Tgrt Haber

Suriyeli kanser hastaları Türkiye yolucusu, yeniden sevk ediliyorlar

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
09 Haziran 2023 13:28 - Güncelleme : 09 Haziran 2023 15:50
Suriyeli kanser hastaları Türkiye yolucusu, yeniden sevk ediliyorlar

Türkiye-Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılırken kritik bir gelişme oldu. Türkiye, Bab el-Hava sınır kapısından kanser hastalarının tedavi amaçlı girişlerini yeniden kabul etmeye başladı.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) Türkiye​ direktörü Sanjana Quazi, 5 Haziran itibarıyla Suriye​'den Türkiye'ye kanser​ hastalarının nakil işlemlerinin tekrar başlatıldığını duyurdu. Quazi, Birleşik Krallık​'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'a 8 Haziran itibarıyla Suriye'den Türkiye'ye sevk verilen kanser hastası sayısının 80'e yaklaştığını belirtti. Bu kişilerden kaçının sınırdan geçtiğine dair bilgi paylaşılmadı.

HAYAT KURTARACAK

Bunlar arasında hem yeni kanser hastalarının hem de halihazırda tedavi gören kişilerin olduğunu söyleyen yetkili, "Türkiye hükümetine minnettarız. Bu kesinlikle hayat kurtaracak" dedi. Depremlerin ardından Türkiye, sınır kapısından BM yardımlarının ve ticari malların geçişine izin verirken, tedavi amaçlı girişleri durdurmuştu.

4,1 MİLYON KİŞİYE 3 ONKOLOG BAKIYOR 

Independent'ın haberine göre Suriye'nin kuzeybatısında en az 4 bin 300 kanser hastası bulunuyor.  İsyancıların kontrolündeki bu bölgede yaşayanlar, Suriye devletinin sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.  BK merkezli kâr amacı gütmeyen yardım kuruluşu Relief International (RI) ve Suriye Amerikan Tıp Derneği'nin (SAMS) geçen ay yayımladığı çalışmada, söz konusu bölgede yılda 3 bin kişiye kanser teşhisi konduğu kaydetti. Buna göre 4,1 milyon kişinin yaşadığı bölgede sadece üç onkolog bulunuyor.

2011'deki iç savaşın başından beri ülke genelindeki sağlık tesislerinin yarısı yıkıldı veya hasar gördü. Pek çok sağlık uzmanı ülkeyi terk ederken Suriye'de çalışan sadece 35 onkolog kaldı. Doktor Ahmed Hico, "Hastalar, Suriye'nin kuzeybatısında ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine ve kanser tedavisine ücretsiz olarak erişebilmeliler" ifadelerini kullandı. Onkolog Cemil Edebil ise birçok kanser ilacının bulunamadığını ve piyasada sahte ilaçlar satıldığını söyledi.  

Kaynak: Independent
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...