Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'da... Görüşmede hangi başlıklar masada olacak?

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
20 Ağustos 2023 16:22 - Güncelleme : 20 Ağustos 2023 18:11
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'da... Görüşmede hangi başlıklar masada olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'a gitti. Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya gelecek. Görüşmelerde ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor. Türkiye ile Macaristan​ ilişkileri, son dönemde artan karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişare mekanizmaları ile ivme kazandı. Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi. Erdoğan’ın başka ikili görüşmeler de yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamındaki görüşmelerde ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınacak. Ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.

VİZE SERBESTİSİ MASADA

Erdoğan’ın Macar tarafıyla yapacağı görüşmelerde, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ve vize serbestisinin gündeme gelmesi bekleniyor.
Macaristan'ın 2024'ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olması, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündemin sürdürülmesi için önem arz ediyor.

Görüşmelerde İsveç’in NATO üyeliği de masada olacak. Türkiye ve Macaristan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda da eşgüdüm halinde hareket ediyor.

ENERJİ İŞ BİRLİĞİ DE MASADA OLACAK

Türk Devletleri Teşkilatı ve iki ülke arasındaki enerji iş birliği de masada olacak. İki ülke arasındaki ticaret hacminin de 6 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Erdoğan'ın, ayrıca Macaristan Milli Günü dolayısıyla düzenlenecek kutlama törenine de katılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı’nın, Budapeşte Dünya Atletizm Şampiyonası 2023 Erkekler 100 metre yarışı finalini takip etmesi de bekleniyor. Erdoğan’ın ziyareti esnasında Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek. Vekalete ilişkin tezkere, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ve Macaristan başta NATO, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde yakın iş birliği yapıyor. İki ülke arasındaki ilişkiler 2023'te "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" düzeyine çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'da... Görüşmede hangi başlıklar masada olacak?

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100'ÜNCÜ YILI KUTLANACAK

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 6'ncı toplantısının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban başkanlığında
2023 yılı sonunda Macaristan'da düzenlenmesi planlanıyor. Köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ve Macaristan, 18 Aralık 2023'te ise diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılını kutlayacak.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...