Stokçuların 'fıstık' oyunu! Bir ayda fiyatları 2'ye katladılar
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan baklavada üreticiler isyan bayrağını açtı. Baklavada fıstığın kilo fiyatının 240 liradan 440 liraya çıkması ile birlikte maliyetleri arttırmak zorunda kalan üreticiler stokçuluk yapanlara tepki gösterirken taleplerini sıraladı.
Eşsiz Türk mutfağının enfes lezzetlerinden olan ve kuşaklarca tarifi anlatılan baklavada üreticiler isyan etti. Baklavanın vazgeçilmezi olan fıstıkta yaşanan artışa dikkat çeken üreticiler stokçulara tepki gösterirken ‘üretimi durdurma’ kararı aldıklarını duyurdu. Son 1 ayda 240 lira olan fıstığın kilosunun 440 liraya çıktığını söyleyen üreticiler tatlı sektörünün iş yapamadığını söyledi. Baklavanın artan maliyetler nedeniyle kilosunu 280 liraya çıkarken fıstıklı baklava ise 380-400 liradan satılıyor. Fiyatlardaki artış nedeniyle esnafın da zor günler geçirdiği dikkat çekilirken üreticiler bakanlıklara taleplerini sıraladı.
STOKÇULARA TEPKİ YAĞDI
BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, “Stokçuların bilinçli olarak yaptığı bu spekülasyon başta baklava sektörü olmak üzere, dondurma, künefe, pasta, lokum, helva ve çikolata sektörüne çok ciddi zarar veriyor. Devletin bu gidişe dur diyerek sektörü sıkı denetlemesini ve iki aylığına fıstık ithalatına izin verilmesini talep ediyoruz. Fıstıktaki fahiş artış son buluncaya kadar üyelerimize fıstıklı baklava üretmeme çağrısı yapıyoruz. Milli tatlımız baklavayı stokçulara kurban vermeyeceğiz” diye konuştu.
İTHALAT SÖZÜ ALDIK
Fıstıkta kayıt dışılığın çok yüksek olduğunu ve bazı stokçuların kendi aralarında alım- satım yaparak fiyatları spekülatif bir şekilde yükselttiğine dikkat çeken Yıldırım, “Rekolte iyi olmasına rağmen stokçular piyasadan fıstığı toplayıp fıstık bu sene yok diye piyasaya korku salıyor. Astronomik fiyat artışları var yılı-yok yılı olarak izah edilmemelidir. Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçuların piyasada başrol almasına neden olmaktadır. Şeker fiyatlarındaki ciddi artış yüzünden geçtiğimiz günlerde BAKTAD’ın yoğun çabalarıyla şeker ve şeker pancarı ithalatının önü açıldı. Karar sonrası şeker fiyatlarında gerilemeyi gözlemledik. Stokçular şimdi de fıstığı kara borsaya düşürerek millete boş baklava yedirmek istiyor. Asırlık millî tatlımız baklavayı Yunanistan sahiplenmek isterken, bizde vatandaşa boş baklavayı layık gören sisteme acilen devletin müdahale etmesini bekliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığıyla gerekli görüşmeleri BAKTAD olarak yaptık ve bakanlıktan ithalata izin sözü aldık. İthalat serbestliği fiyatları ciddi oranda düşürmesini bekliyoruz" diye konuştu.
FISTIK YATIRIM ARACI OLMAMALI
Yıldırım çözüm önerileri olarak ise şunları sıraladı:
- Öncelikle fıstık için çiftçiye verilen desteğin araziye değil de, ürüne verilmesini, bunun neticesi olarak fıstığın tam olarak kayıt altına alınmasını,
- Fıstığı bir yatırım aracı olarak gören alakasız kişiler tarafından alınıp satılmasının engellenmesi,
- Lisanslı depoculuğu genişleterek çiftçilerin ürünlerini lisanslı depoya verilmesi için gerekli argümanların oluşturulmasını,
- Gaziantep’teki Fıstık Hali’nin ciddi bir şekilde denetlenerek tüm firmaların kayıt altına alınması, kayıt dışı çalışan esnafın da kayıt altına alınmasını,
- Son günlerde fahiş bir şekilde yükselen fıstık fiyatlarını aşağı çekilebilmesi için ve stokçuların da daha da fiyat yükseltme heveslerini yok etmek için en azından 2 aylığına ithalatın serbest bırakılması ve gerekirse de ihracatın durdurulmasıyla alakalı çalışmalar yapılmasını sektör olarak talep etmekteyiz.