Günümüzde aktif kullanılan sosyal medya bazı vatandaşların başını ağrıtabiliyor. Avukat Cem Duman, sosyal medyada yapılan yorumların hakaret suçu kapsamına girebileceği ve yorum yapanların 2 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtti.
Günümüzde milyonlarca kisi tarafindan sosyal medya kimi zaman kullanicilarini zor duruma sokabiliyor. Devlete ve topluma karsi yapilan bazi yorumlarin suç oldugu gibi ufak bir kelime de hakaret suçuna girebiliyor. Avukat Cem Duman, sosyal medyada yapilan yorumlarda hakaret suçunun islenebildigine dikkat çekerek, konuyla ilgili vatandaslari uyardi.
Agir Ceza Avukati olan Cem Duman, vatandaslarin yorum yaparken kullanacaklari kelimeleri dogru seçmeleri gerektiginin altini çizdi. Türk Ceza Kanunu'nun 125’inci maddesi geregi sosyal medya üzerinden suç isleyenlerin cezalandirildiklarini belirten Duman, “Bir kisiyi rencide edebilecek, onur, seref ve sayginligini zedeleyecek somut bir fiil veya olgu gerçeklestiren ya da bir kisiye sövmek suretiyle onur, seref ve sayginligina saldiran süpheli üç aydan 2 yila kadar hapis veya adli para cezasi ile cezalandirilir" dedi.
Sosyal medya üzerinden islenecek suç ve kelimeler hakkinda uyarilarda bulunan Duman, sunlari söyledi: “Internet üzerinden ileti göndererek, tweet atarak veya yorum yaparak 'serefsiz', 'haysiyetsiz', 'geri zekali', 'aptal', 'hayvan', 'müsvedde' gibi sözler söylemenin hakaret suçunu olusturacagi kuskusuzdur. Yine bazi fotograf altina yapilan yorumlar da suç teskil edebilir. Internet üzerinden hakarete ugrayan magdurun kisisel özellikleri disinda kalmak sartiyla kendisine isnat edilen fiil veya olgu ispatlandigi takdirde hakaret suçu olusmaz. Örnek verecek olursak, Ali’nin sosyal medya hesabinda bir paylasima yorum olarak ‘Sen bir katilsin’ denildiginde bu ispatlanirsa suç unsuru olusmaz. Ancak ispatlanmaz ve yorum olarak kalirsa bu suç teskil eder. Sosyal medyada yorumlarinin yani sira hakaret içeren bir fotograf atarak 'sen böylesin, buna benziyorsun' diye yapilan yorumlar da suç unsuruna dahildir.”
Suç olarak düsünülen ancak suç unsuru tasimayan söylemler hakkinda da konusan Duman, sunlari söyledi: “Internetten söylenen kaba ve nezaketsiz söz ve davranislar hakaret suçunu olusturmaz. Sosyal medya hesaplarindan yapilan yorumlarda siklikla kullanilan 'terbiyesiz, saygisiz, yalanci' gibi sözler hakaret suçu olusturmaz. Beddua niteligindeki sözler de hakaret suçu olarak sayilmaz. Örnegin, sosyal medya üzerinden söylenen 'Allah seni bildigi gibi yapsin', 'Cehenneme kadar yolun var' gibi sözler beddua niteliginde sözler oldugundan hakaret suçu olarak kabul edilmez.”