AK Parti'den yeni formül: İttifaklara kademeli seçim barajı
Cumhur İttifakı’nda barajın ittifak yapacak parti sayısına göre belirlenmesi formülü konuşuluyor. Buna göre, iki parti ittifak yapacaksa barajın yüzde 5, üç partinin ittifakı olursa yüzde 8, dört parti ittifakla seçime girerse yüzde 10 olması şeklinde bir öneri tartışmaya açıldı.
MHP’nin ittifak yapacak partilere yönelik yüzde 2 veya yüzde 3 seçim barajı uygulanması önerisini AK Parti değerlendirmeye aldı. MHP’nin ittifaklara yönelik seçim barajı önerisini dikkate alan parti yönetimi tek baraj yerine kademeli baraj uygulanması formülü üzerinde yoğunlaşıyor.
AK Parti seçim taslağı yasasını geçtiğimiz günlerde MHP’ye sunmuştu. Taslak, partilerin seçime girme şartlarının değiştirilmesi, daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi ve ülke seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesini içeriyor. AK Parti’nin taslaktaki seçim barajıyla ilgili önerisine destek veren MHP ise seçime ittifak yaparak girecek olan partilere yönelik ‘ittifak içinde de ayrı bir baraj sistemi’ uygulanmasını gündeme getirmişti. MHP’den gelen öneriler doğrultusunda AK Parti yönetimi seçim mevzuatında yapılması düşünülen değişiklikleri yeniden çalışmaya başladı.
İTTİFAKLARA ‘KADEMELİ BARAJ’ SİSTEMİ
MHP’nin ittifaklara yönelik yüzde 2 seçim barajı teklifine olumlu bakan AK Parti, ittifak yapacak partilere tek baraj yerine ittifak içindeki parti sayısına göre kademeli baraj formülünü gündemine aldı. Kademeli baraj sistemine göre iki parti ittifak yaparsa yüzde 5, üç parti ittifak yaparsa yüzde 8, 4 parti ittifak yaparak seçime girerse de barajın yüzde 10 olması şeklindeki öneri tartışılmaya açıldı. MHP ile yapılacak görüşmelerden sonra bu önerinin taslakta yer alıp almayacağı belirlenecek. MHP’nin bu öneriye destek vermemesi durumunda, AK Parti kaynakları, ittifak barajının yüzde 2 olarak belirlenmesinin yüksek ihtimal olduğunu ifade etti.
ORTAK LİSTE FORMÜLÜ
AK Parti’nin daha önce de gündeme getirdiği ‘daraltılmış bölge seçim sistemi’ önerisine MHP kanadı sıcak bakmamıştı. MHP’nin olumlu bakmadığı daraltılmış bölgeye benzer şekilde seçim çevresi sayısının artırılması konusuyla ilgili AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne daha uygun olacağını düşünüyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve başkanlık sisteminin özünde bunun olduğunu belirten AK Parti kaynakları, “Gerekirse Cumhur İttifakı’nın ortağı olan iki partinin hangisi güçlüyse o seçim çevresinde tek liste ile seçime girebilir. Belli yerlerde bu formül kullanılabilir” değerlendirmesinde bulundu. Cumhur İttifakı 2019 yerel seçimlerinde de ‘ortak aday’ formülünü uygulayarak MHP, AK Parti’nin güçlü olduğu yerlerde aday çıkarmamış, AK Parti de MHP’nin güçlü olduğu yerlerde aday çıkarmamıştı.