Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sanata destek mesajı: Türkiye'nin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kültür Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde konuşma yaptı. Sanata ve sanatçıya verdikleri değeri anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Özel Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. "Uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye'nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür ve sanat alanında vesayet zincirlerini parçaladıkça çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Bu törenlerle sanatçılarımıza şükran sunma fırsatı buluyoruz. Böylece nice değerimize teşekkürlerimizi iletiyorum. Kültür ve sanatın farklı alanlarına ilgi duyan gençlerimiz üstatlarından ilham alarak kendi başarı hikayelerini yazıyor.
Kültür sanat erbabı ile kurumumuzda edindiği müstesna yeri ödüller ile de destekliyoruz. Bu ödüller sahip olduğumuz değerlerin dünyada tanınmasını sağlamak için önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 yılı özel ödüllerinin sahipleri belirlenirken de bu hassasiyetle karar verilmiştir.
Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde 3 kuruluşumuzdan ilki Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'dir. Zengin koleksiyonuyla dikkat çeken müzemiz, gençlerimiz arasında satrancın yayılmasına katkı sağlıyor.
Kuruluşlarımızdan ikincisi, Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi'dir. Özgün bir projedir. Müzemiz geçmişten günümüze köprü kurmaktadır. Gittim, gezdim, gördüm kendisiyle de dertleştim. Bayburt Bayburt olalı böyle eser görmemişti. Milli kültürümüze katkılarından dolayı emeği olan herkesi tebrik ediyorum.
Ahilik teşkilatı milletimizin kardeşliğinin teminatıdır. Üçüncü Ödül sahibi ise Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı. Ödülleri takdim edeceğimiz 3 kurumumuza şükranlarımı sunuyorum. Jürimizin saygıdeğer üyelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Haksız rekabetin ekonomik hayatı esir aldığı günümüzde ahilik kültürünün önemi daha çok anlaşılıyor.
"BİR TOPLUM KÜLTÜR VE SANAT ALANINDAKİ BİRİKİMİ KADAR GÜÇLÜDÜR"
Kültür ve sanat bir milleti ayakta tutan önemli sütunlar arasında gelir. Bir toplum kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür. Savunmada ekonomide ve diğer alanlarda elde edilen kazanımların kalıcılığı da kültür ve sanata bağlıdır. Kültür ve sanat açısından zayıf toplumlar saman alevi gibi sönüp gitmişlerdir.
İnsanlık tarihine baktığımızda bunun sayısız örneğiyle karşılaşıyoruz. Bileğinin gücüyle kilometrelerce savaşmış komutanları bugün kimse hatırlamıyor. Nice güçlü ordunun bugün esamesi okunmuyor. Fakat sanatta çığır açmış, kendi özgün kimliklerini icra etmiş özgün toplumlar dimdik ayaktadır.
"1000 YILLIK KÖKLÜ BİR BİRİKİME SAHİBİZ"
Bu milletler ekonomik ve sosyal buhranlar geçirse de ayakta kalır. Türk milletinin de ayakta kalabilmesinin sebebi bu kültürel hazinesidir. 1000 yıllık köklü bir birikime sahibiz. Kültür havzamızın sınırları Avrupa'dan Orta Doğu'nun en ücra köşesine kadar uzanıyor.
Dünyada eşi benzeri olmayan bir hazine sunuluyor. Asırlardır farklı kimliklere ev sahipliği yapmış hoşgörü timsali illerimiz bulunuyor. Hangi ilimize gitsek insanlık tarihine ışık tutan tarihle karşılaşıyoruz.
Maziden atiye kurduğumuz bu kadim birikimi koruduğumuz sürece bizi kimse yolumuzdan alıkoyamaz. Sanat ve sanatçılarımız arasında asla ayrım yapmadan başarıyı desteklemenin çabası içerisindeyiz.
Uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye'nin zengin kültür iklimini tek tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz.