CHP’de Sezgin Tanrıkulu krizi soğumaya mı bırakıldı? 'Değişim' tartışmaları işine geldi
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yönelik, "TSK, 15 köylüyü helikopterden attı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bunu doğruladı" suçlamasına CHP'nin nasıl bir tavır alacağı ise merak konusu oldu. CHP'nin politik çizgisini daha 'milliyetçi' yöne everileceğini öne süren MYK üyeleri, aynı zamanda Tanrıkulu'nun söylemlerinin 'değişim' tartışmalarının gölgesinde kalabileceğini de söylüyor. Parti bu konuda ikiye ayrılmış durumda. İşte ayrıntılar...
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkında yaptığı suçlama sebebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, parti içinde krize de sebep oldu.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın "kabul edilemez" dedi ve "Bu konu parti yetkili organlarında görüşülecektir" diyerek topu MYK'ya attı. Durumun 24 Eylül’de toplanması planlanan Parti Meclisi gündemine taşınması beklenirken Tanrıkulu hakkında disipline sevk kararının 'değişim' tartışmaları sebebiyle gölgede kalacağı söyleniyor.
İktidar tarafının Tanrıkulu'nu çok kez HDP ve PKK ile aynı çizgide olmakla suçlarken bu sefer de parti içinden tepkilerin gelmesi dikkat çekti. Tanrıkulu’na karşı ilk kez parti yönetimi, “parti yetkili organlarında görüşülecektir” açıklamasıyla “disiplin” göndermesinde bulundu.
YENİ ÇİZGİ 'MİLLİYETÇİLİK' Mİ?
Son zamanlarda dünyada ve Türkiye'de artan 'milliyetçilik' trendine CHP'nin de katılacağı ve siyasi çizgisinde değişime gideceği öne sürüldü. BBC'ye konuşan bazı MYK üyeleri "CHP’nin politik hattı güncellenecek" derken "Atatürk vurgusu, milli değerler görünür olacak. Ama Sivas’ın doğusunda da varlığını sürdürecek. CHP’nin helalleşme hikayesi sürdürülecek ama bizi marjinal hattın içine sokacak yaklaşımlardan uzaklaşacak" diyerek yeni politik yolu işaret etti.
TANRIKULU GÜNDEME GELMEDİ
Edinilen bilgiye göre MYK’da Tanrıkulu’nun sözleri gündeme gelmedi. Değişimcilerin adayı olmaya hazırlanan Grup Başkanı Özgür Özel ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın da katıldığı toplantıda, hiç kimse bu konuda söz almadı.
Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmelerde tüzük gereği Tanrıkulu ile ilgili karar yetkisinin PM’de olduğu ve o nedenle de konunun PM gündemine taşınması görüşü benimsendi.
Son anda bir değişiklik olmazsa CHP PM, 24 Eylül’de kurultay tarihini ilan etmek için toplanacak. Bu toplantıya, PM üyesi olarak Tanrıkulu'nun da katılması bekleniyor.
'DEĞİŞİM' TARTIŞMALARININ GÖLGESİNDE KALDI
CHP kulislerinde, seçim sonrasında “değişim” tartışmalarının yaşandığı PM’deki parçalı yapı nedeniyle Tanrıkulu hakkında disipline sevk kararının çıkmasının kolay olmadığına dikkat çekiliyor.