Tgrt Haber

Türkiye ve Irak'tan ticareti canlandıracak hamle: Kalkınma Yolu Projesi

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Mart 2023 18:54 - Güncelleme : 27 Mart 2023 19:03
Türkiye ve Irak'tan ticareti canlandıracak hamle: Kalkınma Yolu Projesi

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Macid el-Lecmavi, Türkiye'ye Basra'dan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru kurulmasını hedefleyen 'Kalkınma Yolu Projesi' ile iki ülke arasındaki ticaretin artacağını ifade etti.

Lecmavi, AA haber ajansına yaptığı açıklamada, Irak​ Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani​'nin Türkiye​ ziyaretini, 21 Mart tarihinde gerçekleştirilen ziyarete ilişkin detayları paylaştı. 

"Başbakan'ın ziyareti, Irak ile Türkiye arasında stratejik anlaşmaların önünü açtı" diyen Lecmavi, ziyaretin iki komşu ülkenin "çabalarına katkı sunacağını ve iki dost halkın beklentilerini daha üst seviyede karşılayacağını" ifade etti. 

Lecmavi, Sudani'nin Ankara'da ele aldığı konulara ilişkin, "Ziyaret, su ve güvenlik dosyaları da dahil olmak üzere iki ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklarla yüzleşmeye odaklandı" açıklamasında bulundu. 

Türkiye-Irak arasında hayata geçirilmesi planlanan ve Basra'dan Türkiye'ye kara ve demir yolu ulaştırma koridoru kurulması hedeflenen projeyi öven Büyükelçi Lecmavi, "Kalkınma Yolu Projesi, iki ülkenin ticaretini canlandıracak ve ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacak" dedi.

Türkiye ve Irak'tan ticareti canlandıracak hamle: Kalkınma Yolu Projesi

"ÖNEMLİ BİR PROJE"

Türkiye'ye 21 Mart'ta resmi ziyarette bulunan Sudani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın Kalkınma Yolu Projesi​'ne dair ifadelerine atıfta bulunarak, "Kalkınma Yolu Projesi, eski adıyla Kuru Kanal projesi, sadece iki ülkeyi ilgilendiren değil, aynı zamanda bütün ülkeleri enerji ve mal sevkiyatı bağlamında ilgilendiren önemli bir projedir. İnşallah yakın zamanda, gelecek sene içerisinde arzuladığımız, Irak'ın aynı zamanda doğal gaz bağlamında da ihracat yapan bir ülke olması. Bugün Cumhurbaşkanı (Erdoğan) ile bunu deklare ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.  

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...