Tgrt Haber

Son dakika! Sandıktan 'değişim' çıktı: CHP'de genel başkanlık seçimini Özgür Özel kazandı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
04 Kasım 2023 13:51 - Güncelleme : 05 Kasım 2023 05:03

Son dakika haberi: CHP'de değişimciler ile genel merkez arasındaki çekişmenin yaşandığı olağan kurultay sonuçlandı. 4 adaydan 2'sinin çekilmesiyle başkanlık yarışı Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında geçti. Kurultaydaki konuşmasında değişim isteyenlere tepki gösteren Kılıçdaroğlu, 6'lı masadaki ortaklarına da 'sırtımdan hançerlendim' sözleriyle sitem etti. Özgür Özel ise Kılıçdaroğlu'nun 'hançer' sözlerine cevap verdi. Sandıkların açılmasıyla Özgür Özel daha fazla oy alsa da seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda oy sayısını daha da artıran Özel seçimin kazananı ve CHP'nin yeni genel başkanı oldu. İşte ayrıntılar...

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı “İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik'' sloganıyla bugün toplandı.

Divan başkanlığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı kurultayda, başkanlık yarışı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı Özgür Özel arasında geçti. İlhan Cihaner ve Örsan Öymen ise adaylıktan çekildi.

TRİBÜNLER AYRILDI

Arena Spor Salonu'nun sağ tarafındaki tribünler Özel'i, sol taraftaki tribünler ise Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler için ayrıldı. Atatürk resimlerinin yer aldığı salona, “Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak kolay değildir”, “Birleşerek güçleneceğiz yenilenerek kazanacağız” yazılı pankartlar asıldı.

DİVAN BAŞKANI İMAMOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Divan Başkanlığı’nı yaptığı kurultayda, divanın diğer üyeleri ise şöyle oldu:

Değişimcilerin üyeleri: Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir. 

Genel Merkez üyeleri: Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç.

CİHANER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışıyordu. Ancak önce eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan son anda çekildi. Aldığı kararla gündem olan Cihaner, "Çirkin bir ortam yaratıldı, bu anti demokratik yarışın parçası olmayı reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra ise Örsan Kunter Öymen, CHP'nin yeni genel başkanını seçtiği 38. Olağan Kurultay'da adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Son dakika! Sandıktan 'değişim' çıktı: CHP'de genel başkanlık seçimini Özgür Özel kazandı

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

CHP'de genel başkanlığa yeniden aday olan Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"100 yaşımızı doldurduk. Dünyada 100 yaşını dolduran nadir partilerden biriyiz. Çünkü bizim partimizi kuran kişi dünya siyaset tarihine altın harflerle yazılan bir kişidir. O kişinin adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Yüzyıllık tarih içinde yılmadık direndik ve yüzüncü yılımızı kutluyoruz. Hiçbir partiye nasip olmayacak bir tarihi yaşıyoruz. Beraber yaşıyoruz, birlikte büyüteceğiz CHP’yi. CHP’yi yüz yıl yaşatan gerçek, savaş meydanlarında Kuvayi Milliyeciler tarafındna gerçekleştirilmesidir.''

Kılıçdaroğlu, "Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım! Yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, sırtımdaki hançerlerdi! Seçim bitti. Kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemini dillendirenler, uzun süredir değişmeyenlerdi" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA 'HANÇER' CEVABI

Kurultayda kürsüye gelen Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun 'sırtımdan hançerlendim' sözlerine cevap verdi:

"Sayın genel başkan hançerden bahsetti. Ama hançer konusunu hiç üstüme alınmadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek kimse de yok. Hani benim de şu kadarcık diyecek bir şeyim varsa, bizim partimizde hançer olmaz, kılıç da olmaz.

Seçimlere 2 gün kala atadığınız, önce Atatürk'e sonra da son genel başkanımız size olmadık laflar söyleyen kadını 'bir arkadaşıma sordum' dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu adam geçenlerde sayın genel başkanımıza bir kılıç getirmiş, üstüne de 'Değişimciler için kılıçlar çekildi' yazmış. Lafım genel başkana değil ama CHP'de danışman olan ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olan, değişim diyenlere kılıç çekecek olanın alnını karışlarım alnını."

Son dakika! Sandıktan 'değişim' çıktı: CHP'de genel başkanlık seçimini Özgür Özel kazandı

SALONDAN DEMOKRASİ ÇIKACAK 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, TGRT Haber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vatandaşta bir iktidar özlemi var. CHP dünyada eşi olmayan bir parti, 100 yıldır ayakta. Ecevit zamanındaki kongrede buna benzer bir heyecan görmüştüm. Bu kurultay CHP’ye bir hareket getirecek. CHP’nin yenilenmesi demek Türkiye’nin yenilenmesi demek. Güçlü muhalefete ihtiyaç var. Bu salondan demokrasi çıkar."

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, TGRT Haber’de kongreyi şöyle değerlendirdi:

"Birlik beraberlik çıkacak. Genel başkan seçimi alır. Artık CHP tek kutuplu değil, merkezin hemen solunda, toplumun tüm katmanlarına ulaşacak politikalar üretecek. Bugüne kadar bunu yaptı."

SEÇİM İKİNCİ TURA KALDI

Sandık sonuçlarında Özgür Özel 682 oy, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Seçimin ikinci tura kalmasının ardından salonda 'değişim' tezahüratları yükseldi. 

Sandıktan 18 geçersiz oy çıktı. Bunlardan 2'sini Özgür Özel'in alması durumunda seçimi Özel kazanmış olacak. Kılıçdaroğlu geçersiz sayılan oyların tamamını da alsa başkanlık için yeterli olmayacak. İkinci tur seçimlerinde de salt çoğunluk sağlanamaması durumunda seçimlerde en fazla oyu alanın kazanacağı 3. tur yapılacak.

'ÇEKİLECEK' İDDİASI KURULTAYI KARIŞTIRDI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk tur sonuçlarının ardından seçimden çekileceği iddia edildi. Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük kendisine gelen mesajda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun Kılıçdaroğlu'nun yarıştan çekileceğini söylediğini aktardı. TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan da çekilme iddiasının gündemde olduğunu dile getirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Bülent Kuşoğlu, "Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turun sonucuna göre çekilebilir" dedi.

OYUNU KULLANDI, SALONDAN AYRILDI

İkinci tur için yeniden salona gelen Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıkarak yarıştan çekildiğini açıklayacağı öne sürüldü. Ancak bu iddiaya CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'den yalanlama geldi.

CHP'den yapılan açıklamada, "Tekraren ifade ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun çekildiği iddiaları gerçek dışıdır. Kendisi, az önce oy kullanmıştır. Demokrasi şölenimiz sürmektedir. 2. tur seçimleri devam etmektedir" denildi.

Kılıçdaroğlu oy kullandıktan sonra evine gitmek üzere salondan ayrıldı.

CHP ÖZGÜR ÖZEL'E EMANET

CHP kurultayının divan başkanı Ekrem İmamoğlu, partinin yeni genel başkanının Özgür Özel olduğunu duyurdu. İkinci turda oy sayımının ardından Özgür Özel'in 812 oy alarak CHP'nin yeni genel başkanı olduğu açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.

Sahneye gelen Özgür Özel zafer konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Hayatımının en büyük gururunu, onurunu yaşıyorum. Bunu CHP'nin 100. yılında ve Türkiye'nin 100. yılda kurulan ilk sandığında, ikinci yüzyıla yön verecek partimizin kurultayında bu görevi layığıyla yerine getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlk turdan sonra daha önce pek az deneyimlenen ve 2 oy farkla ikinci tura kalan seçim sırasında 'ben oraya geleyim Özgür başkanın elini kaldırayım' diyen, gönlü bizimle olan sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum. Sırtıma yüklediğiniz sorumluluğun farkındayım. Atatürk'ün, İsmet Paşa'nın, Ecevit'in, Deniz Baykal'ın, Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğunda oturmak, onların emanetine sahip çıkmak hepimizin görevi. Ben sizlere güveniyorum.

'TÜM DELEGELERİ OY VERMİŞ SAYIYORUM'

Kolay kolay siyaset sahnesinde görünmeyen ama bu süreçte hep yanımda olan anneme, babama, kardeşime, sevgili eşime, kızıma, aileme yürekten teşekkür ediyorum. Beni yetiştiren tüm öğretmenlerime, Bornova Anadolu Lisesi arkadaşlarıma, bu büyük onuru benimle birlikte yaşayan tüm delegelere, CHP'lilere yürekten teşekkür ediyorum.

CHP'nin 130 vekillik harika bir vekili var. Bu salondan 130 milletvekiliyle el ele, omuz omuza çıkıyorum. Salona il başkanlarımızla girdik, 81 il başkanımızla kol kola çıkıyorum bu salondan. İmza sayıları çok konuşuldu. Ben tüm delegelerimizi bana oy vermiş kabul ediyorum. Kolay değildi büyük bir tavmanın arkasından umutsuzluğu umuda çevirmek, düşmüş omuzları dikleştirmek, yere bakan yüzleri havaya kaldırmak ve asılan suratları güldürmek. Ama sizlere inandık. Siz de inandınız ve umudu yükselttik. Bu salondan dışarı hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma söz veriyorum. İstemeden kırdığım olduysa affola.

YEREL SEÇİM MESAJI: SEFERBERLİK İLAN EDİYORUM

Grubumuz pazartesiden itibaren mücadelesine büyük bir enerjiyle devam edecek. Hep birlikte 5 ay sonraki yerel seçimlere odaklanacağız. Biz Cumhuriyetin 100. yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzde yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, çalışacağız, elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanlarına yenilerini ekleyerek büyük bir zaferi kazanacağız. Bunun için de sizlere güveniyorum.

'2 SÖZÜMÜ MUTLAKA TUTACAĞIM'

İki sözü tutacağım. Örgüte verdiğim bütün sözleri tutacağım. Yarın sabah 9.30'da 81 il başkanıyla parti meclisini görüşmek üzere toplantı koydum, kendilerini davet ediyorum. Ön seçime yönelik bundan sonra bu partiye yakışır her türlü iyileştirmeyi, verdiğimiz sözleri zaman kaybetmeden yerine getireceğiz. Hatay'da siyaset konuşmadım. Mazbatamı alacağım, ilk olarak Hatay'ı ziyaret edeceğim dedim. Hatay'ı ve deprem bölgesini sürekli gündemde tutacağım. Devamında ikinci memleketim Osmaniye'yi ziyaret edeceğim. 

Bugün burada zafer bir adayın değil, bu zaferin galibi tüm CHP'lilerdir. Tüm Türkiye'ye ve dünyaya parti içi demokrasiyi, çoklu yarışı, CHP'de genel başkanın demokratik seçimlerle değişebileceğini gösterdik. Şimdi önceki genel başkanlarımızla ve bu partiye emek veren herkesle birlikte el ele, omuz omuza yola çıkıyoruz. Yolumuz açık olsun, yolunuz açık olsun. Hepinizi çok seviyorum, saygılar sunuyorum."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...