Tgrt Haber

İstanbul’un fethinde kaçmak için kullanıldı! Şimdi kayboluyor: Tarihi yapıdan meraklandıran görüntüler

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Şubat 2025 11:43 - Güncelleme : 03 Şubat 2025 11:51

Doğu Roma döneminde yaptırılan İstanbul'un fethinde kaçış noktası olarak kullanılan tarihi yapı kayboluyor. Yarısı toprağa gömülen 1499 yıllık Küçük Ayasofya Poternesi'nin yüzeye çıkarılarak restore edilmesi bekleniyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türk topraklarında yüz bin yıllık yapılar ortaya çıkıyor ve korumaya alınıyor. Yapılan arkeolojik keşifler sayesinde eski yerleşim yerleri ortaya çıkıyor. İstanbul'da 1. Justinianus ve eşi Theodora tarafından deniz tarafındaki surlara güvenlik nedeniyle inşa edilen 1499 yıllık Küçük Ayasofya Poternesi toprağa gömüldü.

İstanbul’un fethinde kaçmak için kullanıldı! Şimdi kayboluyor: Tarihi yapıdan meraklandıran görüntüler - 1. Resim


KÜÇÜK AYASOFYA POTERNESİ OSMANLI'DA KULLANILMADI

Şehirden uzaklaşmak için geçit kapısı olarak yaptırılan eser denizden yaklaşık 6 metre yüksekti. Poterne, şehirde olumsuz bir durum yaşandığında bu kapıdan geçilip, surlara yanaşan gemiye binilerek uzaklaşılması üzerine tasarlandı. İstanbul'un fethinde Küçük Ayasofya Poternesi'nin kaçış noktalarından biri olarak kullanıldığı da iddia edildi. Sultan 2. Bayezid döneminde ise Aya Sergios ve Bakhos Kilisesi, Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye dönüştürüldü. Kiliseden geçilerek ulaşılan geçit kapısı, Osmanlı döneminde kullanılmadı. Zamanla unutulan geçit kapısının yarısı denizin doldurulması nedeniyle toprağa gömüldü.

Tarihi yapı, uyuşturucu madde kullanan şahıslar ve evsizlerin mekanı haline geldi. Harabeye dönen tarihi yapının içi çöplerle doldu. Küçük Ayasofya Poternesi'nin içler acısı halinin düzenlenerek restore edilmesi bekleniyor. Öte yandan, yarısı toprağa gömülen geçiş kapısı havadan görüntülendi.

İstanbul’un fethinde kaçmak için kullanıldı! Şimdi kayboluyor: Tarihi yapıdan meraklandıran görüntüler - 2. Resim


GEÇİŞ KAPISI

Küçük Ayasofya Poternesi'nin tarihini anlatan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, şu ifadeleri kullandı.

"Arkamızda görmüş olduğunuz yapı, Küçük Ayasofya Poternesi. Yapıyı anlatmadan önce Küçük Ayasofya Camii'ni anlatmak istiyorum. Bu yapı, cami için inşa edilmiştir. Cami ilk olarak kiliseydi. M.S. 526 yılında yapılmıştır. 1. Justinianus ve eşi Theodora tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin inşasından sonra güvenlik amacıyla arkamızda görülen poterne inşa edilmiştir. Poterne, 'geçiş kapısı' demektir. 2. Bayezid döneminde ise Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye dönüştürülmüştür. Zamanla artık bu poterne kullanılmamıştır. Doğu Roma dönemi geçmişti. Osmanlı da kullanmayı tercih etmedi. Çünkü burası bir kaçış kapısıydı. Günümüzde ise maalesef hem kara tarafındaki yol hem de denizin doldurulmasıyla birlikte bu eser toprağa gömülmüş durumda. Normalde burası denizden yaklaşık 6 metre yüksekti.

İstanbul’un fethinde kaçmak için kullanıldı! Şimdi kayboluyor: Tarihi yapıdan meraklandıran görüntüler - 3. Resim


İMPARATOR DİREKT GEMİYE KAÇABİLİYORDU

Osmanlı dönemindeki buraya ait fotoğraflardan görülmektedir. Şu anda ise yarısı toprağa gömülmüş durumda. Böyle önemli bir eserin bu durumda olması bizi rahatsız ediyor. Poternenin öncelikle yüzeye çıkarılması gerekiyor. Restore edilmesi lazım, eser ve çevresindeki surlar çok kötü durumda. Daha sonra da turizme kazandırılması gerekiyor. Bukoleon Sarayı çok göze çarpan bir yapıydı. Bu poterne maalesef iç kısımda kalıyor. Poternenin içinde bir boşluk var, maalesef giren ve çıkan belli değil. İnsanlar buraya gelmekten biraz çekiniyorlar. Burayı defalarca incelemeye geldim. İçeriye girdiğimde, orada kalanlar vardı. Dışarı çıkmak zorunda kalmıştım. Açık hava müzesine dönüştürülmesi lazım. Burası denizden yüksekti, gemilerden yanaşıyordu. Direkt gemiye geçiş yapılabiliyordu. İmparator şehirde bir olumsuzluk olduğunda kiliseden bu kapıya geçip, bu kapıdan da gemiye geçebiliyordu. Muhteşem bir şey. Eski fotoğraflarınızı gördüğünüz vakit, burası ile ilgili her şey belli oluyor. İstanbul'un fethinde burası kaçış noktalarından biri olarak düşünülmüş olabilir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...