Tgrt Haber

Kavurucu sıcaklara kırmızı alarm: İş yerleri tatil edildi, sokaklarda ücretsiz soğuk su dağıtılıyor

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: Tgrthaber.com
13 Ağustos 2024 12:59 - Güncelleme : 13 Ağustos 2024 15:42

Dünya genelinde etkili olan kavurucu sıcaklar kırmızı alarm vermeye başladı. Afrika, Avrupa ve Balkanlar'da sıcaklık her geçen gün artış gösterirken, birçok şehirde iş yerleri tatil duyuruları yapıyor.

İklim krizi​ tüm dünyayı etkilemeye devam ederken, kavurucu sıcaklar nefes aldırmayacak düzeye ulaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Türkiye​ bu hafta adeta kavurulacak. Hava sıcaklıklarının zirve yaptığı Türkiye'de hal böyleyken, birçok ülkede de durum farklı değil. 

Sıcak havalar Afrika, Avrupa ve Balkanlar'ı da ele geçirdi. 45 dereceye kadar çıkan sıcaklar üzerine uzmanlardan uyarılar geldi. 

ÜCRETSİZ SU DAĞITIMI BAŞLADI 

Sıcak hava dalgasının etkili olduğu Fransa​'da 45 vilayette "turuncu" alarm verildiği bildirildi. İtalya'da ise birçok noktada ücretsiz soğuk su dağıtımları başlatıldı.

Kavurucu sıcaklara kırmızı alarm: İş yerleri tatil edildi, sokaklarda ücretsiz soğuk su dağılıyor - 1. Resim

"BİRÇOK ÜLKE KIRMIZI ALARM VERDİ"

HavaForum'un X'ten yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
"Afrika, Avrupa ve Balkanlar'ı ele geçirdi. Birçok ülkede kırmızı alarm verildi. Roma'da sokaktaki halka ücretsiz soğuk su dağıtılıyor. Birçok işyeri tatil edildi."

"TÜRKİYE EN FAZLA OLUMSUZ ETKİLENECEK ÜLKELER ARASINDA"

Öte yandan değişen iklim şartlarında suyun verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Afire Sever, “Türkiye bu değişen iklim şartlarından da en fazla olumsuz olarak etkilenecek bir ülke. Bunun biz etkilerini 2016 yılında modellerle ortaya koyduk. Değişen şartlarda ülkemiz 2030, 2050, 2070 ve 2100'de nasıl etkilenecek? İklim değişikliği etkileriyle beraber sıcak günler sayısında artış olacak. Karla kaplı günler sayısında azalışlar yaşayacağız. Bununla beraber ani ve şiddetli yağışlarla beraber taşkın ile kuraklığı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

3 BÜYÜK İL İÇİN HAVA TAHMİNİ: İSTANBUL'DA YAĞIŞ YOK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar'dan 3 büyük il için hava tahmini geldi.

3 büyükşehirdeki sıcaklıklara ilişkin de bilgi veren Acar, Ankara'da mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklıkların 35 dereceye kadar yükseleceğini, yağış beklemediklerini belirtti.

İstanbul'da 3 gün boyunca kuzeydoğulu rüzgar görüleceğini ancak bunun fırtınaya dönüşmeyeceğini bildiren Acar, "İstanbul'da da sıcaklıklar mevsim normallerinin 2 ila 4 derece üzerinde seyredecek. Yağış beklemiyoruz ama nemden dolayı hissedilen sıcaklık fazla olabilir." diye konuştu.

İzmir'in bazı ilçelerinde sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıkacağını anlatan Acar, kentte sıcaklıkların mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde seyrettiğini söyledi.

 
 
Kaynak: Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...