Bilim insanları, Leonardo Da Vinci’nin dünyaca ünlü başyapıtı Mona Lisa portresini yaparken kullandığı tekniklere ilişkin yeni bulgular elde etti.
Italyan mucit, mimar ve ressam Da Vinci'nin Mona Lisa tablosunun çok küçük bir bölümünün kimyasal yapisini X-ray isigi altinda inceleyen bilim insanlari, sanatçinin kavak pano üzerine temel katman olarak kullandigi yagli boyanin tarifinin farkli oldugunu ortaya çikardi.
Fransa ve Ingiltere’den arastirmacilardan olusan ekip, tablonun sag üst kösesinden insan saç telinin çapi kadar küçük bir bölümünü inceledi.
Ekip, Mona Lisa tablosunun ilk boya katmaninda nadir rastlanan bir bilesim olan "plumbonakrit" kimyasal maddesine rastladi.
Kursunoksitin bir yan ürünü olan plumbonakrit maddesi yagli boya ile karistirilarak kullanildigi takdirde tuvalde kalin bir tabaka ortaya çikiyor.
Arastirmanin bas yazari Victor Gonzalez, sanat tarihçilerinin daha önce öne sürdügü "ressamin portre üzerinde çalismaya basladiginda boyasini kalinlastirmak ve kurumasina yardimci olmak için "kursun oksit tozu" kullanmis olabilecegi" hipotezinin ilk kez dogrulandigini belirtti.
Da Vinci'nin "Mona Lisa" üzerinde çalismaya basladiginda "deneysel bir ruh hali" içinde olabilecegini ifade eden Gonzalez dünyaca ünlü ressamin denemeler yapmayi sevdigini aktardi.
Ünlü ressamin resimlerinin her birinin teknik açidan tamamen farklilik arz ettigini dile getiren Gonzalez, Mona Lisa’nin zemin katmani için gerçekten de özel bir teknigin oldugunu görmenin ilginç oldugu yorumunu yapti.
Daha önce, Leonardo Da Vinci'den sonra 17. yüzyilda yasamis olan Hollandali ressam Rembrandt’in tablolarinda da "plumbonakrit" maddesine rastlayan Gonzales bunun, tariflerin yüzyillar boyunca aktarildigini da gösterdigini vurguladi.
Italyan sanati uzmani ve New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin küratörü Carmen Bambach da arastirmayi "çok heyecan verici" olarak nitelendirdi.
Bambach, Leonardo Da Vinci’nin resim tekniklerine iliskin bilimsel olarak kanitlanmis yeni bulgularin "son derece önemli" oldugunu söyledi.
Mona Lisa tablosunda "plumbonakrit" bulunmasinin, Leonardo'nun bir ressam olarak tutkusunun ve sürekli denemeler yapmis oldugunun bir kaniti oldugunu belirten Bambach, bu tutku ve sürekli deneyislerin Rönesans döneminin efsanevi ustasini "zamansiz ve modern kildigini" ifade etti.
Ünlü ressam Leonardo Da Vinci'nin 1503-1507 yillarinda yaptigi ve Floransali tüccar Francesco del Giocondo’nun esi Lisa Gherardini'yi resmettigi belirtilen Rönesans dönemi ünlü eseri "Mona Lisa" tablosu halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
Arastirmanin sonuçlari Amerikan Kimya Dernegi (American Chemical Society) dergisinde yayimlandi.