Avrupa'daki kasırgaya neden "Zeynep" adı verildi? "Eunice Kasırgası" nedir? Avrupa'da kırmızı alarm!
Alman medyasının "Zeynep Fırtınası" olarak adlandırdığı Eunice Kasırgası Avrupa'da hayatı zorlaştırmaya devam ederken; 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda yaralının kayda geçtiği kasırganın hangi ülkelerde ve neden meydana geldiği araştırılmaya başladı. Birçok ülkede turuncu alarm verilirken; seyahatlerin iptal edilmesine neden olan ve eğitime ara verdiren Zeynep fırtınası saatte 196 kilometreye ulaştı. Peki, Eunice Kasırgası nedir, kasırga neden meydana gelir? Kasırgaya neden "Zeynep" adı verildi? İşte, detaylar...
Eunice Fırtınası'na "Zeynep" adının verilmesi birçok kişinin dikkatini çekti. Avrupa'da fırtına nedeni ile hayatını kaybeden 12 kişi ve çok sayıda yaralı gündem olurken; İngiltere, Galler, Belçika ve Hollanda'da hayatı zorlaştıran kasırganın neden meydana geldiği merak edilenler arasında yer aldı. Birçok kişi İngiltere, Almanya, Hollanda, İrlanda ve Belçika'yı büyük oranda etkileyen Eunice Fırtınası'na neden "Zeynep" adı verildiğini araştırmaya başladı. İşte, Zeynep Fırtınası'na dair merak edilenler...
EUNICE KASIRGASINA NEDEN "ZEYNEP FIRTINASI" ADI VERİLDİ?
İlk kez 1953 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi olarak kasırgalar isimlendirilmeye başladı ve yılların geleneği devam ettirilerek, kadın isimleri tercih edildi. ABD’li yetkililer "Kasırgalar da kadınlar gibidir; tahmin edilemez, keşfedilmesi zor, ne zaman ve ne kadar zarar vereceği bilinmez." şeklinde açıklamalar yaparken; Dünya Meteoroloji Örgütü de uzun yıllar resmi olarak kasırgalara kadın isimleri verilmesini sürdürdü. Bu uygulama kısa sürede yayılsa da, 1970’lerde büyüyen kadın hareketiyle beraber feminist gruplar, fırtınalara yalnızca kadın isimleri verilmesinin yanlış olduğunu savunarak isim listesinin değiştirilmesini talep etti. Dorian, Irma, Katrina, Victoria gibi çeşitli isimlerle adlandırılan kasırgalar, birçok felakete ve kayıp yaşanmasına neden oldu.
1950’li yıllardan itibaren hayatı boyunca ABD’li kadınların hakkını savunmayı kendine görev edinen ve Florida Kadın Örgütü’nün kurucularından olan Mississippili Roxcy Bolton, birçok etkili çalışmasının yanı sıra, kasırga isimlerinde uygulanan cinsiyetçi tutumu ortadan kaldırmak için mücadele etti. 1953 yılında kasırgalara resmen kadın isimleri verilmesi ile birlikte kampanyalar yapmaya başlayan Roxcy Bolton, uzun yıllar boyunca bu geleneği değiştirmek için çabaladı.
1970’li yılların sonunda bu düzeni değiştirmeyi başaran Bolton sayesinde 1979 yılı itibari ile ABD'de artık kasırgalara yalnızca kadın isimleri vermekten vazgeçildi ve Roxcy Bolton 2017 yılının Mayıs ayında hayatını kaybettiğinde dahi kasırga isimlerini değiştiren kadın olarak hafızalara kazındı.
Kasırga adlarına verilen isimlerin listesi genişletildi ve eşit sayıda kadın-erkek ismini kapsayacak şekilde yenilendi. 1979 yılına kadın ve erkek adları kasırgalara dönüşümlü olarak verilmeye başlandı. Kasırgalara verilen isimler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 6 farklı isim listesinde yer almakla birlikte, her yıl gözlenen kasırgalara sırasıyla bu listelerden isimler verilerek, her 6 yılda bir aynı listeye tekrar dönülmesine karar verildi. Son olarak ise, kasırganın çok sayıda can veya mal kaybına sebep olması halinde, o fırtınaya verilen ismin listeden çıkarılarak yeni bir isim eklenmesi kararlaştırıldı.
"ZEYNEP" AVRUPA'YI VURDU! AVRUPA'DA NELER OLUYOR?
Almanya'da "Zeynep" adı verilen Eunice Kasırgası sebebiyle 12 kişi hayatını kaybetti. Günlerdir devam eden rüzgarın hızı saatte yaklaşık 196 km olarak belirlenirken; birçok ülkede kırmızı alarm verildi ve vatandaşlar, dışarıya çıkmaması konusunda uyarıldı.
Kuzeybatı Avrupa’da etkili olan Eunice Kasırgası, üç gün içinde kuzey Avrupa’da etkisini gösterirken; birçok bölgede tren ve uçak seferleri iptal edildi ve eğitime ara verildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da, seyahat ettiği aracın üzerine ağaç devrilmesi nedeniyle 1 kişi yaşamını yitirdi.
Liverpool’da 1 kişi uçan enkaz parçalarının aracının üzerine düşmesi nedeniyle hayatını kaybederken, Hampshire’da da 1 kişi aracının devrilen ağaçla çarpışması neticesinde vefat etti. İrlanda’da fırtınanın neden olduğu enkazı temizlemek isteyen 1 kişi ise devrilen ağacın altında kalarak vefat etti.
Almanya'nın batısında bulunan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde etkili olan sert rüzgarlar sebebiyle, 2 kişi hayatını yaşamını yitirirken; kasırganın sabah saatlerinde Almanya’nın kuzey bölgelerinde de etkisini göstermesi gündeme geldi.
Hollanda’da da etkili olan şiddetli kasırga nedeniyle ağaçlar devrilirken 3 kişi daha hayatını kaybetti. Belçika’da ise hastanenin çatısına vinç devrilirken; fırtına anında teknede bulunan 1 kişi denize düşerek yaşamını yitirdi.
ULAŞIM DURDURULDU
Şiddetli rüzgarlar sebebi ile ulaşımda aksamalar yaşandı. İngiltere’deki birçok havaalanında pilotlar, uçağın iniş anlarında zor anlar yaşarken; Hollanda'da bulunan Schiphol Havaalanında da yaklaşık 390 uçuş kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Fırtına sebebiyle Londra ve Galler'de tren seferleri durduruldu. Havacılık alanında araştırmalar yürüten Cirium şirketi ise fırtınayı gerekçe göstererek en az 436 uçuşun iptal edildiğini açıkladı. Yetkililer, vatandaşlara seyahat planlarını iptal etmeleri ve acil olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini hatırlattı.
Galler’de elektrik direklerinin ve ağaçların devrilmesi nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinde 100 binden fazla kişi elektriksiz kaldı. Meteoroloji Kurumu, kuvvetli rüzgarlar nedeniyle ulaşımda aksama, elektrik kesintileri ve mobil kapsama kesintilerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.