Estetik algımız takipte: Sanat eserlerine bakarken beynimiz ne diyor?
Bilim insanları, estetik bir sanat eseri veya güzel bir tablo karşısında beynimizin nasıl tepki verdiğini anlamak için Sanat Galerisi ziyaretçilerinin beyin dalgalarını inceledi. İşte çıkan sonuçlar...
Courtauld Galerisi'nde gerçekleştirilen çalışmada, ünlü sanatçıların eserlerine hayranlıkla bakan ziyaretçilere, beyin aktivitelerini kaydeden bir cihaz takıldı.
Proje yürütücülerinden biri olan Birleşik Krallık ulusal sanat destek kuruluşu Sanat Fonu'nun yöneticisi Jenny Waldman gelen ziyaretçilerin beyin dalgalarını izlendiğini ve anlık olarak takip edildiğini söyledi.
"TEPKİLERİNİ ÖLÇÜYORUZ"
Waldman, "Güzel veya ilgi çekici bir şey gördüğümüzde beynimizin nasıl tepki verdiğini gözlemlemek için bu düzenek kuruldu. Gelen ziyaretçiler, sanat eserlerine bakarken kendi beyin dalgalarını da izleyebiliyor" dedi.
Araştırmalar, görsel olarak hoş veya etkileyici bir şey görmekle beyinde dopamin salınımını artırdığını gösteriyor. Ayrıca, bu tür bir teknik depresyon tedavisinde de kullanılabiliyor.
"ÖDÜL MERKEZİ HAREKETE GEÇİYOR"
Rutgers Üniversitesi'nde Ahmad Beyh, sanat eserlerine bakmanın ve incelemenin beyindeki ödül merkezini de hareketlendirdiğini söyledi.
Beyh, "Eğer bir sanat eserinde güzellik bulursanız, beyninizin ön kısmına doğru olan kısmı çalıştırır ve bu kısım genellikle depresyon gibi şeylerin klinik tedavilerinde hedeflenen bölgelerle örtüşür ve aynı zamanda diğerlerinin de merkezidir. Ödül ve zevk sinyalleri ve benlik kavramı... Bu alanda pek çok şey oluyor ve bence sanatla ilgilenmenin aynı alanı da meşgul etmesi büyüleyici" diye konuştu.