Tgrt Haber

Son dakika! Gazze için Türkiye'den 3 günlük yas kararı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
18 Ekim 2023 15:55 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 23:48
Son dakika! Gazze için Türkiye'den 3 günlük yas kararı

Son dakika haberi... Dün akşam saatlerinde İsrail ordusu Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef almasıyla yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Kanlı saldırı sonrası İsrail'e peş peşe tepkiler gelirken, Türkiye'nin de yaşamını yitirenler için 3 günlük ulusal yas ilan edeceği duyuruldu.

Dünya 7 Ekim'den bu yana Gazze​'de yaşananlara kilitlendi. İsrail'in saldırıları her geçen dakika daha da artarken, son olarak Gazze'ye yönelik gerçekleştirdikleri hastane saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı. Saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybederken, vahşete dünyadan tepki yağdı. 

İşte hastane saldırısı sonrası yaşanan gelişmeler:

16.16:

Filistin Sağlık Bakanlığı​, hastane saldırısında ölenlerin sayısını 471 olarak güncelledi.

15.55:

TÜRKİYE'DEN YAS KARARI!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Türkiye’nin bugün, gün içinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3 gün ulusal yas ilan edeceğini söyledi.

Zengin, “Bu konuyu hangi seviyede algıladığımızın görülmesi açısından önemlidir. Üç günlük milli yasın bu konunun idraki açısından Türkiye’nin bir örneklik teşkil edeceğini inanıyorum.” dedi.

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir.

Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Son dakika! Gazze için Türkiye'den 3 günlük yas kararı

14.40

Mısır, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.

13.10

PUTİN: KORKUNÇ BİR OLAY

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail'in hastane saldırısıyla ilgili "Trajedi, korkunç bir olay ve felaket" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca Çin Devlet Başkanı Başkanı Şi Cinping ile Orta Doğu hakkında görüştüklerini belirterek "Çatışmanın büyümesini istemiyoruz" dedi.

12.27

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTTI

Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

11.50

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SÜRE DOLDU

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada İsrail'e karşı küresel birliğin zamanının geldiğini belirtti ve 'süre doldu' ifadesini kullandı.

11.20

SİSİ: SİNA'YA SÜRGÜNÜ KABUL ETMİYORUZ

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi "Sina'ya sürgünü reddediyoruz. Filistin davasının tasfiye edilmesini kabul etmiyoruz" açıklamasında bulundu.

10.50 

ABD BAŞKANI BIDEN İSRAİL'DE

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e geldi. Ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı. Biden’ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog karşıladı.

Son dakika! Gazze için Türkiye'den 3 günlük yas kararı

Biden basın toplantısında, "İsrail Hamas'ın saldırılara cevap verdi ve bu bence devam etmeli ki kendinizi savunmak için ne gerekiyorsa yapabilesiniz. Bunun olmasını da temin edeceğiz." ifadelerini kullandı.

09.54:

"HASTANE GARAJINI BOMBALADIK"

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy, İsrail Ordu Sözcüsünün "Hastanenin garajını bombaladık ama hastaneye doğrudan isabet olmadı" dediğini aktardı.

09.40:

"DAHA ÖNCE HİÇ BÖYLE BİR PATLAMA GÖRMEMİŞTİK"

Yaşanan katliam sonrası canlı yayında açıklama yapan BBC muhabiri "Daha önce hiç böyle bir patlama görmemiştik. Hamas'ın attığı roketlerde böylesine büyük ölçekli bir patlama görmüyoruz" açıklamasını yaptı.

09.04:

İTİRAF GİBİ PAYLAŞIM! HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI ARTINCA SİLDİ

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yakın isimlerden birisi olarak bilinen Hananya Naftali'den itiraf gibi bir paylaşım geldi. Naftali sosyal medya hesabından "İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'deki bir hastanenin içindeki Hamas terörist üssünü vurdu" şeklinde bir paylaşım yaptı. Ancak hayatını kaybedenlerin sayısının artması üzerine gönderisini sildiği öğrenildi. Al Jazeera'da yer alan habere göre, Netanyahu'nun dijital ekibinin bir parçası olarak çalışan Naftali, İsrail'in hastaneyi vurduğunu belirten haberi de yanlışlıkla paylaştığını iddia etti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa Topcu 18 Ekim 2023 16:20

Sadece yasla kalmayalım fiili olarak müdahale edelim

Ali18 Ekim 2023 16:13

Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah kalanlara rahmetinle yardım et rabbim sen herşeye kadirsin AMİN

Erdoğan sinirli 18 Ekim 2023 16:09

İnşaallah günü gelince İsrail'e girip barışı sağlamak biz Türklere nasıp olacaktır.

Berbat sulo18 Ekim 2023 16:05

Kahrolsun İtrail kahrolsun am erica

Sonraki Haber Yükleniyor...