Tgrt Haber

Varyant XBB.1.5 alarmı! Onlarca ülkeye sıçradı, DSÖ harekete geçti

11 Ocak 2023 09:55 - Güncelleme : 11 Ocak 2023 13:40
XBB.1.5, en bulaşıcı varyant olarak biliniyor.

Koronavirüsle mücadele varyantlarıyla devam ediyor. Bu kez dünya Omicron alt varyantı XBB.1.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken DSÖ maske kararını açıkladı.

XBB.1.5, en bulaşıcı varyant olarak biliniyor.

2019'un son aylarında hayatımıza giren Koronavirüs​ (Kovid-19) dünya genelinde milyonlarca insanı adeta esir aldı, milyonlarca insan hayatını kaybetti.  Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron​ varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı aldı. Ancak Omicron’un XBB.1.5 varyantı bir kez daha dünyayı alarma geçirmiş durumda.  'Kraken' olarak da bilinen XBB.1.5 varyantı onlarca ülkeye yayıldı.  'Maskeler geri dönmeli mi' tartışmalarına neden olan varyant sonrası DSÖ flaş bir açıklamaya imza attı.

DSÖ MASKE KARARINI AÇIKLADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Acil Durum Direktörü Catherine Smallwood, XBB.1.5 alt varyantın Avrupa'da da küçük ama gittikçe artan sayıda görüldüğünü duyurdu. Yolculara, uzun uçak yolculukları gibi riskin daha yüksek olduğu durumlarda maske takmaları önerildi. Smallwood, özellikle de Covid-19'un yeniden hızlı bir şekilde arttığı destinasyonlardan gelen yolculara maske takılmasının tembih edilmesi gerektiğini söyledi.

XBB.1.5  BELİRTİLERİ 

XBB.1.5, Omicron'un bugüne kadar görülen en hızlı yayılan ve şu an dünya genelinde en yaygın olan alt varyantı. Doktorlar XBB.1.5'in en belirgin semptomlarını açıkladı. Huff Post'a konuşan ABD'li sağlık uzmanları, XBB.1.5'in en belirgin 5 semptomunu şöyle açıkladı: 

Kas ağrısı

Şiddetli öksürük

Boğaz ağrısı

Baş ağrısı

Burunda tıkanıklık

EK MUTASYON SAYESİNDE BAĞIŞIKLIKTAN KAÇIYOR MU? 

Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir virolog olan Andrew Pekosz ise XBB.1.5'in hücrelere daha iyi bağlanmasını sağlayan ek bir mutasyona sahip olduğu için yüksek derecede bağışıklıktan kaçıyor gibi göründüğünü söyledi.

Pekosz, CNBC'ye yaptığı açıklamada “Virüsün içeri girmede daha verimli olması için hücrelere sıkıca bağlanması gerekiyor ve bu, virüsün insanları enfekte etmede biraz daha verimli olmasına yardımcı olabilir” dedi. 

 

Kaynak: CNBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...