Tgrt Haber

Yunan profesörden çarpıcı deprem analizi: Hasarın boyutu Yunanistan kadar

08 Şubat 2023 17:05 - Güncelleme : 08 Şubat 2023 17:18
Yunan profesörden çarpıcı deprem analizi: Hasarın boyutu Yunanistan kadar

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından bölgeye giden Yunanlı bir deprem uzmanı şaşkınlığını gizlemeyerek “Daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Hasarın boyutu Yunanistan'ın tamamı kadar" dedi. Yunan uzman aynı sitede bazı yapıların yıkılıp bazılarının yıkılmamasının nedenini ise “harmonik çöküş” olarak açıkladı.  

Kahramanmaraş​'ta 9 saat ara ile yaşanan iki deprem​ hem Türkiye​'yi hem de dünyayı yasa boğdu. 10 ili etkileyen depremde arama-kurtarma çalışmaları son hızla devam ediyor. Yunanistan​ da Türkiye'de yaşananları yakından takip ediyor. Yunan basınında ise deprem profesörü Panagiotis Karydis'in durumu incelemek için bölgeye gittiğini ifade etti. Yunan basınına konuşan Karydis "Dünyadaki pek çok deprem bölgesine gittim. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Hasarın boyutu neredeyse Yunanistan'ın büyüklüğünde" sözlerine yer verdi.

NEDENİ HARMONİK ÇÖKÜŞ 

Karydis konuşmasının devamında arama-kurtarma çalışmalarına katıldığını ifade etti. Aynı bölgede bazı apartmanların çökmesine ancak hemen yanındaki başka bir apartmanının niçin çökmediğine de cevap veren uzman buna 'harmonik çöküş' dendiğini ifade etti. Karydis, "Harmonik çöküş bir yerin deprem nedeniyle hareketlenme eğiliminden kaynaklanıyor. Ağırlıklı bir biçimde orta bölge dikey ve yatay dalgalar birleşiyor" dedi. Buna göre binayı buran deprem yoğunluğu, boyutu ve yakınlığı bazı binalarda daha fazla hissedilirse, aynı siteye ait iki bina da olsa biri çöküp diğeri ayakta kalabiliyor.

BU YÖNTEMLER BURDA İŞE YARAMAZ  

Böyle durumlarda ise 'masa altına girmek' ya da 'güvenli bir alan' bulmanın pek işe yaramayacağına dikkat çeken profesör, "Bina dümdüz aşağıya gidiyor" ifadelerini kullandı. 

Karydis, depremin merkez üssünün evlerin altı olması ve herkesin depreme uykusunda yakalanması nedeniyle yıkıcılığının bu kadar büyük olduğunu söyledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...