Mercedes, elektrikli araçların en büyük sorunlarından biri olan şarjı çözmek için gövdesiyle enerji üreten "güneş boyası" teknolojisi üzerinde çalışıyor. Yeni sistem sayesinde araçlar, sadece güneşte park ederek günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
Elektrikli araçlar her geçen gün daha yaygın hale gelirken, günlük kullanımda karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri şarj süreci. Alman otomotiv devi Mercedes, bu probleme devrim niteliğinde bir çözüm getirmenin peşinde.
Carscoops.com'un haberine göre, Mercedes güneş boyası adını verdiği ve araç gövdesine entegre edilebilen incecik bir güneş modülüyle elektrik üretmeyi sağlayan yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.
Mercedes'in hedefi oldukça iddialı: Geliştirilecek özel boyayla kaplanan bir araç, yılda 14 bin kilometreye kadar menzil kazanabilecek. Ancak bu rakam, Pekin gibi güneşli bölgelerde "ideal koşullar" altında geçerli. Günlük olarak bakıldığında sistem, araca yaklaşık 39 kilometrelik ek menzil sağlayabiliyor. Bu da işe gidiş-geliş gibi kısa mesafelerde tamamen ücretsiz bir sürüş anlamına geliyor.
Mercedes batarya hücrelerinin her birini ayrı ayrı kontrol etmeye yarayan programlanabilir mikro dönüştürücüler de geliştiriyor. Bu teknoloji sayesinde, her bir batarya hücresi kendi durumuna göre düzenlenebilecek ve araç sabit bir 800 volt çıkış sağlayabilecek. Bu da daha uzun menzil, daha stabil performans ve çift yönlü enerji akışına olanak tanıyor.
Mercedes'in geleceğe dönük çözümleri sadece enerji üretimiyle sınırlı değil. Şirket, tekerleklere bağlı olmayan, motor-şanzıman ünitesine entegre edilen yeni bir fren sistemi üzerinde de çalışıyor.
İddialara göre sistem neredeyse hiç paslanmıyor, partikül yaymıyor, aşınma yaşamıyor ve bakım gerektirmiyor. Ayrıca daha sessiz çalışarak sürüş konforunu artırırken menzile de katkı sağlıyor.