişisel olarak kolon, kiriş kesme, kalitesiz beton gibi hatalar vardır.Örneğin ekrandaki görseldeki yıkılan binadaki demirler çok ince, bunlar kolonlarda kullanılmamalıdır. Büyük depremlerin hepsinde benzer hatalarla binalar göçüyorlar” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...