Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Tunç'tan Can Atalay açıklaması: AYM'nin yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekir

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
23 Şubat 2024 12:35 - Güncelleme : 23 Şubat 2024 13:42

Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Zonguldak'ta gündeme dair soruları cevapladı. AYM'nin Can Atalay kararına ilişkin konuşan Bakan Tunç, terör suçlarının dokunulmazlık kapsamında olmadığına dikkat çekip "Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi" dedi.

Adalet BakanıYılmaz Tunç​, Can Atalay​ başvurularına ret kararı hakkında, "AYM, 'karar verilmesine yer olmadığına' şeklinde değil de 'yetkisizlik' nedeniyle ret kararı verilmesi gerekir" dedi.

Bakan Tunç'un konuşmasından öne çıkanlar:

"ATALAY'IN VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ"

"AYM’nin gerekçeli kararı henüz açıklanmadı. AYM’nin karar verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini öğrendik. Anayasa’nın 84. maddesi açık. Milletvekilliğinin düşme sebepleri yazar. Can Atalay’ın milletvekilliği​ kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM’ye başvurulmuştur. AYM​ yetkisizlik nedeniyle ret verir. ‘Karar verilmesine yer olmadığına’ dair kararın gerekçesini sonra öğreneceğiz.

"AYM YETKİSİZLİK NEDENİYLE RET KARARI VERMELİ"

Can Atalay kararına itirazlara ret kararları ile ilgili olarak, AYM'nin gerekçeli kararlarını görmek lazım. Gerekçeli karar henüz açıklanmadı. Terör suçları dokunulmazlık kapsamında değil. Yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi.

Kesin hükmün tartışılması nedeniyle böyle bir karar verilmişse bu doğru değildir.

‘Karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar Anayasa’nın 84. Maddesi gereği AYM’ye gidemeyeceği için verildiyse durum farklıdır. AYM’nin önceki içtihatları var. Daha önce ret kararı verilmiştir. Bu kez durum farklı. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.

Anayasamızın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi açık. 83. maddesinde seçimden önce soruşturulmasına başlanmış olan anayasal düzene ilişkin suçlar "terör suçları" dokunulmazlığın istisnasıdır. Burada da bir yargı süreci gerçekleşmiştir. Gezi olayları nedeniyle başlayan bir ceza soruşturması vardır. Yerel mahkeme, istinaf ve Yargıtay bu suçu değerlendirmiştir. Bir kesin hükme ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kesin hükümde ortadan kaldırılmış değildir.

Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu ihlal kararıyla ilgili olarak da Yargıtay'ımız anayasanın 83 ve 14 maddelerin uygulanamaz hale getirilmesi nedeniyle anayasa mahkemesi kararına uyulmaması yönünde karar vermiştir. Burada iki yüksek mahkeme arasındaki görüş farklılıkları ile bugüne kadar gelmiş bulunuyoruz.

Bunun çözümü de yine TBMM'de yapılacak olan yasal ve anayasal değişikliklerdir. Anayasa değişikliği bir uzlaştırma gerektirir. Eğer bu yapılamıyorsa bu sorunun çözümü yine kanunlarımızda yapılacak değişikliklerledir.

8. YARGI PAKETİ TBMM'DE

8. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı ve kabul edildi. Burada yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi ve kişisel verilerin korunması ile ilgili önemli düzenlemeler var. 

Seçim sonrası da getireceğimiz düzenlemeler var. Özellikle ceza muhakemesi kanununda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli çalışmalar var.

Yargılamada itiraz ve istinaf süre sınırı 2 hafta olacak."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...