Bilim insanları, milyonlarca yıl boyunca toprak altında kalan bir fosilin izine rastladı. Keşfi adeta bir 'hazine' olarak nitelen bilim insanları, fosilin bulunduğu yeri hemen kazmaya başladı.
Bilim insanları, dünyanın geçmişini aydınlatmak için keşiflerine her geçen gün yenilerini ekliyor. En son yapılan çalışmalarda; Triyas dönemine ait ve yaklaşık 240 milyon yıl öncesine dayanan 5 metre uzunluğundaki bir deniz sürüngeninin neredeyse tamamen eksiksiz fosili bulundu.
Keşfedilen bu yaratığın olağanüstü uzun boynu olması nedeniyle keşfi yapan bil insanları ona 'ejderha' lakabını koydu. Çin ejderhasını anımsatan bu uzun boylu canlının, yapılan yeni araştırmalarla ilk defa tam anlamıyla gün ışığına çıkarıldı.
Dinocephalosaurus orientalis adı verilen bu canlı türü, 2003 yılında tanımlandı ve bugüne kadar bulunan en bütün örnekleri sayesinde uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından tam anlamıyla incelenme fırsatı yakalandı.
İskoçya Ulusal Müzeleri'nden Dr. Nick Fraser, bu fosilin incelenmesiyle bilim insanlarının bu hayvanı ilk kez tam anlamıyla görebildiklerini belirtti. Fraser, hayvanın yüzgeç benzeri uzuvlara sahip olduğunu ve boynunun, vücut ve kuyruğun toplam uzunluğundan daha uzun olduğunu ifade etti. Keşif ekibindeki bilim insanları bu keşfi 'hazine' olarak nitelendirdi.
Keşfedilen bu tuhaf canlının; 32 ayrı omurdan oluşan uzun, bükülebilir ve esnek boynu, ona su altındaki yarıklarda yiyecek arama konusunda avantaj sağladığı düşünülüyor. Çin’in güneyindeki eski kireçtaşı yataklarında bulunan fosil, uzun boyunlu plesiosaurlarla yakın bir ilişkisi olmayan, kendine özgü bir türe aittir.
Tüm dünyayı heyecanlandıran bu keşif, Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh dergisinde yer alan bir makale ile duyuruldu.