Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm uyarısı: Tercih değil zorunluluk

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
10 Ağustos 2023 14:15 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 15:29
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm uyarısı: Tercih değil zorunluluk

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesinde ilk bir yıl içinde 319 bin konutu inşa edip vatandaşlara teslim etmeye planladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerinde dönüşüm projesine şimdiye kadar 160 binden fazla başvuru olduğunu belirtti. Özellikle İstanbul'daki çarpık kentleşmeye dikkat çeken Erdoğan, "Sağlıksız kentleşmenin yaygın olduğu illerde kentsel dönüşüm tercih değil zorunluluktur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, canlı bağlantı ile katıldığı Kahramanmaraş​'taki kentsel dönüşüm toplu temel atma töreninde çarpıcı mesajlar verdi. 15 Ağustos'a kadar tesislerde ve çadırlarda kalan az sayıdaki vatandaşın da konteynerlere yerleştirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede 180 bin konutun ihalesinin yapıldığını kaydetti. Depreme karşı alınacak önlemlerin başında kentsel dönüşümün geldiğini vurgulayan Erdoğan, çarpık kentleşmenin olduğu illerde kentsel dönüşümün zorunluluk olduğunu ifade etti.

Konuşmasında muhalefete de yüklenen Erdoğan, "Ne zaman adım atsak CHP hep karşımıza dikildi. Kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyerek projelere kara çaldılar. Bunların kentsel dönüşüme saldırısının gerisinde halk düşmanlığı var. Öncesinde bedava ev vaat ediyorlarken sonrasında vatandaşı sığındıkları evlerden kapı dışarı ettiler. Sandıktan istedikleri sonuç çıkmadı diye afetzedelere zulmedenleri afişe etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Öncelikle dün Pençe Kilit bölgesinde operasyonlar sırasında çatışmada şehit düşen kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. 6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybedenleri bir kez daya yad ediyorum.

Asrın felaketi olan depremin üzerinden 6 aydan fazla süre geçti. Sadece ülkemizin değil insanlık tarihinin en yıkıcı felaketlerinden birini yaşadık. Depremden hemen sonra afetzede​ illerimizi ziyaret edip devletin tüm imkanlarıyla yanınızda olduk. Sahadaki çalışmaları, ihtiyaçları bizzat takip ettik, eksiklikleri süratle gidermeye çalıştık.

Kahramanmaraş'ta 3'te biri oturulamaz hale geldi. Şehrimize yapılması gereken deprem​ konutu sayısı 19 bin 418'dir. Köy evleri ve ahırlarla birlikte 29 bin 47'ye ulaşıyor bu rakam. Deprem bölgesinde toplam 680 bin konutun ve 170 bin ahır, depo, iş yeri gibi bağımsız bölümün inşa edilmesi gerekiyor. 

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm uyarısı: Tercih değil zorunluluk

HEDEF İLK 1 YILDA 319 BİN KONUT

Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yürütürken bir yandan da vatandaşları evlerine kavuşturmak için kolları sıvadık. 15 Ağustos'a kadar tesislerde ve çadırlarda kalan az sayıdaki vatandaşımızı konteynerlere yerleştirmiş olacağız. İlk bir sene içinde 319 bin konutu inşa edip hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Yerine getirdiğimiz diğer tüm vaatlerimiz günü bu sözümüzü de yerine getireceğiz. Bölgede şimdiye kadar yaklaşık 180 bin konutun ihalesi yapıldı. İnşaatlar hızla yükseliyor.

YERİNDE DÖNÜŞÜME YOĞUN İLGİ

Hibe ve çok uygun şartlarda kredi desteği içeren projemiz deprem bölgesinde büyük teveccühle karşılandı. Şimdiye kadar 160 binden fazla vatandaşımız yerinde dönüşüm için başvuru yaptı. Bunların arasında 20 binden fazla Maraşlı kardeşimiz var. Yerinde dönüşüm projesiyle sadecve inşaatlar hızlanmayacak, aynı zamanda ekonomi canlanacak, yeni istihdam alanları oluşacak, mahalle kültürü hayat bulacak, konutlar daha az maliyetle hayata geçirilecek.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK'

Şehir meydanlarını da biz yapacağız. Depremin yıktığı şehirleri daha görkemli, daha dayanıklı biçimde inşa edeceğiz. Bu felaketler alınması gereken önlemleri bize tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Bu önlemlerin en başında kentsel dönüşüm gelmektedir. İBB Başkanlığı yaptığım dönemden beri sürekli bu meseleyi gündemde tuttuk. Özellikle çarpık ve sağlıksız kentleşmenin yaygın olduğu illerde bunun tercihten öte zorunluluk olduğunu ifade ettik. Başbakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız döneminde TOKİ vasıtasıyla Türkiye'nin yapı stoğunun yenilenmesi için yoğun çaba harcadık. TOKİ ülke genelinde 1 milyon 200 bin proje üretti bugüne kadar. Okul, hastane ve kamu kurumlarını TOKİ eliyle inşa ettik. TOKİ binaları ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmadı, TOKİ alnının akı ile çıktı depremden.

MUHALEFETE SERT TEPKİ

Bu süreçte Türkiye'deki sığ muhalefet anlayışının ülkemize ödettiği bedelleri görme fırsatı bulduk. Ne zaman adım atsak CHP hep karşımıza dikildi. Takoz koyan bu ekip doğrudan insan hayatını ilgilendiren bu meseleyi bile engellemeye kalktı. Kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyerek projelere kara çaldılar. Kendileri ile aynı ideolojiye sahip meslek kuruluşları ile projeleri mahkemeye götürdüler.

'BEDAVA EV VADEDENLER DEPREMZEDEYİ SIĞINDIKLARI EVDEN KOVDU'

Son seçim sürecinde meselenin bu kadar masum olmadığını anladık. CHP'nin kentsel dönüşüme saldırısının gerisinde halk düşmanlığı var. Bunlar vatandaşa hizmet etmez. Bunların gözünde seçmen ancak tıpış oy verdiği zaman insandır. Diğer türlü millete nasıl baktıklarını 14 Mayıs sonrası gördük. Öncesinde bedava ev vaat ediyorlarken sonrasında vatandaşı sığındıkları evlerden kapı dışarı ettiler. Depremzedelere olmadık hakaret ettiler. Yüreği yaralı insanları hedef aldılar. Pek çok ahlaksızlığı sergilediler. 28 Mayıs'tan sonra da mağdur ettikleri kardeşlerimizden özür dilemediler. Bunları unutmayacağız. Sandıktan istedikleri sonuç çıkmadı diye afetzedelere zulmedenleri afişe etmeyi sürdüreceğiz.

Bu takoz zihniyete rağmen yaptık ne yaptıysak. 3,4 milyon konutun dönüşünü sağladık. Türkiye genelinde 6.5 milyon konutu süratle dönüştüreceğiz. 7 ayrı bölgede temel atma töreni gerçekleştiriyoruz Kahramanmaraş'ta. Bugün ilk kazmayı vuruyoruz. bu konutların 913 adedi hayırseverlerimiz tarafından inşa edilecek. Şahsım adına hayırseverlere teşekkür ediyorum."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...