Tgrt Haber

Kemer'de büyük orman yangını! Rüzgarın etkisiyle durdurulamıyor... Evler ve hastaneye tahliye

25 Temmuz 2023 15:00 - Güncelleme : 25 Temmuz 2023 18:00

Antalya’nın Kemer ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın çok kısa sürede büyüdü. Bölgede çok sayıda ekip seferber edilirken, Kemer Devlet Hastanesi ile çevredeki yerleşim yerleri tahliye edildi. Antalya Valisi Yazıcı, yangının batıya doğru 20 kilometre hızla 3,5 kilometre yayıldığını, ormanın sık olması nedeniyle müdahalede güçlük yaşadıklarını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili son bilgileri paylaştı. Yumaklı, "Antalya Kemer hariç diğer bölgelerdeki yangınlar kontrol altına alındı" dedi.

Antalya'nın turustik ilçesi Kemer​'in Göynük Mahallesi Değirmendere mevkiinde dün akşam saat 21.00 sırlarında orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgârın da etkisiyle alevler kısa sürede büyürken ihbarla birlikte bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangının Kemer hariç diğer yangınların kontrol altına alındığını ve Kemer'deki yangının söndürülmesi için büyük çaba sarf edildiğini söyledi. 

YANGININ BÜYÜMEMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİLİYOR 

Bölgeye Antalya ve Kumluca’dan da takviye itfaiye ekipleri yönlendirildi. Hızla olay yerine ulaşan ekipler yangına müdahaleye başladı. Alevlerin tehdit ettiği çevredeki yerleşim yerleri de tedbir amacıyla boşaltıldı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi. 

Kemer'de büyük orman yangını! Rüzgarın etkisiyle durdurulamıyor... Evler ve hastaneye tahliye

VALİ YAZICI: YANGININ İÇİNE GİREMİYORUZ!

Bölgede yaşananlara ilişkin ilk açıklama Antalya Valisi Ersin Yazıcı'dan geldi. Yazıcı, 21.08'de başladığını belirtttiği yangına ilk aşamada 22 arazöz, 3 su ikmal aracı, 5 müdahale aracı, 13 iş makinesi, 15 itfaiye aracı ve 200 personelle müdahale edildiğini belirtti. 22 takviye iş makinesinin de yolda olduğun belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi: "Yangın yaklaşık 3,5 kilometre batı istikametinde ilerledi. 20 kilometre hızla esen rüzgarımız var. O yangının batının ilerlemesine neden oluyor. Herhangi bir konut, iş yeri veya canlıya zarar gelmedi. Yangının geçtiği bölge sık orman olduğu için yangının içine giremiyoruz. Bulunduğumuz mevkide dozerler çalışıyor. Yangının Kuzdere Mahallesi'ne ilerlemesi için ekipler çalışıyor. Yapacağımız çalışmayla yangının yolunu değiştirmeye çalışacağız.”

Kemer'de büyük orman yangını! Rüzgarın etkisiyle durdurulamıyor... Evler ve hastaneye tahliye

UÇAKLAR DA BÖLGEYE NAKLEDİLDİ 

Yazıcı sabah saatlerinde ikinci bir açıklama daha yaparak, "Yangına yakından müdahale etmekte zorlanıyoruz. Birkaç saat içinde iş makinesi ve arazöz sayımız 3 katına çıkacak. Sabah 05.30 itibarıyla elimizdeki hazırlanan 6 helikopter ve 4 uçağımız kalkacak. Çevre illerden de de destek gelecek ama ilk sabah bizim hava araçlarımız havadan müdahaleye başlayacak. Her yer teyakkuza geçti. Şu anda bölgemizde 10 haneyi tedbir amaçlı tahliye diyoruz. Kemer Devlet Hastanesi’nde 15 hastadan 13’ü evine gitti, 2 hastamız diğer hastanelere nakledildi. 6 kişi dumandan etkilendi. Kemer Devlet Hastanemiz hizmet vermeye devam ediyor." dedi.

Kemer'de büyük orman yangını! Rüzgarın etkisiyle durdurulamıyor... Evler ve hastaneye tahliye

BAKAN YARDIMCILARI YANGIN BÖLGESİNDE

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bölgeye gelerek yangın koordinasyon merkezinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'den bilgi aldı. Bakan yardımcıları, incelemelerinin ardından açıklamada bulundu. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya ve Kemer'e geçmiş olsun dileğinde bulunarak, yangın açısından riski yüksek bir dönem yaşandığını belirterek, “Nem oranının düşük, hava sıcaklığının yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Gün içerisinde farklı illerimizde yangınlar oldu. Bunların hepsini Orman Genel Müdürlüğümüz ve yardımcı olan devletimizin diğer kurum kuruluşlarıyla beraber kontrol altına aldık. Şu anda Kemer'deki yangınımız devam ediyor. İnşallah bu yangını da sabah gündoğumu itibarıyla havadan yoğun bir müdahaleyle kontrol altına alırız diye temenni ediyoruz" dedi. 

Kemer'de büyük orman yangını! Rüzgarın etkisiyle durdurulamıyor... Evler ve hastaneye tahliye

EN AZ 60 HEKTAR YANDI

Son bir haftadır dünyanın değişik ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarıyla yoğun mücadeleyle geçtiğini dile getiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ise şunları söyledi:

"Başta orman teşkilatımız olmak üzere, diğer kamu kurumları ve belediyelerimiz maalesef bu yangınlarla boğuşuyoruz. Bugün de saat 21.00 civarında Antalya'mızda birincisi Taşağıl, ikincisi Kemer- Göynük'ün Değirmendere mevkiinde yangın çıktı. Birincisi hemen söndürüldü. 10 dakika içinde iki yangına da müdahale edildi. Buradaki yangına gece saatleri nedeniyle hava araçlarımızla müdahale edilemedi. Arazözler iş makinalarıyla yangının başlamasından itibaren 10 dakika sonra müdahale etti. Şu an itibarıyla arazinin sarp, kayalık olması münasebetiyle karadan müdahalede ciddi zorluklar yaşanıyor. İş makinaları, 50'den fazla arazöz, 300'den fazla yangın söndürmede görev alan tecrübeli iş gücümüzle yangına müdahale edilmektedir. Rüzgarın şiddeti şu anda saatte 10 kilometre civarında. İnşallah sabah ışıklarıyla birlikte hava gücümüz 22 helikopter ve 10 uçakla buradaki yangına müdahale edecek. En kısa sürede yangın kontrol altına alınacaktır. Bu saat itibarıyla takriben 60 hektar alan bu yangından etkilendi. Yerleşim yerlerine şu anda bir tehlike görülmemektedir. Önüm

KARADAN ULAŞIMDA SIKINTI

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Değirmendere Mahallesi'nde başlayan yangının ormanlık alanda ilerlediğini söyledi. Gece görev yapabilecek uçakların olmaması nedeniyle havadan müdahale yapılamadığını belirten Başkan Topaloğlu, "Orman Bölge Müdürlüğü'nün, belediyenin tüm araçları burada, TOMA'lar da geliyor ancak bölgeye karadan ulaşımda sıkıntı yaşanıyor. Yol olmadığı için araçlar ormanlık alana giremiyor" diye konuştu. 

"KEMER HARİÇ DİĞER YANGINLAR KONTROL ALTINDA"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin birçok noktasında devam eden orman yangınlarına ilişkin son durumu aktardı. Bakan Yumaklı, "Antalya Kemer hariç diğer bölgelerdeki yangınlar kontrol altına alındı" diye konuştu. 

 

Kaynak: İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...