Koronavirüs

Pandeminin en tartışmalı sorusuna cevap: Virüse yakalananlarda kalıcı hasar oluşuyor mu?

Pandeminin ardından en çok merak edilen ve tartışılan konulardan birisi koronavirüse yakalanan kişilerde kalıcı hasarlar oluşup oluşmadığı. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar özellikle genç yaşlarda daha sık görülmeye başlanan damar tıkanıklığına işaret ediyor.

Pandeminin en tartışmalı sorusuna cevap: Virüse yakalananlarda kalıcı hasar oluşuyor mu?
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
18.04.2023
saat ikonu 13:17
|
GÜNCELLEME:
18.04.2023
saat ikonu 13:17

Pandeminin ardindan en çok akillarda kalan soru COVID-19 virüsünün toplumda kalici bir hasar birakip birakmadigi konusu oldu.

Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Sevket Özkaya, yapmis olduklari klinik çalismalarla Türkiye ve dünyada "vasküler trombozlar" denilen damar tikanikligina bagli hastaliklarin özellikle genç yaslarda görülmeye baslandigina dikkat çekti.

KORONAVIRÜSTE KALICI HASAR INCELEMESINE ILISKIN KLINIK ÇALISMA

Prof. Dr. Sevket Özkaya, Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyelerinin dahil oldugu 12 bine yakin COVID -19 hastasinin incelendigi önemli klinik çalisma yapildigini belirtti. Bu arastirmanin sonuçlarina göre COVID-19 virüsü ile enfekte kisilerde ve özellikle akciger tutulumu olanlarda endotel hasarinin görüldügünün saptandigina isaret etti. Özkaya, özellikle pandemi ile damar hasari ve tikanikliklarin genç yaslara inmesinin COVID salgini mi yoksa asilarin mi neden oldugu sorusunun ise hem tip camiasinda hem de toplumda tartismalari devam ettigini söyledi.

Pandeminin en tartışmalı sorusuna cevap: Virüse yakalananlarda kalıcı hasar oluşuyor mu?

VIRÜS DAMAR TIKANIKLIGINA MI SEBEP OLUYOR?

Bilimsel arastirmalara göre bir insanda damar tikanikligi olmasi için 3 faktörün etkili oldugunu belirten Prof. Dr. Sevket Özkaya, “En önemli faktör, endotel hasar dedigimiz damarlarimizin en içteki katmaninda hasar olusmasi. Iki, hiperkoagulabilire dedigimiz aileden gelen kalitsal ve sonradan gelisen pihtilasmaya yatkinlik. Ve son olarak da Tipta "staz" dedigimiz ve halk diliyle hareketsiz kalmak olarak tabir edilen faktörler etkili” bilgilerini paylasti.

Pandeminin en tartışmalı sorusuna cevap: Virüse yakalananlarda kalıcı hasar oluşuyor mu?

"VIRÜS ARAMIZDA VE TEKRAR AGIR HASTALAR GÖRMEYE BASLADIK"

Prof. Dr. Sevket Özkaya buna göre, uzun süren hareketsizlik yani 2-3 saatten fazla oturarak hareketsiz yapilan yolculuklar, hastaliklarin neden oldugu uzun süre yatakta olmak gibi kan akisinin yavasladigi durumlarda, ailesinde damar tikanikligi öyküsü olanlarda artik damar tikanikliklarinin genç yaslara indigini vurguladi. Bunun birincil sebebinin COVID -19 virüsünün vücutta yerlestiginde kani olusturan plazmayi, tahrip edici hale getirerek endotel denilen damarlarin en içteki katmanini tahrip ederek damar tikanikliginin ilk basamagini ortaya çikardigini anlatti. Bunun tetikleyici faktör oldugunun altini çizen Özkaya, “Asilar bu hastalikta bizi koruyan bir faktör idi. Genç yaslarda damar tikanikliklarinin görülmesi, asilardan bagimsiz ve öncelikle COVID -19 virüsünün etkileri ve bireysel faktörlere baglidir. Sunu unutmamak lazim; salgin bitti ama virus hala aramizda ve yeniden agir ve kritik hastalar görmeye basladik” diyerek uyarilarda bulundu.

ETİKETLER
#covid-19
#covıd-19
#damar tıkanıklığı
#Koronavirüs
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.