AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmasında dikkat çeken kulis: Cumhur'un süresine muhalefet karar verecek
Cumhur İttifakı yeni Anayasa için harekete geçti. Yeni Anayasa’da en çok merak edilen şu anki Anayasa’nın ilk 4 maddesi, Cumhurbaşkanının görev süresi ve Başkanlık sistemi. TGRT Haber’den Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, yeni Anayasa ile ilgili kulislere yansıyanları paylaştı.
Yeni yasama dönemi açılır açılmaz Cumhur İttifakı yeni Anayasa için harekete geçti. Yeni Anayasa’da en çok merak edilen şu anki Anayasa’nın değiştirilemez olan ilk 4 maddesi, Cumhurbaşkanının görev süresi ve Başkanlık sisteminin değişip değişmeyeceği. TGRT Haber’den Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, yeni Anayasa ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
CUMHURBAŞKANLIĞI KATILMAYACAK
“AK Parti önce partiler masaya oturmayacak” diyen Gürses, şunları söyledi: “Bir STK belirlenip 30 ilde arama konferansları yapılacak. Akademisyenlerin katılması bekleniyor. Sonra siyasi partiler katılacak. Cumhurbaşkanlığının onayı dahilinde olacak ancak ilk etapta Cumhurbaşkanlığı katılmayacak.”
CUMHURBAŞKANININ GÖREV SÜRESİ
Gürses, yeni Anayasa’nın kritik maddeleri ile ilgili kulislere yansıyanları şöyle paylaştı: “AK parti kulislerine göre Anayasa’nın ilk değişmez 4 maddesine dokunulmayacak. AK Parti’nin Cumhurbaşkanı görev süresi ile ilgili herhangi bir ısrarları olmayacak. Cumhurbaşkanının görev süresinin yeniden uzatılması konusunda bir değerlendirme süreci olmayacak. Normal şartlarda yeni bir Anayasa yapılığında Cumhurbaşkanı sayacının sıfırlanması gerekir. Ama muhalefet geçici bir madde isterse ve mevcut Cumhurbaşkanını kapsamasın derse AK Parti'deki eğilim kabul edilmesi yönünde.”
Daha önce yeni Anayasa ile ilgili AK Parti ve MHP tarafından yeni Anayasa taslakları hazırlandığına dikkat çeken Gürses, “Ancak bu taslaklar temel alınmayacak. Sıfırdan yazılacak. Yenisi yapılacak” ifadelerini kullandı.
BAŞKANLIK SİSTEMİ REVİZE EDİLECEK
Yeni Anayasada başkanlık sistemiyle ilgili detaylara değinen Gürses, “Başkanlık sisteminde bir revizyon yapılacak. Ancak Başkanlık sisteminde geri adım atılmayacak. Bunun için çok bedel ödedik diyorlar. Kanun hükümlündeki kararname ve yasa arasındaki ayrımlar daha net yapılacak. Bakanların Meclis aktivitelerine katılmaları konusunda düzenlemeler yapılacak. Revizyona açıklar ancak sistem değişikliği kesinlikle söz konusu değil.”
İYİ PARTİ DE KATILABİLİR
“Cumhur İttifakı, Yeşil Sol parti ile CHP dışındaki partilerden destek bekliyorlar” kulisini paylaşan Gürses, şunları söyledi: “HDP tavrını net olarak açıklamadı ama Türklük tanımı ile ilgili bir sorunları var, gelen önerilerin çok fazla ederi olmayacağı düşünülüyor. CHP baştan kapıyı kapattı. İYİ Parti’nin reddiyeci bir tavrı yok, taslak gelsin, yöntem netleşsin diyorlar.”