Telafi eğitim ne kadar sürecek? Bakan Selçuk açıkladı
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, telafi eğitim ve pandemi sürecinde eğitimin nasıl ilerleyeceğine dair tüm merak edilenleri anlattı. Bütün çocuklarımıza dokunacağız diyen Bakan Selçuk, “Korona hasarını 1,5 yıla yayıp gidereceğiz” dedi.
Eğitim çalışanlarının aşısının bu ay sonu tamamlanacağını ifade eden Ziya Selçuk, korona hasarının 1,5 yıla yayılarak giderileceği ve bütün çocuklara dokunacaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisinde "Telafide Ben de Varım" tanıtım toplantısı düzenlendi. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Selçuk, pandeminin getirdiği olumsuzlukların ortadan kalkacağını ve telafi eğitimleri için topyekûn bir mücadele ile hareket edileceğini söyledi. Türkiye'deki bütün çocukların Ulusal Destekleme Programı'yla (UDEP) destekleneceğini belirten Selçuk, bu desteğin gelecek 1,5 yıla yayılarak yapılacağını ifade etti. Bakan Selçuk, desteğin esas amacının ise "Çocukların bütünsel gelişiminde muhtemel eksiklikler nelerdir? Bunların tamamlanması ve geliştirilmesi için neler yapılabilir?" sorularına cevap aramak olduğunu ifade etti.
Bakan Selçuk’un açıklamalarından öne çıkan satır başları:
Konuların büyük ölçüde tamamlanmış vaziyette olduğunu belirten Selçuk, “Telafilerde sosyal, duygusal, fiziksel, kültürel ve sanatsal etkinliklere odaklanılacak. Çocuklarımızın kimlik ve kişilik inşası çok önemli” dedi.
SEMİNERLERE BU YIL ARA
Bu yıl öğretmenlere yaz seminerlerinin yapılmayacağını aktaran Bakan Selçuk, “ 'Öğretmenlerimiz yatıyor' diyenler var. Öğretmenlerimiz 6-7 saat ekranın karşısında ders anlatıp o yorgunluktan sonra yatabiliyorlarsa yatıyorlar” açıklamasında bulundu. Bakan Selçuk ayrıca öğretmenlerin aşılamasının bu ay sonuna kadar tamamlanacağını belirtti.
OBP'DE DEĞİŞİKLİK YOK
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile ilgili de konuşan Bakan Selçuk, “OBP durumunu detaylı olarak değerlendirdik. Mevut şekliyle devam etmesi konusunda görüş birliğine vardık” dedi. Bakan Selçuk, hafta sonu yapılacak LGS için de bütün hazırlıkların yapıldığını belirtti.
Halk Eğitim Merkezlerinin sayısını artırdıklarını belirten Selçuk, “15 bin mahalle, her mahallede de 1 okul belirledik. Bu 15 bin okulu halk eğitim merkezi yapıyoruz. Her köye halk eğitim merkezi açıyoruz. Telafi sadece çocuğa değil, anne ve babaya da destek olmaktır.” dedi.
1001 okula kütüphane, tasarım beceri atölyesi, kurmak istediklerini belirten Bakan Selçuk, “Fiziksel eksikliklerini gidermek, okul binasına destek olmak istiyoruz” dedi.
MEZUNİYETLERE İZİN ÇIKABİLİR
Salgın tablosundaki olumlu ilerleyiş baz alınarak gerekli şartların sağlanması durumunda mezuniyet törenlerinin izin verebileceklerinin belirten Bakan Selçuk bu konuyla ilgili resmi açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.
Çocuklar üzerinden yapılan muhalefeti doğru bulmadığını belirten Bakan Selçuk, “Muhalefet ihtiyacı buradan giderilmemeli. Başka yollar bulmak mümkün” dedi.
Siyasi bir geçmişinin olmadığını hatırlatan Bakan Selçuk, siyasi hayatıyla ilgili ileriye yönelik bir planının olmadığını belirtti. Selçuk, bütün gayesinin çocuklar olduğunu ve bütün ödevinin çocukları olduğunu söyledi.
'AÇ-KAPA' TARTIŞMASI
Gündemdeki okulların ‘aç-kapa’ tartışmalarına ilişkin de konuşan Bakan Selçuk, "Okulların eylül başında açılmasını istiyoruz. Riski gördüğümüzde de kapatırız. Toplum, bireyler, kurumlar ne derse desin, bilimsel veriler olduğunda okulu kapatırız. Öğretmenimizin, çocuklarımızın sağlığını riske sokacaksak bunun adı eğitim olmaz, risk olur. 'Niye kapatıyorsunuz' denilse de kapatırız, 'Niye açıyorsunuz' denilse de bilimsel veriler bunu gösteriyorsa açarız" dedi.