Tgrt Haber

Meslek lisesi mezunları üniversiteli olabiliyor

16 Ağustos 2024 09:32 | Güncelleme :16 Ağustos 2024 10:15

Meslek lisesi mezunları 1999 dönemi öncesindeki gibi artık daha rahat üniversiteli olabiliyor. Üniversiteye girişte uygulanan katsayı uygulamasının kaldırılışından 14 yıl sonra ASELSAN ve İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL)mezunları YKS’de gösterdikleri başarılarla mesleki eğitimde yeni bir dönemin başlamasına imza attılar.

Meslek lisesi mezunları artık rahatlıkla üniversite kazanabiliyor. Kamuoyunun ilgi ile takip ettiği İTÜ MTAL ve ASELSAN MTAL ilk mezunlarını verdi. YKS sonuçları sevindirici. Mesleki eğitimin önündeki katsayı engeli kalktığı için meslek lisesi öğrencileri de artık üniversiteyi rahat kazanabiliyor.

Ön üniversite eğitimi verilen meslek liseleri ATP programı öğrencileri artık geleceğin bilim insanı, mimarı, mühendisi, girişimcisi olabilecek. Meslek lisesi mezunları hem sektörün aradığı ana elman hem de üniversitelerin aradığı gözde öğrenciler olma yolunda ilerliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mensupları, Velileri ve Mezunları Derneği Başkanı Muhittin Şenel, "Herkes 'Acaba İTÜ MTAL meslek lisesi mezunları bir üniversite kazanabilecekler mi?' diye soruyordu. Beş yıl sonra beklenen cevabı genç arılar verdi. İTÜ MTAL öğrencileri İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Hacettepe, Gebze Teknik gibi üniversitelerde lisans eğitimlerine devam edecekler" dedi.

Bu arada görüştüğüm bazı eğitimciler İTÜ MTAL ve ASELSAN’ın YKS başarısını eğitimde bir devrim olarak nitelendirdiler. 2019’da ne tabelası ne telefonu ne sınıfı ne atölyesi vs. vardı. İTÜ markası Antalya’dan, Mersin’den, Adana’dan, Muğla’dan vs. öğrencilerin yüksek dilimlerden İTÜ MTAL’yi tercih etmelerine yol açtı. Bu da markalaşabilirsek noksanlıkların pek de önemli olmadığının bir delilidir. Marka olmak için de iyi çalışmak, başarılı olmak kaçınılmaz tabii ki.

Şenel, genç insan kaynağına sahip ülkemiz artık çekirdekten yetişen üniversite mezunları ile daha da ön plana çıkacak diyor ve ekliyor: İTÜ markasını taşıyan İTÜ MTAL öğrencileri küresel ölçekte yarınların önemli simaları olma yolunda ilerliyor.

Her ne kadar başka üniversite okuyacak olan İTÜ MTAL mezunları olsa da ayrıca “Ömür boyu İTÜ’lü olmanın gururunu yaşayacaklar.”

İTÜ MTAL öğrencileri yaptıkları başarılı projelerle sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da diğer ülke öğrencilerine ilham kaynağı olmaya başlamışlardı. Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya, İzlanda, Hollanda, İtalya, Slovenya, Portekiz, Makedonya gibi ülkelerin de içinde yer aldığı proje takımlarında İTÜ MTAL öğrencileri etkin görev alıyorlar. Malezya Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere Avrupa’dan hatta taa Güney Kore’den gelen eğitimciler İTÜ MTAL’yi ziyaret ediyor.

Başta TEKNOFEST olmak üzere, TÜBİTAK, ERASMUS, HAREZMİ, E-TWINNING gibi yurt içi ve yurt dışı pek çok projede başarılı çalışmalar gerçekleştiren İTÜ MTAL, yeni dönemde artık mezun abi ve ablalarının destekleriyle çalışmaları daha da hızlandıracak. ERASMUS projeleri çerçevesinde öğrencilerin yaklaşık %20’si yurt dışı eğitim programlarına katıldı. İTÜ MTAL, ön üniversite yani Anadolu Teknik Programı (ATP) uyguladı. İTÜ MTAL’de hazırlık, 9. ve 10. sınıflarda mesleki beceri ön plandayken 11. ve 12. sınıflarda ise akademik başarı ön planda tutuldu. İlk mezunlarla gelen ilk sonuçlar tüm eğitim camiasını sevindirdi. Üniversitelere göre öğrenci dağılımları ve hangi bölümleri kazandıkları aşağıda tablolarda verilmiştir.

İTÜ MTAL gibi erken mühendislik eğitimi veren okullar, mesleki eğitim algısının olumlu yönde değişmesine ve üniversitelerin teknik donanımlı öğrencilere kavuşmasına katkı sağlamaktadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile İTÜ MTAL çok daha büyük başarılara imza atmaya hazırlanıyor.

Hepimiz artık meslek liselerine daha farklı gözle bakabiliriz. 4 farklı mesleki eğitimin olduğunu ve her birinin amacının farklı olduğunun farkına vararak tercihlerimizi yapabiliriz. Örneğin kendi işinizle uğraşırken mesleki yetkinlik kazanmak istiyorsanız mesleki açık lisesi tam size göre. Haftada bir gün mesleki eğitim alarak 4 yıl sonunda meslek lisesi mezunu olabilirsiniz. Bir işte çalışmak ve biraz ekonominize katkı sağlamak istiyorsanız haftada 4 gün işletmelerde çalışırsınız, bir gün okula gelirsiniz ve mesleki yetkinlikleri kazanırsınız. Üstelik devlet ilk 3 yıl asgari ücretin 3’te biri, son sınıfta ise yarısı kadar öğrencilere ücret ödüyor.

Sektörün aradığı ana eleman olmak, mesleki yetkinliklere sahip olmak istiyorsanız AMP (Anadolu Meslek Programı) tam size göre. AMP’de son sınıfta haftada 3 gün işletmelerde uygulama yapıyorsunuz. Sizin başarılarınızı gören işletmeler sizi bırakmayacaktır. Bu üç tip mesleki eğitime ek olarak daha lise çağlarında mesleki beceri kazanmak, lise sırasında mesleki yetkinlik kazanmak istiyorsanız, liseyi bir ön üniversite görüyorsanız ATP (Anadolu Teknik Programı) tam size göredir. Mesleki eğitimde Anadolu Teknik Programı (ATP) ile (hazırlık,) 9. ve 10. sınıflarda mesleki gelişim, 11. ve 12. sınıflarda Akademik Paket ile (YKS ağırlıklı) çalışmalar yapılabilir.

İTÜ MTAL’DE AHİLİK SİSTEMİ BAŞARIYI GETİRİYOR

Okullarda takımlar halinde, Ahilik kültürü çerçevesinde usta-çırak ilişkisi ve kardeşlik duyguları ile milli, manevi değerler ve yerli üretim ekosistemi oluşturuluyor. İTÜ MTAL, Selçuklu ve Osmanlı Ahilik Kültürü Çalışmaları ve Türkiye Yüzyılı Teknolojisi ile 2030’larda küresel ölçekte olmayı planlayan bir lise yolunda ilerlemekte. İTÜ MTAL’ ye gelen öğrenciler 251 yıllık İTÜ’nün marka değeri sebebiyle bu okulu tercih etmişlerdir. İTÜ markasından dolayı birçok noksanları olmasına rağmen okullarını çok seviyorlar. İTÜ’nün 251 yıllık tecrübesi sebebiyle başarıdan başarıya koşuyorlar. 2024 yılında 0.37 yüzdelik dilimden öğrenci İTÜ MTAL’yi tercih etmesi markanın önemini ve mesleki eğitimi ön plana çıkarıyor.

İTÜ MTAL’ de uygulanan Ahilik Sistemi yani usta-çırak ilişkisi farkına varmadan, oyunlaştırarak, görev ve sorumluklar ile oyunlaştırılarak başarıya gitti. 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Öğreterek Öğreniyorum- Nasrettin Hoca Akademi” Eğitimde İyi Örnekler ödülünü layık görüldü. Eğitimde İyi Örnekler ödülünü layık görüldü. Özetle İTÜ MTAL’nin kamuoyunda 5 yılda meslek liselerine bakışı olumlu yönde değiştirdiği YKS sonuçları ile perçinlendi. Ülkemizin veya tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu mesleki eğitiminde yakaladıkları bu ivmenin daha da yükselerek devam edebilmesi için okul mezunları genç kardeşlerine hamilik yapacaklar.

KAYNAK YÖNETİMİ

Küresel ısınmanın sonlandırılması ve sürdürülebilir bir dünya için kaynak yönetimi son derece mühimdir. Bir okuldaki her bir sınıf, her bir atölye, her bir cihaz bir yılda yani 8760 saatte kaç saat kullanılıyor? Okulun gayrimenkul değeri başta olmak üzere tüm diğer giderlerin öğrenci başına maliyeti nedir? Okullardaki idareci odaları, dünyanın neresinde bizdeki kadar lükstür. Odalara değil, çocuklara yatırım son derece önemlidir. Okulları okul yapan içindeki insanlardır. ATP programı uygulayan bir meslek lisesinde öğrencilerin yüzde 20’si bile üniversite kazanamıyorsa kaynaklar iyi yönetilemiyor demektir. Bu okullar ATP programı uygulayacaklarına AMP programı uygulayabilirler. Zaten AMP’de not ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler son sınıfta isterlerse ATP programına yani akademik paket uygulamasına geçebiliyorlar. Hep birlikte eğitim ve öğretim üzerine daha çoook kafa yormamız gerekiyor. Çünkü iyi bir gelecek iyi bir eğitimle mümkün olacaktır. Bunun için hepimize farklı görevler düşüyor. Örneğin basın eğitimde güzel örneklerin üzerinde daha fazla durmalıdır ki, güzellikler çoğalsın. İyinin, güzelin ve başarıların ön plana çıktığı haberlerde buluşmak dileğimle…

Tablo 1. İTÜ MTAL 2024 yılında ilk mezunlarının üniversitelere göre dağılımı. 73 öğrenciden 43 tanesi (yüzde 59) kazanmıştır.

Sıra No

Ad Soyad

Üniversite

Fakülte

 

Bölüm

1

R***B***

İstanbul Teknik Üniversitesi

Kimya- Metalurji Fakültesi

 

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

2

S***Y***K***

İstanbul Teknik Üniversitesi

Denizcilik Fakültesi

 

Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği

3

A***T***

İstanbul Teknik Üniversitesi

İnşaat Fakültesi

 

Çevre Mühendisliği

4

A***Y***D***

İstanbul Teknik Üniversitesi

İnşaat Fakültesi

 

İnşaat Mühendisliği

5

N***D***

İstanbul Teknik Üniversitesi

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

 

Tekstil Mühendisliği

6

Y***A***

İstanbul Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

 

Makine Mühendisliği 

7

A***E***E***

İstanbul Üniversitesi

Fen Fakültesi

 

Matematik

8

F***A***S***

İstanbul Üniversitesi

Fen Fakültesi

 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

9

A***D***Ç***

İstanbul Üniversitesi

İktisat Fakültesi

 

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

10

V***E***K***

İstanbul Üniversitesi

Fen Fakültesi

 

Biyoloji

11

A***D***M***

İstanbul Üniversitesi

Edebiyat Fakültesi

 

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

12

İ***E***T***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Bilgisayar Mühendisliği

13

F***E***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Bilgisayar Mühendisliği

14

M***İ***Y***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Mekatronik Mühendisliği

15

V***A***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Mekatronik Mühendisliği

16

Ö***Y***Ö***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Makine Mühendisliği 

17

H***E***D***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Mekatronik Mühendisliği

18

Ö***K***

Marmara Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Elektrik Elektronik Mühendisliği

19

Ş***Z***K***

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Fen Edebiyat Fakültesi

 

Felsefe

20

D***Ö***

Hacettepe Üniversitesi

Fen Fakültesi

 

Aktüerya Bilimi

21

E***D***

Gebze Teknik Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

 

İnşaat Mühendisliği

22

Y***K***M***

Kocaeli Üniversitesi

Teknoloji Fakültesi

 

Biyomedikal Mühendisliği

23

D***Ş***

İstanbul Medeniyet Üniversitesi

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

 

Biyomühendislik

24

A***B***U***

Türk Alman Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

 

Makine Mühendisliği 

25

T***S***

Türk Alman Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

 

İnşaat Mühendisliği

26

U***A***G***

Türk Alman Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

27

N***N***T***

Gazi Üniversitesi

Fen Fakültesi

 

Fizik

28

T***S***

Eskişehir Anadolu Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

İşletme Bölümü

29

H***A***S***

Eskişehir Teknik Üniversitesi

Mimarlık Fakültesi

 

Endüstriyel Tasarım Bölümü

30

H***B***

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Fen Fakültesi

 

Fizik

31

A****A****

ODTÜ KKTC Kampüsü

Fen Edebiyat Fakültesi

 

Psikoloji (İngilizce)

32

P***A***

İtalya Universita di Bologna

Finans ve İşletme

 

Finans ve İşletme

33

D***Ö***

İtalya Politecnico di Torino

Department of Mechanical and Aerospace Engineering

 

Otomotiv Mühendisliği,

34

A***T***

İtalya Politecnico di Torino

Department of Mechanical and Aerospace Engineering

 

Makine Mühendisliği 

35

Ç***S***Ö***

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi

İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi

 

Yeni Medya ve İletişim (İngilizce)

36

S***A***İ***

Kapadokya Üniversitesi

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

 

Uçak Teknolojileri

37

B***I***

Maltepe Üniversitesi

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi

 

Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler

38

S***Ş***B***

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

Havacılık Yönetimi

39

C***D***A***

Piri Reis Üniversitesi

Deniz Ulaştırma İşletme

 

Deniz Ulaştırma İşletme

40

Y***Ş***

Piri Reis Üniversitesi

Deniz Ulaştırma İşletme

 

Gemi Makineleri İşletme

41

A***S***

Üsküdar Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

 

Elektrik Elektronik Mühendisliği

42

U***G***

Yeditepe Üniversitesi

Bilişim Sistemleri

 

Bilişim Sistemleri

43

K***G***

Bahçeşehir Üniversitesi

Diş Hekimliği Fakültesi

 

Diş Protez Teknolojisi

44

E***D***

Girne Üniversitesi

Denizcilik Fakültesi

 

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

 

Tablo 2. İTÜ MTAL öğrencilerinin kazandığı üniversite ve bölümler.

Meslek lisesi mezunları üniversiteli olabiliyor

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Berna kahrıman16 Ağustos 2024 18:36

Başarılarınızın devamını dilerim