Tgrt Haber

İstanbul'da yakalanan DEAŞ'lı teröristle ilgili çarpıcı detay: Bağdadi'nin 'akıl hocası' çıktı!

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
09 Eylül 2022 15:28 - Güncelleme : 09 Eylül 2022 17:13
İstanbul'da yakalanan DEAŞ'lı teröristle ilgili çarpıcı detay: Bağdadi'nin 'akıl hocası' çıktı!

İstanbul Sarıyer'de gerçekleştirilen operasyonla kıskıvrak yakalanana DEAŞ'lı sözde üst düzey yöneticilerinden "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai'nin DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin de fikir hocası olduğu ortaya çıktı. Sumaidai'nin, örgütün dünya çapında gerçekleştirdiği pek çok eyleme yön verdiği ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, Balkan turu dönüşünde uçakta gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü​ ve MİT Başkanlığı’nın DEAŞ​ terör örgütüne yönelik önemli bir operasyona imza attığını ve DEAŞ’ın en önemli sözde üst düzey yöneticileri arasında bulunan "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı terörist Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin Türkiye’de yakalandığını ifade etti.

Yakalanmasının ardından bugün yoğun güvenlik önlemleri altında sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen terörist Sumaidai'ye ilişkin çarpıcı ayrıntılara ulaşıldı.

KÜRESEL ÖLÇEKTEKİ EYLEMLERE YÖN VERMİŞ

Türkiye'ye aylar önce geçiş yaptığı tespit edilen teröristin Irak ya da Suriye'den ülkeye sızdığı ve kılıktan kılığa girerek İstanbul’a kadar geldiği belirlendi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve İstanbul Terörle Mücadele Şube ekiplerince takip altında olan Sumaidai'nin, örgütün gerçekleştirdiği global ölçekte pek çok eyleme yön verdiği iddia edildi.

BM GÜVENLİK KONSEYİNDE ADI SIKÇA GEÇTİ

DEAŞ’ın ilk kurulduğu zamandan bu yana örgütün içinde yer aldığı ve üst düzey görevlerde bulunduğu öğrenilen Al Sumaidai'nin, ABD kuvvetleri tarafından 2019’da Suriye’nin Barisha bölgesinde düzenlenen oeprasyonla öldürülen DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin de fikir hocası olduğu ortaya çıktı. Teröristin aynı zamanda DEAŞ’ın sözde “Adalet Bakanı” olarak faaliyet gösterdiği öğrenilen Al Sumaidai’nin, BM Güvenlik Konseyi raporlarında da adının sıkça geçtiği belirtildi.

İstanbul'da yakalanan DEAŞ'lı teröristle ilgili çarpıcı detay: Bağdadi'nin 'akıl hocası' çıktı!

KILIKTAN KILIĞA GİRMİŞ

Yakalandığı esnada peruk, gözlük ve kıyafet değiştirerek kılıktan kılığa girdiği, izini ve eşkalini kaybettirmek için büyük mücadele gösterdiği belirlendi. Al Sumaidai’nin, DEAŞ’ın küresel ölçekte gerçekleştirdiği pek çok eylemin düzenlenmesinde ve masum insanların kanının dökülmesinde rol oynadığı aktarıldı. Irak’ta önde gelen zengin aileler arasında yer alan aşiretinde de radikal akımlara pek çok kişiyi örgüte kattığı öğrenildi.

PLANLADIKLARI EYLEMLERE BAKILACAK

Öte yandan Sumaidai’nin ailesinden DNA örnekleri için Dışişleri Bakanlığı nezninde girişimlerin olabileceği kaydedildi. İki ülke arasındaki diplomatik temasların ardından Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin asıl kimliği ve örgüt içindeki görevi tam olarak ortaya çıkacak. Sarıyer’de yakalandığı sırada üzerinde ele geçen dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi dijital materyallerin çözümüyle birlikte Türkiye içindeki faaliyetlerine ve eylem hedeflerine ulaşılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...