Tgrt Haber

Kar yağışı İstanbul'a giriş yaptı, ilçeler beyaz örtüye büründü! Valilik, Akom ve İBB'den peş peşe uyarılar

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber, NTV Haber, AA
05 Şubat 2023 13:52 - Güncelleme : 06 Şubat 2023 00:04

Meteoroloji'nin sarı kodlu uyarıda bulunduğu İstanbul'da uzun süredir beklenen kar yağışı başladı, kentin doğu ve batısındaki ilçeler beyaza büründü. Kentte, Avrupa Yakası'nda Silivri, Beylikdüzü ve Çatalca; Anadolu Yakası'nda ise Beykoz, Çamlıca, Pendik, Çekmeköy ve Kartal karla tanışan ilçeler oldu. Megakentte akşam saatlerinde etkisini artırması beklenen kar yağışı ile ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması konusunda uyarıda bulunurken İBB Başkanı İmamoğlu ise alınan tedbirleri duyurdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) sarı kodlu uyarısının ardından İBB, İstanbul​ Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve İstanbul Valiliği'nden de art arda uyarılar geldi. Sabah saatleriyle birlikte İstanbul'a giriş yapan kar, Avrupa Yakası'nda Silivri​, Beylikdüzü ve Çatalca'da; Anadolu Yakası'nda ise Beykoz​, Çamlıca, Pendik, Çekmeköy ve Kartal'da etkili oldu.

İstanbul'un uzak bölgelerinden Silivri'de beklenen kar yağışı sabah saatlerinde başlayarak yavaş yavaş etkisini artırdı. Kar yağışı özellikle Danamandıra, Kadıköy, Çayırdere mahallelerinde etkili oldu. Anadolu Yakası'nda Pendik, Çekmeköy ve Beykoz'un yüksek kesimlerinde yoğun kar görülürken Üsküdar'da Çamlıca Tepesi'nde etkisini gösterdi.

YÜKSEK KESİMLERDE BUZLANMA VE DON OLAYI

Megakentteki kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini arttırması da beklenirken pazartesi öğle saatlerine kadar karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağacağı belirtildi. Meteoroloji sarı kod verdiği İstanbul için, "Avrupa yakası ile şehrin yüksek kesimlerinde zaman zaman kuvvetli kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı, kuvvetli rüzgarla birlikte tipi şeklinde kar yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

VALİLİKTEN TRAFİĞE ÇIKMAYIN UYARISI

Meteoroloji'nin ardından İstanbul Valiliği'nden de fırtına uyarısı geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Meteoroloji'nin veri ve uyarılarına işaret eden vali Yerlikaya, "14.15 itibarıyla Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden alınan bilgilere göre İstanbul’da; bu akşam karla karışık yağmur ve kar yağışı beklenmektedir. Gerekli tedbirlerimizi aldık. Lütfen; 17.00'den itibaren zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1622196609281843200

Daha önceki yağış ve fırtınada olduğu gibi motosiklet sürücüleri ve motokuryelere de dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan Yerlikaya, beklenen kuvvetli fırtına nedeniyle köprü geçişlerindeki olumsuzluklara karşı dikkatli olunmasını istedi.

10 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL

İstanbul Valiliği beklenen kar yağışı ile ilgili tedbirleri şu açıklamayla paylaştı:

"11 bin 130 personel, 171 acil çıkış noktası ve 23 otoyol hizmet tesisi (OHT), 57 iş makinesi noktasında 2 bin 591 İş Makinası, 101 Noktada 475,400 ton tuz, 3 bin 640 ton solüsyon kapasitesi ile kar ve buzlanma ile mücadele çalışmalarına hazır durumda bulunmaktadır."

İBB'DEN DE UYARI GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da beklenen kar yağışına karşı alınan tedbirleri açıkladı. İmamoğlu, "60-90 kilometre/saat bir fırtına ile kuvvetli kar yağışı bekleniyor. Hissedilen derecenin -5 ile -7'lere kadar düşmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1621949152300044291

İmamoğlu, 9649 personelin görev başında olduğunu hatırlatarak metrobüs yoluna özel kar küreme araçlarınin görev yapacağını duyurdu ve "Mümkünse toplu taşımanın kullanılması önemli bir uyarıdır. Pazartesi dahil fırtına ile devam edecek.  Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın" uyarısında bulundu. Öte yandan AKOM’da düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İmamoğlu vatandaşa zorunda olmadığı sürece dışarı çıkmaması aksi durumda ise yolculuklarını toplu taşıma ile yapması çağrısında bulundu.

Kaynak: TGRT Haber, NTV Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...