Tgrt Haber

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA
09 Temmuz 2023 23:14 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 07:43

Karadeniz'de etkili olan sağanak yağmur, bölgede felaketi beraberinde getirdi. Birçok ilde sel ve su baskınları yaşanırken, mahsur kalan vatandaşlar için devlet seferber oldu. Bolu Dağı'nda oluşan heyelan nedeniyle TEM Otoyolu'nun Ankara-İstanbul yönü trafiğe kapatıldı. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 3 bakan bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Karadeniz bölgesi aşırı yağışların neden olduğu heyelan ve sel felaketiyle boğuşuyor. Gün boyunca etkili olan sağanak yağmur nedeniyle dereler taştı, yolları su bastı. Heyelan nedeniyle de kaya parçalarının düştüğü yollar trafiğe kapatıldı.

Yaşanan felaket nedeniyle devletin zirvesi düğmeye bastı. 3 Bakan, incelemelerde bulunmak üzere selden etkilenen kentlere doğru yola çıktı.

BAKAN URALOĞLU: SELDEN KAPANAN 14 YOL AÇILDI, 7 TANESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli çıkışında meydana gelen heyelan nedeniyle otoyolun İstanbul yönü, yağış sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gece saatlerinde Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezine gelerek Bolu Valisi Erkan Kılıç ve yetkililerden yol durumuna ilişkin bilgiler aldı. Bakan Uraloğlu, son 24 saat içerisinde Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya ve Rize gibi sahil kesimdeki Karadeniz illerinde sel ve heyelan afetlerinin yaşandığını belirterek, "Düzce’de metrekare başına 223 kilogram, Bartın’da 201, Zonguldak Devrek’te 189 kilogram olan yağışlardan söz ediyoruz. Yağışların getirdiği teressubat ve kimi noktalarda gerçekleşen heyelanlar nedeniyle kimi yollarımız trafiğe kapandı, alternatif güzergahlar üzerinde ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Selin hemen ardından karayolu personellerimiz başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde canhıraş çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle yol boyunda 7/24 görev yapan karayolları ekiplerimiz tüm ekipman ve araçları ile sel birikintilerini boşaltma, sonrasında alan temizleme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmektedirler." dedi.

14 YOL AÇILDI, KAPALI YOLLARI AÇMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ulaşımın aksamaması için oluşturulan alternatif güzergahlara yönlendirmelerin yapıldığını söyleyen Bakan Uraloğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ordu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Bolu, Sivas, Erzincan başta olmak üzere birçok ilimiz ve ilçemizde ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Çevre illerden de buralara ekip ve ekipman desteği sağlanmıştır. Bu gece yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da ekiplerimiz teyakkuz halinde olacaklardır. Şimdiden, Ereğli- Zonguldak Yolu, Kilimli- Filyos- Saltukova Yolu, Bartın- Arıt Yolu, Bartın- Amasra Yolu, Bartın- Kurucaşile Yolu, Zonguldak- Devrek Yolu gibi kapanan yollarımızdan 14’ünü açtık. Ankara- İstanbul Otoyolu ile birlikte 7 güzergahta da yol açma çalışmalarına devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da heyelan meydana geldi. Şu an Ankara- İstanbul yönü trafiğe kapalı ama ekiplerimiz süratle yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarımızın da ikinci bir duyuruya kadar Ankara- Eskişehir- Bilecik- Sakarya istikametini kullanmaları gerekiyor. Ankara'dan İstanbul'a giden sürücülerimiz Abant gişelerinden D-100'e yöneldiğinden dolayı o güzergâhta da yoğun bir Trafik oluştu."

'GEREKMEDİKÇE YOLA ÇIKMAYIN'

Bakan Uraloğlu, vatandaşlara gerekmedikçe yola çıkmamaları uyarısında da bulunarak, "Vatandaşlarımızdan gerekmedikçe yola çıkmamalarını eğer çıkacaklarsa da yollarımızda çalışmalarda bulunan tüm ekiplerimizden gelen talimatlara uysunlar. Yollarımızda bulunan değişken mesaj ve trafik işaretlerimizde paylaşılan bilgilere de riayet etsinler. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz." açıklamasında bulundu.

BAKAN YERLİKAYA UYARDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Bartın'da açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya, "Enerji verilemeyen köylerimize enerji verilebilmesive kapalı olan yolların açılması için çalışmalar devam etmektedir. Yağışların Bartın'da bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi bekleniyor. Burası önemli; yarın 15.00'e kadar metrekareye 100 kilogram üzeri yağış düşeceği tahmin ediliyor. Bartın Havzası'nda ve yağış alan diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bir bölümü depolanarak feyezanın daha da büyümesi önlenmiştir. Can kaybımız bulunmamaktadır. Zarar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın'a AFAD'dan yarın 30 milyon TL aktarılacak. Diğer illerimizi de gerekli ödenekler gönderilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız gelişmeleri anbean takip ediyor ve talimatlarını alıyoruz. Kuvvetli yağış alan illerimizi hep uyarıyoruz. Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmalar, yüksek yerde bulunmalarını önemle arz ediyoruz. Her zaman dua ediyoruz. Allah tüm afetlerden bizleri korusun diyoruz. Tekrar Bartın'ımız başta olmak üzere tüm hemşerilerimize geçmiş olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN TUNÇ: BARTIN'DA 260 KÖYÜMÜZÜN 155'İ ETKİLENDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da "Batı ve Orta Karadeniz'i etkileyen yağış nedeniyle sel afetiyle karşı karşıya kaldık. Yağışlar taşkınlara nedenlere oldu. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı olmaması tesellimiz. Maddi hasarlarımız var. Bunların giderilmesi için çalışmalar AFAD koordinasyonunda yapılıyor ve yapılacak. Kiralı Köprü Barajı'mız yüzde 60 doluluk oranıyla ilimizi büyük felaketten kurtardı. Kozcağız Barajı'mız yüzde 15 doluluk oranı. Henüz su tutmaya başlamayan barajımız ama bu tür afetlerde su tutmamasına rağmen ilimizi koruyan bir barajımız. Hasarların çoğu küçük derelerin taşmasıyla oldu. Bartın'da 260 köyümüzün 155'i etkilendi. İlçelerimiz hasarlarımız meydana geldi. Bartın ırmağını besleyen ana kollar var. Buralardaki doluluk oranı yüzde 100 ama il merkezine gelmesini barajlarımız engelliyor. Yağışlarımız yarın da devam edecek. Vatandaşlarımızın dikkatli olması konusunda uyarıyoruz. Halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

TEM'DE ANKARA-İSTANBUL YÖNÜ KAPALI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Yoğun yağıştan dolayı Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da meydana gelen heyelan sebebiyle Ankara-İstanbul yönü trafiğe kapanmıştır. Ankara'dan İstanbul'a giden sürücülerimiz Abant gişelerinden D-100'e yönelmiş ve o güzergâhta yoğun bir trafik oluşmuştur. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarının ikinci bir duyuruya kadar Ankara-Eskişehir-Bilecik-Sakarya istikametini kullanmaları gerekmektedir."

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

BAKANLAR FELAKET BÖLGESİNE GİTTİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, incelemelerde bulunmak üzere sel felaketinden etkilenen Bartın'a hareket etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da aşırı yağışların neden olduğu heyelan ve selden etkilenen Bolu'ya geçti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda sel felaketi ile ilgili bilgi verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile birlikte Bartın’a doğru hareket halinde olduklarını belirten Bakan Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:

“Başta Batı Karadeniz Bölgemiz olmak üzere sel felaketinden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç ile birlikte Bartın’a doğru karayoluyla hareket halindeyiz. Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde Devletimiz bütün kurumlarıyla bölgede. 23 vatandaşımız helikopter, 73 vatandaşımız ise bot ve iş makineleriyle kurtarıldı. Şu an itibarıyla şükürler olsun can kaybımız yok. Hava Kurtarma ekiplerimiz ve tüm birimlerimiz milletimizin emrinde.”

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1678093435771707405

D-100 KARAYOLU ANKARA YÖNÜ KAPANDI

Düzce’de sağanak yağış hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kaynaşlı ilçesi Şimşir mevkiinde Asar Deresi'nin taşması sebebiyle heyelan meydana geldi. Ekiplerin durumu fark etmesinin ardından D100 karayolu Ankara istikameti Üç Köprü mevkiinden trafiğe kapatıldı.

DSİ ekipleri heyelan meydana gelen bölgede dolgu çalışmalarına başladı, yol çalışmaların tamamlanmasının ardından trafiğe açılacak.

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

KÖPRÜDE ULAŞIMA ARA

Sağanak yağışların etkili olduğu Karabük'ün Yenice ilçesinde kent merkezinden geçen İncedere Çayı'nın su seviyesi yükseldi. Çayın taşma noktasına gelmesi nedeniyle vatandaşlar tedirgin olurken, polis ekipleri çay üzerinde bulunan İncedere Köprüsü'nü şerit çekerek yaya ve araç trafiğine kapattı.

İlçede esnaflık yapan Alparslan Cinkavuk, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi. Cinkavuk, "Etkili olan yağış nedeniyle gelen kütükler köprünün ayaklarını tıkadı. En kısa zamanda bu duvarlarımızda yapılır Yenice'mizin geleceği karartılmaz. Benim de burada dükkanım var, biz de burada tehlike altındayız" dedi.

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

SELDE MAHSUR KALANLARIN İMDADINA BOTLAR YETİŞTİ

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi ve Ahatlı köyü sular altında kaldı. Aralıksız yağışla birlikte yollar göle dönerken, bazı vatandaşlar araçlarının üzerinde kurtarılmayı bekledi. Çaycuma Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sel baskınlarında mahsur kalan vatandaşları botla kurtardı. Sağanak yağışın sona ermesiyle birlikte sular çekilmeye başladı.

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

ELEKTRİK DİREKLERİ YIKILDI, İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Çaycuma'da sağanak yağış sonrası elektrik direkleri yıkıldı. Ardından boşalan toprak heyelan nedeniyle kayınca istinat duvarı çöktü. Duvarın çökmesiyle anayolun altı boşalarak büyük tehlike oluşturdu. Bölgeye ekiplerin gelmesi bekleniyor.

Karadeniz'de sel ve heyelan felaketi: Yollar kapandı, bakanlar bölgede...

50 KİŞİ HELİKOPTERLE KURTARILDI

Bartın-Zonguldak karayolu üzerinde bulunan Atılım Sanayi Sitesi'nde tekstil ve atölyelerin bulunduğu bölgede yaklaşık 50 kişi yaşanan selden dolayı mahsur kaldı. İhbar üzerinde olay yerine çok sayıda ekip sevk edilirken, havadan ve karadan kurtarma çalışması başlatıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopter, mahsur kalan 50 kişiyi kurtardı.

Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...