Tgrt Haber

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek

Editör: Emir Yücel / Kaynak: tgrthaber.com
12 Ağustos 2024 11:58 - Güncelleme : 12 Ağustos 2024 17:44

Araç satış sitelerinde yapılan ikinci el araç alışverişine getirilen e-Devlet zorunluluğu, artık galericilere araç satarken de uygulanacak. Aracını galericiye satmak isteyenler e-devlet üzerinden satışı bildirmek zorunda olacak. Yeni alınan kararın sebeplerini ve sonuçlarını tgrthaber.com’a değerlendiren Türkiye Gazetesi Yazarı Ali Çelik; ‘Sektörde güvenilir bir dönem başlıyor’ diyerek çarpıcı açıklamalar gerçekleştirdi.

Yeni alınan kararla birlikte, ikinci el araç​ satışlarına devlet tamamen müdahil olacak.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 1. Resim

Son dönemlerde atılan araç piyasasını düzeltme çalışmaları, yeni bir dönemin açılmasını sağladı. İkinci el araç satışları için kullanılan sitelere e-Devlet​'ten bildirim zorunluluğu getirilmişti. Eylül ayı itibariyle uygulanmaya başlayacak yeni düzenleme ile birlikte aracını galeriye satacak vatandaşlar, satışlarını e-Devlet üzerinden bildirmek zorunda kalacak.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 2. Resim

Türkiye'de yaşanan otomobil krizi, bir süredir yapılan çeşitli düzenlemelerle birlikte rayına oturmaya başladı.  İkinci el araç fiyatlarının, sıfır km araçlardan daha pahalı fiyatlarla satılması sonrasında, Hükümet​ yetkilileri önlemler alarak piyasayı normale çevirmeyi başardı.

Otomobil sektöründe yaşanan bu krizlerin sonunda, alış-satış sürecinde sorun olmaması adına ve piyasaya olan güvensizliğin ortadan kalkması için Hükümetin aldığı yeni kararla birlikte yapılan her işlem e-Devlet üzerinden bildirilecek. 

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 3. Resim

Otomobil sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri tgrthaber.com Özel Haberler Editörü Emir Yücel'e değerlendiren Türkiye Gazetesi Yazarı Ali Çelik; Yeni alınan kararların piyasaya olan güveni yeniden inşa edeceğini söyleyerek şöyle devam etti:

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 4. Resim

"FİYATLARIN YUKARI YÖNLÜ GİTMESİ ENGELLENECEK"

Alınan bu karar ikinci el pazarında “Köpük” olarak nitelendirilen ve fiyatların art niyetli satıcılar tarafından sürekli yukarı yönlü iteklenmesinin net olarak önüne geçebilecek bir uygulama. 'Benim arabam daha temiz, km’si daha düşük' gibi tanımlamalarla internet ilanlarına gerçek fiyat​ aralığının üzerinde rakamlar yazılıyor ve vatandaşın nezdinde de fiyat algısı iyice kırılıyordu.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 5. Resim

"HÜKÜMET TAŞLARI YERİNE OTURTTU"

Aynı araca hızlı satış​ için farklı fiyattan da ilan girip ikinci el pazarının dengesini bozan sayısız galeri ve esnaf var ne yazık ki.

Malum; araç bulunamadığı için ikinci ellerin fiyatları 0 km modellerin çok üstünde satılmaya başlamıştı. Birçok galerici bayilerle ilişkileri sayesinde filo alımı gibi 0 km araç toplayıp yüksek karlarla kendileri satıyordu. Hükümetin aldığı, 6 ay, 6 bin km ve ikinci ele 0 araç fiyatının baraj olarak tanımlanması yavaş yavaş taşların yerine oturmasına neden olmuştu.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başlıyor! Fiyat artışları engellenecek - 6. Resim

"GÜVENİLİR VE TEMİZ BİR DEVİR BAŞLIYOR"

Son alınan kararla ilanlarda kimlik doğrulaması ve e-devlet üzerinden bildirim zorunluluğu araçların üzerinde farklı fiyatlarla verilen ilanları durduracak, “Piyasa avcıları” olarak nitelendirilen galericiler artık istedikleri gibi bir araca 2-3 farklı fiyatla ilen giremeyecek. Bu durumum satışları pozitif veya negatif yönlü etkileyeceğini düşünmüyorum ama sektör açısından daha güvenilir, daha temiz bir devrin başlangıcı diyebiliriz.

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...