Tgrt Haber

Son dakika: Moskova'da dörtlü zirve! Bakan Çavuşoğlu tarih vererek duyurdu

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
03 May 2023 10:15 - Güncelleme : 03 May 2023 11:03
Son dakika: Moskova'da dörtlü zirve! Bakan Çavuşoğlu tarih vererek duyurdu

Son dakika haberi: Suriye ile normalleşme adımları kapsamında yürütülen çalışmalar sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya, İran ve Esed rejimi ile dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının 10 Mayıs'ta Moskova'da olabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Sudan'daki Türkiye Büyükelçiliği'nin geçici Port Sudan bölgesine taşınacağını duyurdu. Çavuşoğlu ayrıca Ermenistan'daki Anıt provokasyonu sonrasında cevap olarak "Ermenistan uçaklarına hava sahamızı kapattık" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre Suriye​ ile normalleşme adımları kapsamında yeni bir safhaya geçildi. Daha önce Savunma Bakanları düzeyinde bir araya gelen Rusya​, İran​, Esad rejimi ve Türkiye​ bu sefer Dışişleri Bakanlığı düzeyinde görüşecek. Suriye ile normalleşme sürecine dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu​ yaptığı açıklamada "Bakanlar düzeinde görüşme 10 Mayıs'ta Moskova'da olabilir" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuloğlu'nun açıklamalarında öne çıkanlar;

Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs'ta olabilir. 

Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım. DAEŞ, YPG Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. 

Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil. 

SUDAN'DAKİ TAHLİYELER

Sudan'dan bugüne kadar 2061 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan bin 763'ü kendi vatandaşımız. 

Askeri bir uçakla sağlık personelimizi getireceğiz. Bundan sonra Port Sudan üzerinden vatandaşlarımızı getirmeyi düşünüyoruz. Elçiliğimiz geçici olarak Port Sudan'a taşınacak. Risk alamayız, geçici olarak Port Sudan'a taşıyacağız. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti.

AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER

Yıllardır süren bir tıkanıklık var. Fasıllar açılmadı. 72 fasıldan 66'sı açıldı. Vize konusunda bugüne kadar sözlerinde durmadılar. 

YURT DIŞI OY İŞLEMLERİ

Fransa'da PKK destekçileri provokasyon yaptı. Gerekli önlemleri aldık. Yurtdışındaki misyonlarımızı da uyardık. 

ERMENİSTAN'DAKİ ANIT PROVOKASYONU

Benim bunu kabul etmem mümkün değil. Cevap olarak da Ermenistan uçaklarına hava sahamızı kapattık. Bir tek Ermenistan Meclis Başkanı toplantı için Türkiye'ye gelecek istisnai olarak ona izin verdik. Devam ettirirlerse yeni adımlar atacağız. 

BAKAN AKAR: BİZ İŞGALCİ DEĞİLİZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bugün Suriye ile atılan adımları değerlendirdiği konuşmasında "Bu bir süreç, bunun bir başlangıcı var. 28 Aralık'ta birinci görüşmeyi yaptık. Beklentilerimizi masaya koyduk. Biz hiçbir şekilde işgalci değiliz. Suriye'nin sınırlarına saygılıyız. Orada teröristler var. Ne derlerse desinler onlar terörist. Camilerimizi bombaladılar, onların varlığına müsaade edemeyiz. Teröristler Suriye halkının malına el koymuş. Alıp satıyor. Çalıyorlar aslında. Diğer taraftan da misafir ettiğimiz Suriyelilerin yeterli sayıya ulaştığını, güvenli saygın bir şekilde ülkelerine dönebilsinler dedik." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...