Bilim insanlarının 'Dünyanın tanık olduğu en çarpıcı Koronavirüs türü' olarak tanımladığı 'BA.2.86' varyantı, dört ülkede görülürken varyantın mutasyona yatkınlığı bilim camiasını alarma geçirdi.
Dünya Saglik Örgütü, geçtigimiz Mayis ayinda dünya düzenini kökünden degistiren Koronavirüsün artik "küresel bir acil durum" teskil etmedigini duyurdu. Ancak isler pek de açiklanan gibi gitmedi. 51 ülkede görülen Eris varyantinin yani sira yeni tespit edilen 'BA.2.86' varyanti yeni kabusun adi. Öte yandan yeni tespit edilen Eris varyanti hizla tüm dünyada yayilmaya basladi. Simdiye kadar 51 ülkede görülen ve 'Eris' olarak adlandirilan EG.5 varyanti her 10 Kovid vakasinin birinin sorumlusu gibi görünüyor. DSÖ Eris ile ilgili yaptigi son açiklamada virüsün 'gözlem altinda'ki statüsünü 'izlenmesi gereken varyant' olarak degistirdi ve varyantin dünyada istikrarli bir artis gösterdigini vurguladi.
Avrupali uzmanlar yükselen vakalar sonrasi 'yeniden maske' çagrisi yaparken bilim insanlari genetik dizileme yoluyla tespit edilen 'BA.2.86' varyanti nedeni ile alarma geçmis durumda. Geçtigimiz haftalarda Bati medyasinda çikan haberlerde henüz adi bile konmamis bir varyantin Danimarka ve Israil'de görüldügü yaziyordu. Çok sayida mutasyon içermesi nedeni ile tehlikeli olabilecegi belirtilen varyant bu iki ülkeden sonra ABD'de de görüldü.
Bugün Guardian gazetesinde yer alan haberde söz konusu varyantin adinin 'BA.2.86' oldugu ve varyantin Ingiltere'de de görüldügü açiklandi. Dünyanin tanik oldugu en çarpici koronavirüs türü 4 ülkede tespit edildi, bilim insanlari alarmda...
Birlesik Krallik Saglik Güvenligi Ajansi (UKHSA) varyantin Birlesik Krallik'ta tespit edildigini dogruladi ve BA.2.86'nin dolasimdaki diger varyantlara kiyasla bagisikliktan ne kadar kaçabildigini degerlendirmek için yeterli veri bulunmadigini belirtti. Dünya Saglik Örgütü, BA.2.86'yi 'izlenmekte olan bir varyant' olarak tanimladigini duyururken, ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de varyanti yakindan takip ettigini duyurdu.
BA.2.86'nin baskin varyant haline gelip gelmeyecegi henüz bilinmiyor. Ancak varyantin birçok genetik degisiklige sahip olmasi ve mutasyona yatkinligi bilim insanlarini alarma geçirdi.
UCL Genetik Enstitüsü Direktörü Prof Francois Balloux, BA.2.86'nin Omicron'un ortaya çikisindan bu yana dünyanin tanik oldugu en çarpici koronavirüs türü oldugunu belirterek, "Akla en yatkin senaryo, varyantin mutasyonlarini bagisiklik sistemi baskilanmis bir kisinin uzun süreli enfeksiyonu sirasinda edindigi ve daha sonra topluma geri yaydigidir" dedi.
Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Prof Tom Wenseleers bu varyantin yeni bir enfeksiyon dalgasina neden olmasinin 'nispeten muhtemel' oldugunu vurgularken, Edinburgh Üniversitesi'nden epidemiyolog Prof Rowland Kao yeni varyanta ne kadar hazir oldugumuzu sorguladi:
"Koronavirüs vakalari bir kez daha yükselise geçti ve hastaneye yatislar artti. Sonbaharda okula, üniversiteye ve ise dönüsün olagan kombinasyonunun yani sira mevsimsel faktörlerin de bir rol oynamasini beklemeliyiz. Asilarin büyük bir kismi uzun bir süre önce yapildi, muhtemelen bagisiklik korumasinin azaldigi noktaya yaklasiyoruz. Bu varyant mevcut tabloda herhangi bir ek degisiklik yaparsa mücadele daha da inisli çikisli olabilir"