Türk Donanması, TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA gibi platformlara kavuşarak Mavi Vatan'da gücüne güç katacak.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanligi, yerli ve milli imkanlarla insa edilen deniz platformlariyla savunma sanayiide öne çikmaya basladi. Donanmadaki yerli projeler Mavi Vatan'da Türkiye'nin gücüne güç katacak. TRT Haber'in aktardigina göre;TCG Derya, TCG Istanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SIDA’la herhangi bir aksaklik olmazsa 19 Ocak itibariyle Donanma’ya teslim ediliyor.
Türk Donanmasi'na teslim edilen gemilerin ya da silahli insansiz deniz araçlarinin orduya ne katacagi, nerede kullanacagi merak ediliyor. Savunma ve Denizcilik Uzmani Kozan Selçuk Erkan, Ankara'nin yeni süreçte nasil kabiliyet kazanacagini, yerli projelerin Türkiye'ye ne katacagini yorumladi.
Savunma ve Denizcilik Uzmani Kozan Selçuk Erkan son dönemlerde gördügümüz belki de en genis kapsamli teslim töreni için "Gemileri kizaktan ayni anda ikiser indirip üçerli paketler olarak teslim ediyoruz. Bu yerli gemi insaat sanayinde ve özellikle savunma sanayinde ne kadar gelistigimizin göstergesi" ifadelerini kullandi.
Uzun süredir dikkat çektigimiz hususlardan biri olan Türk özel tersanelerinin askeri denizcilik konusunda ortaya koydugu basariya Erkan da isaret ediyor. Erkan’a göre bu atilimin sonucunu gelecek yillarda ‘yerlilik orani daha yüksek’ gemilerin teslim edilmesinde net bir sekilde görecegiz.
Erkan, her biri birbirinden degerli platformlarla ilgili bilmemiz gerekenleri söyle siraladi:
"TCG Istanbul, Istif sinifi donanmamizin yeni vurucu gücü. Yerli olarak tasarlanmis ilk firkateynimiz... Ilk gemi için oldukça yüksek yerlilik oraniyla tamamlandi. Evet, süreç biraz uzadi ama sonunda disa bagimliligi çok daha az bir sistem olarak karsimizda.
Örnegin, dikine atis sistemi planlanandan 3 yil evvel teslim edildi. Geminin üzerinde yakin hava savunma yine takvimde belirtilen tarihten önce geldi. Yerli, son teknoloji aktif faz dizinli radar bu gemimizde bulunuyor. Ayrica yerli füzeleri, yerli gelismis sensörleriyle de savunma sanayinde tam bagimsizliga giden önemli bir proje oldu."
Ikinci duragimiz TCG Derya Gemisi… "Basli basina bir basari öyküsü" diyor Erkan. Bu geminin de özel tersanede yapildigini ve TCG Anadolu’dan sonra Türk Donanmasi’nin en büyük ikinci gemisi oldugu bilgisini paylasiyor.
TCG Derya’nin sinifindaki benzer gemilerden çok daha hizli oldugunu ögreniyoruz. Savas gemilerinde bulunan gaz türbinli sevk sistemine sahip oldugunu söylüyor Erkan ve “Büyük cüssesine ragmen açik denizde savas gemileriyle ayni seyir hizinda gidip onlara eslik edecek. Üzerinde SIDA tasiyabilecek. Haliyle denizde ikmal ve muharebe destek gemisinden çok daha fazlasi olacak” diyor.
Törenin öne çikan bir diger platformu da TCG Arif Ekmekçi lojistik destek gemisi… Bu platformun harp filosunun gerisinde görev alacagina deginiyor Erkan. Donanmanin menzilinin ve denizde kalis sürecinin artacagini, bu gemiyle birlikte dis ülkelerden destek almadan bagimsiz bir sekilde lojistik destek saglanacagini anlatiyor.
Son olarak kendini NATO tatbikatinda kanitlamis bir insansiz deniz araci olan Marlin'e deginildi. Erkan’a göre Marlin, Türk Deniz Kuvvetleri’ne yepyeni kabiliyetler kazandiracak teknolojinin ve denizcilik konseptinin öncüsü bir araç.
Erkan’in Marlin’den de diger platformlardan da beklentisi oldukça yüksek. Ancak törenin ardindan bu gemiler hemen aktif olarak görevlerde kullanilacak beklentisinin dogru olmayacagi uyarisinda bulunuyor.
"Teslim töreni ardindan gemiler denenecek. Görev esnasinda yeni olusacak kullanim prosedürleri için uzun seyirlere çikacak. Personelin de platformlarin da tecrübesi artacak. Sonrasinda asli görevlerine çikabilecekler" diye süreci özetliyor.
Teslim edilen platformlara baktigimizda bazi detaylar göze çarpiyor. Istif sinifi gemiler için bu yil milli dikey aticidan testlerin tamamlanmasini bekliyoruz. Sonrasinda tam anlamiyla göreve hazir olacak. TCG Derya’nin TCG Anadolu ile uzun mesafelerde görev almasi sürpriz olmaz. Arif Ekmekçi yakin denizlerde gemilerimizin tamamlayicisi olacak. Marlin belki yakin gelecekte Türk denizciliginin en önemli yüksek teknoloji ihraç kalemlerinden birisi olarak karsimiza çikacak.
Kozan Selçuk Erkan söyle devam etti:
Teknolojik olarak donanmamizi sürekli en üstte tutmak zorundayiz. Yarista geri kalan Rusya’nin yeni gemilerinde bile eski teknoloji sistemleri kullanmasi ve ortaya çikan durum hepimizin malumu.
Destek gemileriyle daha uzun süre denizde kalabilmek ‘kara baglantimiz olmayan’ ülkelerde de menfaatlerimizi korumamiz adina önemli bir güç çarpani. Ayni gün teslim edilen ve hepsi birbirinden degerli bu platformlar farkli bölgelerde bayragimizi gösterecek. Iste bu tabloyu ‘Donanmamizin ufukta yükselisi’ olarak görebiliriz.