Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Boğaçhan Gökhan Şatıroğlu, ahşap sanatına olan ilgisini henüz 5 yaşındayken keşfetti. Dayısının kendisine oyma bir tekne yapmasıyla başlayan bu merakı, yıllar içinde tutkuya dönüştü. Bir süre gemi taşımacılığı alanında çalışan Şatıroğlu, aklının bir köşesinde hep var olan ahşap sanatına yönelmeye karar verdi ve evinde maket gemiler yapmaya başladı. Marangoz atölyelerinde zaman zaman kesim işleriyle uğraşan Şatıroğlu, artan talepler üzerine kendi atölyesini kurdu.
40 metrekarelik atölyesinde ahşap sanatını sergileyen Şatıroğlu'nun el emeği ürünleri yurt dışında büyük ilgi gördü. Sosyal medya üzerinden gelen siparişlere yetişmekte zorlanan sanatçı, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya gibi birçok ülkeye maket gemiler gönderdi. Gerçek teknelerin birebir ölçekli planlarına uygun maketler tasarlayan Şatıroğlu, 17 yıldır küçük atölyesinden dünya çapında siparişler alıyor.
Sadece gemi maketleriyle sınırlı kalmayan sanatçı, ahşap saatler, oyma sanatı ve resim gibi farklı alanlarda da yeteneklerini sergiliyor. Ahşaba olan tutkusunu çocuklarına da aktardığını belirten Şatıroğlu, sanatının yıllar içinde nasıl şekillendiğini şu sözlerle anlattı:
"5 yaşındayken büyük dayım bana küçük bir oyma tekne yapmıştı. Onu suya bırakarak bu işe başladım. Dedem balıkçıydı, küçük kayıkları tamir ederdi. Onu izleyerek, çivi ve keseri elime alarak çocuk yaşta ahşapla tanıştım. Zamanla eğitim ve iş hayatı derken gemilerde çalıştım, ama ahşap sanatı her zaman içimde bir yerde vardı. Sonunda bu tutkumu hayata geçirmeye karar verdim. Ahşap gerçekten bir aşk ve ben bu aşkla atölyemi kurarak maket yapmaya başladım. Gördüğü ilgiyle de işimi büyüttüm ve bugünlere geldim."
Teknelerin hepsini ölçekli olarak birebir plandan yaptığını kaydeden Şatıroğlu, "Dükkanı açalı 17 sene oldu. Arkadaşlarım marangoz dükkanı vardı giderdim onların makinelerinde çalışırdım ama talep fazla olunca kendi atölyemi açmama sebep oldu. Her türlü tarihi tekne, Türk tekneleri geçmişten günümüze olan dünya tarihindeki tekneleri, kalyonları, motoryat, dalgıç gemilerini, açık deniz gırgırları, günümüzdeki teknelerin hepsini ölçekli olarak birebir plandan yapıyorum" diye konuştu.
Yoğunluk nedeniyle sipariş alamadığını kaydeden Şatıroğlu, "İki oğlum bir kızım var. Çocuklarım çok meraklı. Çocukları ister istemez atölyeye geldiklerinde her tarafı karıştırıyorlar. Kızım bile maket yapmak istiyor. İnşallah ileride kendilerine bunları öğretmek istiyorum. Ellerinde bir hobi olsun. Kalyon, Queen Elizabeth, Tirhandil, Mahmudiye gibi tekne siparişleri aldım. Şuan onları yapıyorum. 7-8 tane yapacağım maket var. Şu anda siparişte alamıyorum. Bu 40 metrekarelik dükkanda sevgi, aşk ve ahşabın güzelliği" dedi.