Kahramanmaraş'ta tarihin karanlık noktalarını aydınlatacak yeni bir keşif yapıldı. Direkli Mağarası'nda yapılan kazı çalışmasında, 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu.
Ülkemizin dört bir yani kesfedilmeyi bekleyen tarihi gizemlerle dolu... Kahramanmaras'taki Direkli Magarasi'nda yapilan kazi çalismasinda arkeologlar tahmini 12 bin yillik bir mezar buldu.
Kazi Baskani Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bulunan mezara iliskin yaptigi açiklamada, bölgede 2007'den bu yana gerçeklestirilen kazilarda 3. mezara ulastiklarini söyledi. Erek, ilk mezari 2009'da, ikincisini ve içinden iskelet çikan mezar 2019'da, son mezari da 2023 kazi sezonunda bulduklarini aktardi.
Mezarlardan sadece birinde iskeletin bulundugunu, digerlerinin içlerinin bos oldugunu belirten Erek, "Bu yilki çalismalarimizi kuzey plan karelerinde yaptigimiz kazilarla tamamlamis olacagiz. Bütün buluntular çiktigi anda oldugu gibi birakiliyor ve koordinatlari alinarak koordinat sistemi içerisinde yerleri tespit edilip bilgisayarda üç boyutlu olarak çesitli programlar vasitasiyla dijital kayit sekline dönüstürülüyor" dedi.
Direkli Magarasi'nda tespit edilen üç mezarin tarihlerinden birinin 8 bin 801, en alttakinin ise yaklasik 12 bin 100 ile 12 bin 200 araliginda oldugunu tahmin ettiklerini aktaran Ereki "Bu son çikan mezarin tarihi ise 12 bin yil civarinda. Kültürel dönem olarak biz Epipaleolitik denilen son avci toplayicilar olarak bahsedilen, esasinda öyle olmayan bir zaman diliminde yasayan insanlarin tarihine ulasmis oluyoruz. Bu dönemde henüz köy yasantisi yok, Direkli Magarasi yerlesimcileri burada sezonluk olarak her yil gelip yerleserek hayatlarini sürdürüyorlar" ifadelerini kullandi.