Tgrt Haber

AK Parti'nin kurucularından Yaşar Yakış hayatını kaybetti

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com
26 Haziran 2024 10:51 - Güncelleme : 26 Haziran 2024 11:36
AK Parti'nin kurucularından Yaşar Yakış hayatını kaybetti

AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan ve partinin ilk Dışişleri Bakanı olan emekli diplomat Yaşar Yakış hayatını kaybetti.

AK Parti'nin kurucu isimlerinden ve AK Parti hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı emekli diplomat Yaşar Yakış, 85 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

AK PARTİ'NİN İLK DIŞİŞLERİ BAKANI'YDI

Eski diplomat Yakış, 2002 yılında kurulan AK Parti hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı olma sıfatını taşıyordu. Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkması sonrasındaki süreçte kurulan 59. hükümette koltuğunu Abdullah Gül'e bıraktı.

2016'DA PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ

Yaşar Yakış 2016 yılında AK Parti'ye yönelik eleştirileri nedeniyle partiden ihraç edilmişti.

AK Parti'nin kurucularından Yaşar Yakış hayatını kaybetti - 1. Resim

YAŞAR YAKIŞ KİMDİR?

Yaşar Yakış 1938 yılında Düzce'de dünyaya geldi. Yurt dışındaki ilk görevi Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosluğuna atanması oldu. Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliği'nde de çeşitli görevlerde bulundu.

1985'te Cumhurbaşkanı'na, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı görevinde sekretarya hizmeti sunmak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını üstlendi.

1988'de Türkiye Cumhuriyeti'nin Riyad Büyükçelçisi oldu. Daha sonra sırasıyla Kahire Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevini üstlendi. 1992-1995 yıllarında Büyükelçi Yakış, Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü.

2001'DE AK PARTİ'YLE SİYASETE ATILDI

2001 yılında Dışişleri Bakanlığından emekli oldu ve AK Parti'nin kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü. 3 Kasım 2002’de düzenlenen genel seçimlerde Düzce’den milletvekili seçildi, 18 Kasım 2002 tarihinde de Dışişleri Bakanı olarak atandı. Daha sonraki hükûmet değişikliğinde, görevini Abdullah Gül'e bıraktı.

Milletvekilliğini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. Başta dış politika olmak üzere AK Parti'ye eleştirilerde bulununca kurucuları arasında yer aldığı AK Parti'den 28 Mart 2016 tarihinde ihraç edildi.

Kaynak: Tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...